3 évnél régebbi cikk

Ide kell menned Fehérváron, ha kontaktgyanús személyként tesztelnéd magad
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Ide kell menned Fehérváron, ha kontaktgyanús személyként tesztelnéd magad
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérváron is van statikus mintavételi pont, ahol háziorvosi beutalóval a kontaktgyanús személyeket teszteli az Országos Mentőszolgálat koronavírusra. Kiderítettük, hova kell mennie az érintetteknek.

Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Őrbottyánban, az új egészségház avatásán.

Rétvári Bence közlése szerint ebben az esetben nem kell várni a mentőre, hanem a háziorvos közreműködésével kapott időpontban lehet részt venni a tesztelésen; az adott mintavételi ponton mentődolgozók veszik le a mintát.

A tesztelésre várókat 30 perces időközökkel hívják be, a fél óra alatt maximum 15 ember jelenhet meg.

Telefonon megkerestük Székesfehérváron Farkas Zoltán háziorvost, aki felhívta a figyelmet: ez a lehetőség nem a koronavírussal fertőzöttek közvetlen kontaktszemélyeire vonatkozik, hanem az úgynevezett kontaktgyanús emberekre. 

"Törvény szerint az nem számít kontaktszemélynek, akinek sosem volt pozitív tesztje, nem tartózkodott egy légtérben tizenöt percnél tovább koronavírusos személlyel, vagy nem találkozott maszk viselése nélkül fertőzött személlyel.

Aki közvetlen kontaktszemély, hozzájuk a mentőszolgálat házhoz megy, hogy elvégezze a tesztet. Ahogyan a szabadon bocsátásukhoz szükséges tesztet is az otthonunkban végzi majd el a mentőszolgálat. Két negatív tesztre azoknak van szükségük, akik külföldön jártak, vagy egészségügyi dolgozók." 

Farkas Zoltán hozzátette a most országszerte kijelölt tizenhét statikus mintavételi pontra azokat a személyeket utalhatják be a háziorvosok, akik csak gyanítják, hogy akár kontaktszemélyek lehetnek.

Részt vettek például olyan rendezvényen, jártak bármi olyan helyen, ahol valakiről később kiderült, hogy megfertőződött. Ilyen esetben hívják fel a háziorvosukat, aki online eljuttat egy beutalót az Országos Mentőszolgálatnak. Ők fogják telefonon keresni az érintett személyt, és időpontot egyeztetnek vele, mikor keresheti fel saját autójával a mintavételi pontot. 

"Székesfehérváron a mentőállomás mellett felállított mobilkonténerben van a kijelölt statikus mintavételi pont, ott, ahol ahol a mentőautókat is fertőtlenítik." - tudtuk meg Farkas Zoltántól. A mintavételek naponta reggel 7 és este 19 óra között zajlanak. 

"Ezzel az intézkedéssel a járványügy szándéka, hogy csökkentsék a vírus terjedését. Sikerüljön kiszűrni minél több olyan tünetmentes pozitív fertőzöttet, akik egészségesnek gondolva magukat, járkálnak és terjeszthetik a koronavírust. Fehérváron szerencsére ennek a mintavételi pontnak a létrehozása már a múlt héten megvalósult."

A mintavétel természetesen térítésmentes ezekben az esetekben is, mivel háziorvosi beutaló alapján történik a tesztelés.

Farkas Zoltán hozzáfűzte még azt is, hogy bár több magánlaborban is lehetőség volt eddig PCR-teszt elvégzésére, de drágábban, mint a jelenlegi 19 500 forintos hatósági ár. Ezért már nem minden laborban elérhető a teszt, érdemes előzetesen telefonon érdeklődni, hogy vállalják-e. 

Borítókép: mainstreetfamilycare.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek