1 évnél régebbi cikk

Fejérben is találtak genetikailag módosított díszhalakat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Nébih
Fejérben is találtak genetikailag módosított díszhalakat

Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak.

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV-fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek. Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

A kedvezőtlen tapasztalat miatt a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben. A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján a szóban forgó állatok értékesítése jogellenes. 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal

  • behozatala,
  • forgalomba hozatala,
  • az ország területéről való kivitele,
  • szállítása.

A Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben eljárást indított, amelyek lezárásakor milliós nagyságrendű bírság várható. A hatóság kiemelten felhívja a kisállat-kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban tilos. A jogellenes gyakorlatot a jövőben is kiemelten ellenőrizni fogják a szakemberek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek