5 hónapnál régebbi cikk

Döntött a közgyűlés: emelkedik az időskorúak támogatása, csökken az építményadó, módosul a parkolási rend
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Döntött a közgyűlés: emelkedik az időskorúak támogatása, csökken az építményadó, módosul a parkolási rend

Pénteken a képviselők döntöttek arról is, hogy kölyökbérletet válthatnak ki azok a szülők, akik óvodába, vagy iskolába viszik gyermeküket.

A közgyűlést megelőzően közmeghallgatást tartott a képviselőtestület, ahol a lakossági szabadidősport támogatásáért vehetett át elismerést Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve elkészült az a tájékoztató is, amely az Önkormányzat, valamint intézményei, gazdasági társaságai tevékenységéhez szükséges energiabeszerzésről, az energiaellátásról szól - írja a szekesfehervar.hu.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetőnek átadták az „Érdy János Emlékérmet”, amelyet Székesfehérvár Közgyűlése ítélt oda. A közgyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött, a nemrégiben elhunyt Petres Évára emlékeztek a képviselők.

A képviselők pénteken arról is döntöttek, hogy az időskorúak települési támogatását megemelik: az idei 7500 forintos összeget január 1-től 10 ezer forintra. Az ellátást egy összegben folyósítják majd vissza nem térítendő pénzbeli támogatásként, tavaly 17 ezren éltek a lehetőséggel Székesfehérváron.

Változások lesznek a parkolásban is, könnyebb lesz az áruszállítás a belvárosi üzletek részére.

Speciális behajtási engedélyt, úgynevezett „Vendéglátókártyát” alakítanak ki,

ezzel a belvárosi vendéglátó egységek üzemeltetői áruszállítási időszakon kívül behajthatnak a kiemelt várakozási övezetbe, kizárólag áruszállítás céljából. 

Kölyökbérletet válthatnak ki azok, akinek gyermeke bölcsődében bölcsődei, óvodában óvodai, vagy általános iskola első vagy második évfolyamán tanulói jogviszonnyal rendelkezik. Az intézmények által kiállított igazolás birtokában az intézmény közvetlen közelében található I., II. vagy III. várakozási övezetben lesz érvényes a bérlet. 

Jövőre több esetben csökken az építményadó mértéke,

a döntés elsősorban a Kkv-k tulajdonában lévő építményeket célozza. A kereskedelmi, munkásszálló, tömegsport, társasház és 15.000 m2 feletti általános használati módú építmények adómértéke változatlan marad.

Az általános adómérték kétfelé válik a 15.000 m2 hasznos alapterületet meg nem haladóépítmények esetében. 50 m2 alatt 750 Ft/m2/év, 50-15.000 m2 között 1.400 Ft/m2/év lesz az adó mértéke 2024-ben. A 15.000 m2 hasznos alapterületet meghaladó általános használati módú építményekre marad a jelenlegi adómérték (15.000 m2-ig 1.500 Ft/m2/év, a felett pedig 700 Ft/m2/év). A módosítás az 50 m2-t meg nem haladó alapterületű építmények esetében 50%-osa adócsökkentést jelent.

2024. február 1-től az OMSZ látja el az orvosi ügyeletet,

ami kiköltözik az Orvosok Házából. A gyermekügyelet a gyermek sürgősségi, felnőtt ügyelet a felnőtt sürgősségi mellett kap helyet a Szent György Kórházban. Az ügyeleti helyiségek kialakításához Székesfehérvár Önkormányzata mintegy 15 millió forintos támogatást biztosít a kórháznak.

Méltó helyre kerül a felsővárosi Szent György kút is, a felújított Bory alkotást a Berényi út és a Tompa Mihály utcakereszteződésében lévő, körforgalomhoz közel eső részére helyezik át, valamint a méltóbb megjelenés érdekében az alkotás környezetét térkőburkolattal látják el.

A közgyűlésen az ellenzéki frakció azt javasolta, hogy az építményadó csökkentéséhez kapcsolódóan az 50 m2 alatti ingatlannal rendelkező vállalkozásoknál állítsák vissza az adómentességet, valamint az ünnepi időszakra vonatkozóan volt két javaslatuk: az egyik az ingyenes parkolás péntek-szombati napon való biztosítása az adventi időszakban, illetve a buszközlekedés ingyenessé tétele ugyancsak az adventi időszakban. Ez utóbbi javaslattal kapcsolatban Márton Roland frakcióvezető megjegyezte, hogy decemberre vonatkozóan már sokan megvásárolták a bérletet, így igazságtalanság lenne ezt most aktiválni, ezért a jövő évre vonatkozóan állnak elő az ötlettel.

A közgyűlést követően Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy elkezdődött az év pénzügyi lezárása, a költségvetés módosítással beemelték a büdzsébe azt az adótöbbletet, ami befolyt az önkormányzathoz. Hozzátette, hogy

az iparűzési adó jelentős növekményt mutat a tavalyihoz képest,

nagyjából 26 milliárd forint környékén zárja a város az iparűzési adóbevételt, ami minden korábbi rekordot megdöntött. A növekmény jelentős részét tartalékba helyezték. 

Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a pénzügyi zárása történik most azoknak az európai uniós forrásból megvalósított beruházásoknak, amiket az elmúlt években a TOP keretében, még az előző uniós költségvetési időszakban kapott a város. Székesfehérvár tárgyal az állammal arról is, hogy egy-egy önerőből elvégzett útfejlesztés elszámolható legyen, ez azért is lenne fontos, mert akkor ezeket az összegeket át tudnák csoportosítani új utak felújítására.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy hamarosan megérkeznek az új időszakra vonatkozó európai uniós források, hiszen fontos beruházások és fejlesztések várják, hogy elindulhassanak. A polgármester hozzátette, hogy a pedagógus életpályamodell béremelés-fedezete is ebben található, ez érinti a várost is az óvodapedagógusok kapcsán, akik az önkormányzat alkalmazásában dolgoznak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek