11 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári alkotások Bermuda-háromszöge: eltűnt homlokzatdíszt keresünk
Fehérvár Médiacentrum fotója
https://www.kozterkep.hu
A fehérvári alkotások Bermuda-háromszöge: eltűnt homlokzatdíszt keresünk

A köztéri alkotások számára nem hoz szerencsét az egykori Ybl iskola környéke. Azok az alkotások, melyek egykor odakerültek, mára már eltűntek. Az iskola korábbi homlokzatdíszének későbbi sorsa ráadásul teljesen ismeretlen.

A közelmúltban írtam részletesen a Zenélő Lányok szoborcsoport kálváriájáról. Az elrabolt, majd feldarabolt állapotban egy Oroszlány környéki bányatóból felszínre hozott alkotások azóta sem kerültek vissza korábbi helyükre. A hatvanas évektől a 2010 nyarán bekövetkezett ellopásukig a lányok az Ybl Miklós Általános Iskola (napjainkban a Kodolányi Egyetem Ybl-épülete) előtt töltötték mindennapjaikat. A cikk írásakor már tudtam, lesz folytatása a sztorinak, ugyanis nagyon úgy fest, az egykori Ybl suli nem feltétlenül a legjobb hely a köztéri alkotásoknak.

A tanintézmény homlokzatán ugyanis, alig pár méterre az egykori Zenélő Lányok szoborpáros helyétől korábban megtalálható volt egy hajlított vas homlokzatdísz. Az alkotás négy alakot formázott, közülük egy vélhetően tanítónő és tanítványa egy könyvet vagy füzetet figyel ülve, két másik alak (egyikük kezében földgömb) pedig álló helyzetben látható. A fejük felett megjelenített Nap vélhetően a tudást, a tanulás fontosságát szimbolizálja.

Az alkotás M. Tóth István marosvásárhelyi születésű festőművész keze munkáját dicséri. Érdekesség, hogy bő egy esztendeje hosszasan kutattunk M. Tóth István egy másik, fehérvári alkotása, a Stekly Zsuzsannával közösen készített Madarak című mozaikja után, melyet végül olvasóink segítségével sikerült megtalálnunk egy ipari terület használaton kívüli épületében.

Nos, olvasóink segítségére ezúttal is számítunk, hiszen mostani cikkünk főszereplője, az egykori Ybl iskola homlokzatdísze ugyancsak eltűnt. Még 1966 októberében került a helyére, erről az FMH egy kép-képaláírás formájában be is számolt 1966. október 9-i számában. Az iskola ekkor egyébként már egy éve működött, a 8,5 millió forintból épített tanintézmény hivatalos átadása 1965 novemberében történt meg.

A homlokzatdísz sokáig volt látható a bejárat közelében, később azonban eltűnt. A Zenélő Lányok elrablásakor már nem volt a helyén, ez látszik a Fehérvár TV cikkbe belinkelt riportjában. A Köztérkép lelkes csapata anno az iskolánál is érdeklődött a sorsáról, ám nem sikerült érdemi információt szerezniük.

Nagyon úgy fest, a Rózsaliget azon része egy igazi Bermuda-háromszög a köztéri alkotások számára, de az is biztos, M. Tóth István alkotásai sincsenek szerencsés csillagzat alatt Székesfehérváron.

Kérjük, ha valakinek bármilyen információja van a homlokzatdísz sorsáról és esetleg meg is osztaná azt szerkesztőségünkkel, írjon az srnzoltan@gmail.com e-mail címre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek