8 hónapnál régebbi cikk

Folytatódik a lakossági LED-csereprogram
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Folytatódik a lakossági LED-csereprogram

Új igazgatója lesz a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak, megújul a Kodolányi gimi és a Gáz utcai garázssor – erről is döntöttek a pénteki rendkívüli közgyűlésen.

Rendkívüli közgyűlést tartottak pénteken, amelyen igazgatókat választott és felújításokat indított a fehérvári testület.

Döntöttek a Vörösmarty Mihály Könyvtár új igazgatójáról. A posztra hárman nyújtották be a pályázatukat: Horváth Adrienn, Márky Balázs és dr. Mikulás Gábor. Közülük Horváth Adriennt, a könyvtár jelenlegi igazgatóhelyettesét választotta a testület, akinek kinevezését a Humán Közszolgálati Szakbizottság is támogatta.

A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatójának idén október végén jár le a megbízatása. A testület a jelenlegi igazgatónak, Kulcsár Mihálynak szavazott bizalmat, aki 2018-as megalapítása óta vezeti az intézményt.

Közvetlenül pályázik EU-s forrásra Fehérvár

A Town Twinning pályázat testvérvárosi együttműködést takar és közvetlen EU-s forrás által finanszírozott. Ez az első ilyen pályázata Székesfehérvárnak, de a következő években várhatóan jelentősen emelkedni fog a városok által közvetlenül pályázható EU-s források száma – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Ez a pályázat egyébként a 20 éves EU-s tagságunk évfordulóján, 2024-ben testvérvárosi találkozókat jelent. A testvérvárosi projekt célja pedig a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítása azáltal, hogy összehozza a különböző nemzetiségű és nyelvű embereket, és lehetőséget biztosít számukra, hogy közös tevékenységekben vegyenek részt.

Folytatódik a lakossági LED-csereprogram

Döntött arról is Székesfehérvár képviselőtestülete, hogy újabb pályázati körrel folytatódik a lakossági LED-csereprogram ősztől. A második pályázati körben a regisztráció 2023. október 1. és 31. között lesz majd, az átvételre pedig 2024 február és március hónapban lesz lehetőség.

Megújul a Gáz utcai garázssor

A Gáz utcáról nyíló garázssor, illetve a Rákóczi úti társasházak parkolóit kiszolgáló út erősen leromlott állapotban van. A csapadékvíz-elvezetés több helyen sem megfelelő.

Az út kettő ütemben újul meg. Az első építési ütemben a garázssor északi oldalán lévő út teljes pályaszerkezet-cseréje történik meg, új víznyelők beépítésével, amelyek a meglévő csapadékcsatornába kötnek be. Az útpályát határoló szegélyeket is kicserélik és a lakótelep parkolóit kiszolgáló utak a kopóréteg cseréjével újulnak meg.

Kezdődik a Kodolányi Gimnázium felújítása

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arról tájékoztatott a közgyűlés után, hogy elindulhat a következő hetekben a Kodolányi Gimnázium felújítása a volt Ybl iskola épületével együtt.

Mint kiemelte, a Moder Városok Program keretében húszmilliárd forint értékben újulnak meg fehérvári iskolák. Elmondta, hogy a Vasvári Gimnázium épületének teljes felújítása és bővítése is megtörténik és hamarosan elindítható lesz a kivitelezésre a közbeszerzési eljárás.

A város polgármestere a közgyűlésen tájékoztatta a testületet arról, hogy a város energiabeszerzései lezárultak és a télen nem kell számítani intézménybezárásokra.

Cser-Palkovics András beszélt arról is, hogy hétvégén, Szent István ünnepén testvérvárosi megállapodást köt Székesfehérvár Esztergommal. Döntöttek arról is a képviselők, hogy Batroun városával a libanoni kereszténység központjával előzetes szándéknyilatkozatot köt Fehérvár a keresztény közösségek építésének érdekében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek