8 hónapnál régebbi cikk

56 évesek Fehérvár pingvinjei
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
56 évesek Fehérvár pingvinjei

Bizony, a fagyos vidékek röpképtelen, de annál bájosabb totyogó madárkáiból is akad kettő Székesfehérváron. Nem fiatalok, kővé dermedve figyelik környezetüket, de így is meghatározó tagjai a város köztéri alkotásainak.

A közelmúltban visszatértünk korábbi sorozatunkhoz, amelynek keretében Székesfehérvár állatfigurás szobrait, plasztikáit, domborműveit mutattuk be. Legutóbb a Brunszvik ovi 63 éves teknősének történetét elevenítettük fel, most jöjjön két pingvin, amelyek nem sokkal, mindössze hét esztendővel fiatalabbak a matuzsálemi kor felé lassú, de biztos léptekkel haladó kőpáncélosnál.

Asszonyi Tamás 1942. augusztus 30-án született, a Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és érmeművész Pécs városának szülötte. A hamarosan 81. életévét betöltő Asszonyi Tamás 1956-tól 1960-ig a Képző- és Iparművészeti Gimnázium (mestere: Martsa István), 1960 és 1965 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola (mesterei: Szabó Iván, Pátzay Pál, Martsa István) növendéke volt. 1966-tól állandó kiállító művész, korábban Olaszországban, Kambodzsában és Vietnámban is járt tanulmányúton, az ázsiai országokban főleg az érmeművészet tanulmányozása céljából.

Pályafutása számtalan elismerést hozott (1969: II. Országos Kisplasztikai Biennálé, II. díj; 1969: Szegedi Nyári Tárlat díja; 1970: Pest Megyei Tárlat, I. díj; 1974: Munkácsy-díj; 1976: V. Kisplasztikai Biennálé, I. díj; Debreceni Nyári Tárlat, I. díj; 1978: III. Indiai Triennálé, Újdelhi, a zsűri különdíja; 1981: érdemes művész; 1989: kiváló művész; 1995: Magyar Művészetért díj). Hazai kiállításai mellett művei feltűntek Taskent, Hamburg, Dortmund, Stuttgart, Nápoly, Helsinki, Havanna, Lisszabon, Oslo, Oxford, Stockholm és Colorado Springs kiállítótermeiben is.

Pályafutása során több köztéri szobrot is készített, az ezeket lajstromba szedő Köztérkép jelenleg országszerte 19 darabot tart számon. Ezek közül 16 jelenleg is fellelhető Magyarországon (3 alkotás eltűnt, sorsuk ismeretlen).

Köztéri alkotásai közül az első Székesfehérvárra készült még 1967-ben. A két pingvint ábrázoló alkotás a fehérvári Ybl Miklós Lakótelepi Óvoda előkertjében található. A madárpáros megformálásával ugyan már 1965-ben elkészült Asszonyi Tamás, ám végül csak két évvel később állították fel őket. A mészkőszobrot egy régi rossz beidegződés mentén fehérre festették, ennek a kopása miatt viseltesnek tűnnek a madarak, ettől eltekintve azonban köszönik, jól vannak.

A (pingvinek számára idegen) zöld környezet próbálja hatalmába keríteni őket, ez a mögöttük terebélyesedő fenyőfa pingvinekre fonódó ágaiból mérhető le. Ezen apró tény azonban nem zavarja a madarakat, akik immár 56 esztendeje üde színfoltjai a város állatfigurákat megörökítő alkotásainak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek