5 hónapnál régebbi cikk

Téli üzemmódba kapcsolt a Magyar Közút
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Magyar Közút
Téli üzemmódba kapcsolt a Magyar Közút
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-től kezdődően az ország teljes területén téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott. A gépállomány tekintetében mintegy 29 kombinált-, 8 rakodógép és 5 hómaró is bevetésre készen áll.

November 10-e a téli útüzemeltetési szezon kezdete a Magyar Közútnál. Ez azt jelenti, hogy ettől a naptól huszonnégy órás készenlétet látnak el a szervezetnél annak érdekében, hogy ha az időjárás miatt szükségessé válik, minél előbb be tudjanak avatkozni.  

“A felkészülés, a téli üzemeltetésre történő átállás már a nyár folyaman megkezdődik. Biztosítjuk a humán erőforrást, az anyagi és a gépi eszközöket. Az idei évben ezekkel jól állunk, sótárolóink tele vannak, mintegy 5300 tonna sóval rendelkezünk. Egy átlagos télen 6000 tonna a sófelhasználásunk, tehát majdnem rendelkezünk egy átlagos télhez szükséges sómennyiséggel" - ismertette Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér vármegyei igazgatója.

Molnár István kiemelte, mintegy 29 kombinált gép áll rendelkezésre, ezek szórási és ekézési tevékenységet tudnak végezni. Ezen kívül 8 rakodógép és 5 hómaró is bevetésre készen áll. A megyei állomány 210 fő, ebből mintegy 90 fő közvetlenül részt is vesz a téli szolgálatban. A Magyar Közút számos védekezési munkát is végez a nagy hidegek beállta előtt.

“Amint az időjárás szükségessé teszi, preventív síkosságmentesítést fogunk végezni. Ez azt jelenti, hogy lefagyások, a csúszás a hajnali órákban jelentkezik, ezt próbáljuk megelőzni, így 4-4:30-kor indulnak a gépek és preventív szórást végeznek elsősorban a főúthálózaton, hogy megelőzzék a síkosság kialakulását. Havazás esetén az 5 cm-nél nagyobb hóvastagságnál indul a hóekézés, a folyamatos hóeltakarítás" - tette hozzá Molnár István.

Az igazgató hozzátette, a telet mindenki vegye komolyan, és amennyiben veszélyes időjárási helyzetre hívják fel a figyelmet, akkor az utasításokat tartsák be. De ezt megelőzően is természetes kell legyen, hogy 7 fok alatt téli gumira kell váltani és az autókat mindig fel kell készíteni a téli közlekedésre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek