9 hónapnál régebbi cikk

Okostelefonos vihar-előrejelzés?
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Okostelefonos vihar-előrejelzés?

A technika fejlődése életünk számos területén hoz fejlődést. Az időjárás az egyik ilyen terület, miközben tudjuk, látjuk, hogy a soknapos előrejelzések azért még mindig bizonytalanok.

Az időjárás előrejelzésében korunk technikai vívmányai komoly előrelépést jelentenek. Egyre gyakrabban olvashatunk szuperszámítógépek üzembe helyezéséről, melyek a meteorológusok munkáját nagymértékben segítik. De ugyanilyen fontos például, hogy a felhőket pásztázó radarállomások mennyisége, felbontása és minősége is látványosan fejlődik. Igaz, ezek a technológiai előrelépések jellemzően a szakemberek kiváltságai. Vagy mégsem?

Viharjelzés a zsebben

Az időjárási előrejelzések fejlődésének egyik igen kézzelfogható része, hogy az időjárást nem használó, csak megélő felhasználók számára, vagyis nekünk, mint például a tegnap előtti vihart és diónyi jeget elszenvedő átlagos usereknek is a zsebébe költözhet a viharjelzés.

A lehetőséget felismerve milliónyi okostelefonos alkalmazás létezik már az alkalmazás áruházakban, melyek mind azt állítják magukról, hogy náluk jobb nincs. És ehhez még hozzájön az is, hogy hosszú évek óta nem készül olyan okostelefon, melynek kezdőképernyőjén ne virítana ott, hogy éppen hány fok van kint és hogy éppen esik-e az eső.

A időjárás-jelentő alkalmazások piaca oly széles, hogy már a külföldi applikációk is célzottan keresik a hazai felhasználók kegyeit. Azonban érdemes itt is egy kicsit mélyebbre ásni és pár percet szánni arra, hogy melyik alkalmazás lehet a jó választás.

Az időjárás-előrejelző alkalmazások tekintetében kis hazánk előkelő helyen képviselteti magát. Az elmúlt hónapokban jó párszor keresgéltem szomszédos országok időjárási honlapjai és időjárási alkalmazásai között, de a szubjektív véleményem mindig azt igazolta, hogy ebben a hazai lehetőségek sokkal jobbak. Az itthoni meteorológiai weboldalak és a hozzájuk társuló telefonos alkalmazások a külföldi konkurensekhez képest is sokkal felhasználóbarátabbak, sokkal átláthatóbbak, és főleg sokkal informatívabbak.

Hazai lehetőségek

Az időjárás-jelentés fontos dolog. Azonban az évek múlásával a tévében látott előrejelzések egyre kevésbé érnek el a felhasználókhoz, melynek oka nyilván a tévénézési szokások jelentős átalakulása. Már várom, amikor a streaming-szolgáltató megszakítja a filmet egy-egy időjárási blokkal. Illetve az is jól megfigyelhető, hogy a kereskedelmi rádiókban sincs túlságosan nagy kényszer, hogy másfél mondatnál többet beszéljenek az időjárásról, persze lehet, hogy a reklám fontosabb.

Kapcsolódó
A Microsoft elkezdi kivezetni a Windows 10-et is?

Még csak pár hete, hogy a Microsoft elkezdte nyugdíjazni a Windows 7 és 8 verziókat, de úgy tűnik, a redmondi vállalat itt nem áll meg, és lassan a Windows 10 is sorra kerül.

Azonban létezik számos hazai alkalmazás, melyek egymással versenyezve a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Érdemes kipróbálni és telepíteni akár többet is, majd a számunkra legszimpatikusabbat megtartva, vagy akár párhuzamosan is használni azokat.

A legnépszerűbb hazai alkalmazások az Időkép, a Köpönyeg, és a Meteora. Közös bennük, hogy egyik sem csak alkalmazás és egyik sem külső szolgáltató által megvett időjárási adatokat dobál fel a kijelzőre szemkápráztató látványvilággal, hanem saját adatok alapján, saját szakemberek által, a magyarországi domborzati és éghajlati viszonyokat figyelembe véve ad előrejelzéseket. A weboldalukhoz társuló időjárási alkalmazások pedig igen komoly és precíz munka eredményei. 

Az alkalmazások használata ingyenes, felhasználóbarát felületük egyszerű, nagymértékben testreszabható, ráadásul egy-egy komolyabb vihar érkezését, mint például a hétfő esti jégesőt is, akár 10-20 perccel az érkezése előtt már jó előre jelezni képesek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek