Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét
·Hírekuszoda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét
·Hírekuszoda·Utolsó frissítés: undefined

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül. A felújítási terveket csütörtökön mutatták be a Városházán. A becsült értéken 3.5-4 milliárdos beruházás elindulásához a leg optimálisabb esetben is másfél – két évre van még szükség. 

Az elmúlt 35 évben a kisebb karbantartásokat leszámítva azonban komolyabb fejlesztés nem történt az Csitáry G. Emil Uszodában, annak komplex felújítása már évek óta porondon van. Mostanra született egy terv, melyet a az üzemeltető Városgondnokság és a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. szakemberi állítottak össze arról, milyen munkákat kellene elvégezni az épületen.  

Az épület sem statikailag, sem energetikailag nem felel meg a mai kor elvárásainak. Fenntartása éves szinten mintegy 850 millió forintjába kerül a városnak.

"Leginkább energetikailag elavult ez az épület, hőtechnikailag gyakorlatilag az utcát fűtjük. Ennek az épületnek a teljes tetőszerkezetét és az oldalfalait is ki kell cserélni, illetve a teljes fűtési és szellőztetési rendszerét is meg kell újítani"  - indokolta a felújítás szükségességét Bozai István, városgondnok.

Komplex felújításról szólnak a tervek, melynek keretében korszerűsítenék a medenceteret, a tetőszerkezetet, illetve napelemeket és napkollektorokat szerelnének fel, de megújulna a burkolat és a gépészeti és fűtési rendszer is a létesítményben.

Egy teljesen új wellnessrészleg kapna helyet az épületben, amely háromszor akkora lenne, mint a jelenlegi:  háromfajta szaunával, merülőmedencével és egy gőzkabinnal. Ugyanakkor meghagynák a lehetőséget, hogy később egy újabb medencével bővítsék az uszodát.

A fejlesztés ugyanakkor jelenleg terv szinten van. "Most két síkon kell tovább lépni. Egyrészt tovább kell dolgozni, hogy a közbeszerzésre alkalmassá tehető legyen a terv, másrészt meg kell találni a finanszírozást.

Itt egy 3,5- 4 milliárd forintos fejlesztésről beszélünk. Ennek biztos lesz jelentős önerő igénye, amit az önkormányzat tud majd biztosítani a költségvetésből. De jó lenne a másik részt, 60-70 százalékot valamilyen pályázati forrásból megnyerni

– akár az állam, akár az EU, vagy valamilyen társasági adókedvezmény rendszeren belül" - hangsúlyozta a felújítás finanszírozása kapcsán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A felújítási munkák becsült ideje egy év

Ezalatt az idő alatt, ugyanakkor üzemeltetnék az uszoda "sátras medencéjét", ahol az itt edző egyesületek folytathatnák tevékenységüket. Hogy mikor léphet kezdeti fázisába a munka, vagyis mikor kezdődhet a felújítás, arról később ad majd tájékoztatást az önkormányzat. A tervek bemutatásánál elhangzott: A legoptimálisabb becslések szerint 2025-ös nyári szezont követően kezdenék el a 12 hónapra becsült korszerűsítést. 

A felújítás terveiről készült prezentáció innen tölthető le.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek