9 hónapnál régebbi cikk

Pannóniából származó ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt a fehérvári múzeum
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
Pannóniából származó ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt a fehérvári múzeum

Egy különleges, császárkori Vénusz-szoborral gazdagodott a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteménye. A műtárgy hazatért, ugyanis a bruges-i aukciós ház katalógusában származási helyeként Székesfehérvárt jelölték meg és 4000 euróért sikerült megvásárolni.

A szobor Krisztus után 2-3. századból származik. A szakemberek figyelmét egy árverési katalógusban leírtak keltették fel, ugyanis a császárkori Vénusz-szobor hazánkhoz, azon belül Székesfehérvárhoz kötődhet.

"Származási helyként Székesfehérvár került meghatározásra és Belgiumból tért most haza a szobor, ahol egy aukción sikerült 4000 eurós összegért megvásárolni a Szent István király Múzeumnak" - mondta el Cser-Palkovics András.

A polgármester arról is beszélt, hogy amint fény derült a szobor létére, a város azonnal megpróbálta "hazahozni" a 2-3. századi műtárgyat. Az aukción sikerült megvásárolni a műtárgyat, így az a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe került. Cser-Palkovics András elmondta, hogy a következő egy hónapban a múzeum látogatóközpontjában közszemlére teszik a szobrot, hogy bárki megtekinthesse a közpénzből megvásárolt értéket. Mint kiemelte, ez volt az első alkalom, amikor aukción visszavásároltak egy műtárgyat, s szándékaik szerint a jövőben is így tesznek majd, ha a költségvetés engedi. 

A múzeum szakemberei elmondták azt is, hogy 2023 júniusában bukkant fel a bruges-i aukciós ház katalógusában a feltehetően császárkori, pannóniai eredetű mészkő női fej.  Az eredetiségvizsgálat tanúsítványa szerint a műtárgy állapota jó megtartású, a mészkő női fej orra későbbi kiegészítés. A szobor ikonológiai típusa feltehetően Venus Genetrix.

A tárgy most hazatért és egy hónapon keresztül, augusztus 31-ig lesz látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületének látogatóközpontjában.                        

"A múzeumnak a gyűjteménye országos szinten is kimagasló, hiszen több milliósra tehető. Ha most kizárólag a régészeti gyűjteményt, azon belül is a római koros gyűjteményt nézem, Gorsiumot is ideszámolva több mint 2 millió tételt számlál. Természetesen ilyen tárgyunk nem volt, sőt ez ha jól tudom Pannóniában sem jelent még meg" - fogalmazott Pokrovenszki Krisztián főigazgató. 

Fontos gyűjteményi darabot fogadhatott vissza a fehérvári múzeum. A kiállítást követően pedig természettudományos vizsgálatok indulnak a Szépművészeti Múzeum szakembereivel és laboratóriumával együttműködésben.

"Rendkívül izgalmas kérdés az, hogy ez a bizonyos provinencia tanúsítvány miért tartalmazta a Székesfehérvár megjelölést, amit szeretnénk valóban kicsit mélyebben nyomozni. Szeretnénk rájönni arra, hogy mi volt az eredeti lelőhely, honnan került elő a szobor, milyen körülmények között" - árulta el kérdésünkre Belényesy Károly szakmai igazgató.  A 305 milliméter magas és 152 milliméter széles műtárgy csaknem egy hónap alatt érkezett Fehérvárra. 

A szakember azt is kiemelte, hogy a műtárgy-vizsgálatok teljes spektrumú protokollja a kutatás számára evidenciákat szolgáltat majd a térség római kori történetére vonatkozóan.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek