Clear sky10 °C
2019. február 16. szombat Julianna
Menü

Amikor szóba kerül a halál pillanata az Olvasás Éjszakáján...

Amikor szóba kerül a halál pillanata az Olvasás Éjszakáján...
Miről szól az Olvasás Éjszakája? (Fotó: Horváth Reni)

"Egy meghívó az olvasás szeretetére" - így foglalta össze röviden az Olvasás Éjszakájának lényegét az egyik legnagyobb fehérvári könyvesbolt vezetője, Tóthné Molnár Erzsébet. De valójában mi a jó az olvasásban?

A szombaton megrendezett Olvasás Éjszakáján amellett, hogy több izgalmas programba, beszélgetésbe is betekinthettem, sikerült szót váltanom a fehérvári Alexandra könyvesbolt vezetőjével. Tóthné Molnár Erzsébet (vagy ahogy a városban ismerik: Böbe) a kérdésre, hogy szerinte mit nyújthat egy könyv az olvasónak, a következőt válaszolta: "Egy könyv kikapcsolja az embert. Ha olvasok, akkor beleélem magam a történetbe. Sokszor voltam úgy, hogy egyszerre 2-3 könyv is ott volt az éjjeliszekrényemen, mert vannak kötetek, amiket nem lehet egy huzamban végigolvasni, hanem olvasgatni kell." 

Amikor szóba kerül a halál pillanata az Olvasás Éjszakáján...

Erzsébet üdvözli az est első két fellépőjét, Bialkó Lacit és Látrányi Vikit (Fotó: Horváth Reni)

Böbe tapasztalatait végül az est első fellépőjének, a Bialkó László Gergőnek szavai is alátámasztották Szögyal Rinpocse Tibeti könyv életről és halálról című műve kapcsán, ami szintén lassabb, esetenként többszöri olvasást igényel. A buddhista főiskolát végzett fmc.hu-szerkesztőt a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója, Látrányi Viktória kérdezte a könyvről és a vallás tanításairól, a mágiáról és a négy nemes igazságról. "Buddha tanításaira régebben azt mondták, hogy olyan, mint egy orvosé. Először diagnosztizálja a problémát, utána megkeresi az okát a problémának, és utána pedig ad rá egy gyógymódot" - foglalta össze mondandóját a szerkesztő. Bialkó László után Sohonyai Edit írónő, majd Csitáry-Hock Tamás is megosztotta az egybegyűltekkel a gondolatait.

Amikor szóba kerül a halál pillanata az Olvasás Éjszakáján...

(Fotó: Horváth Reni)

Mindezek alapján levonhatjuk a konklúziót, hogy akárcsak az olvasásnak, úgy a könyveknek is kettős szerepük van: informál - például egy új, számunka még ismeretlen életfilozófiáról - és kikapcsol, szórakoztat, felüdít. Valóban, egy könyvre több időt kell szánni, mint egy internetes újságcikk elolvasására. Talán ez is lehet a baj, hiszen olykor még azokat sem olvassuk végig az első betűtől az utolsóig, csupán átgörgetjük, majd kilépünk, másikra kattintunk, hogy aztán pár másodperc múlva arról is kilépjünk. A mai világ nem kedvez a csendes elmélyülésnek egy könyvben, ugyanakkor elfelejtjük, milyen hálás tud lenni egy történet, ha mégis rávesszük magunkat, hogy elolvassuk. Elgondolkodunk rajta, tanulunk belőle és százszor jobban beépül sejtjeinkbe, mint egy film. 

Sajnos már nálam is tetemes mennyiségű idő eltelt azóta, hogy könyvet fogtam a kezembe, de az a különbség, hogy nekem már nagyon hiányzik egy új könyves kaland, az élmény, amit csakis ez adhat. Az irodalom, a kultúra, a magyar nyelv, a szófordulatok, a történet, a különböző korok és karakterek, a fantáziabeli kalandok, a csavarok és egy érdekes végkifejlet mind ide tartozik. Szóval már alig várom, hogy eljussak a könyvesboltig. Egyelőre nincs ötletem a következő példány kilétére, de ettől szép az élet és ettől szép a könyvvilág, tengernyi a lehetőség. És azt hiszem, erről szól az Olvasás Éjszakája is, ahol több száz könyv között beszélgetnek együtt az írók és olvasók, osztják meg egymással élményeiket, tapasztalataikat. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • A Vidi stadionjára is lehet szavazni a világ legjobbjai között az Év Stadionja versenyen
  A Vidi stadionjára is lehet szavazni a világ legjobbjai között az Év Stadionja versenyen
 • Elfogtak egy drogkereskedőt
  Elfogtak egy drogkereskedőt
 • Sokan veszik igénybe a magáncsőd intézmény segítségét
  Sokan veszik igénybe a magáncsőd intézmény segítségét
 • A büntetés-végrehajtás szerint nem hibáztak, amikor előállították a megszökő rabot
  A büntetés-végrehajtás szerint nem hibáztak, amikor előállították a megszökő rabot
 • Ma lesz A Dal 2019 második elődöntője
  Ma lesz A Dal 2019 második elődöntője
 • Kerékpáros programok támogatására lehet pályázni
  Kerékpáros programok támogatására lehet pályázni
 • A város kultúrális vezetői tartottak nyílt beszélhetést
  A város kultúrális vezetői tartottak nyílt beszélhetést
 • Kultúrházak Éjjel-Nappal, rengeteg program várja a kikapcsolódni vágyókat
  Kultúrházak Éjjel-Nappal, rengeteg program várja a kikapcsolódni vágyókat

Eseménynaptár