7 hónapnál régebbi cikk

Ötszáz vizsgálatot végeztek a Köfémen az ősz első városrészi, ingyenes egészségügyi szűrőnapján
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Ötszáz vizsgálatot végeztek a Köfémen az ősz első városrészi, ingyenes egészségügyi szűrőnapján

A Köfém Művelődési Házban szombaton rendezett egészségnappal kezdődtek az őszi, városrészi szűrőprogramok Székesfehérváron. Az általános állapotfelmérés, vércukorszint-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés mellett EKG-vizsgálat is a fehérváriak rendelkezésére állt.

Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok elmondta, hogy a városrészi szűrőnapokkal minél több helyre szeretnének eljutni, és ezeken kívül tematikus szűrőnapokat is szervez az önkormányzat a fehérváriaknak. A női szűrőnapon nőgyógyászati vizsgálatokon, a férfi szűrőnapon pedig urológiai vizsgálatokon lehet majd részt venni - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Kiemelte, hogy a korábbinál nagyobb figyelmet szentelnek idén ősszel a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének. Az érrendszeri betegségek többségét a magas koleszterinszint okozza, ezért a Novartis Hungária Egészségügyi Kft-vel közösen egy újfajta, kétlépcsős koleszterinszint-vizsgálatot végeznek. A helyszíni mérés eredményétől függően regisztrálták és további vizsgálatokra hívták beutalóval - szintén a Novartis gyógyszeripari vállalat támogatásával - azokat, akiknek magas volt a koleszterinszintje.

Az egészségnapokat minden városrészben szombaton tartják, hogy minél több aktív munkavállaló el tudjon menni. A vércukor- és koleszterinszint-mérés mellett volt EKG, kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, boka-kar index meghatározás és testösszetétel-mérés is. A következő egészségnap az Öreghegyi Közösségi Házban lesz.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a városrészi egészségnapokon főként az aktívan dolgozóknak szeretnének lehetőséget biztosítani, akiknek nincsenek tüneteik, problémáik, ám a családjukban van valamilyen betegséghez - például daganathoz, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri elváltozáshoz - köthető felhalmozódás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek