4 hónapnál régebbi cikk

Munkácsy Mihály zenészei
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Munkácsy Mihály zenészei

Munkácsy Mihály korába csöppenhettek a látogatók vasárnap délután a Szent István Király Múzeumban. A szalonok világát idéző koncerten olyan zeneművek hangzottak el, amelyeket a festőművész szívesen hallgatott.

Munkácsy Mihály korába csöppenhettek a zenén keresztül a látogatók vasárnap délután a Szent István Király Múzeumban. A szalonok világát idéző koncerten olyan dalok, művek hangzottak el, amelyeket a festőművész szívesen hallgatott.

"Ez az előadás nagyon fontos számunkra, hiszen Munkácsy életéről, műveiről fog hallani a közönség, illetve egy-két olyan fontos zeneművet választottunk, amely Munkácsy életéhez kapcsolódik. Úgy gondoltuk, hogy festészetet és a zenét össze tudjuk kapcsolni, illetve, hogy ezekkel a szép művekkel egy szép délutánt okozhatunk a közönségnek" – foglalta össze a rendezvény célját Sveda Brigitta zongoraművész.

A látogatók megtudhatták, hogy Munkácsy kiválóan fütyült, amely annak is köszönhető, hogy  gyermekkorában asztalos inas volt, és munka közben sokat fütyürészett. Később koncertet is adott, például 1882-ben Budapesten. 

"Nem állt távol Munkácsytól a zene, sőt nagyon muzikális ember volt, sőt, én azt mondom, ha ő nem festőművész lesz, akkor zenész lett  volna. Olyan jó füle volt, jó hallása volt. Barátai voltak a zenész körökben, ő maga is gyógyítólag gondolt a zenére. Szerette a nótákat, az akkoriban divatos nótákat, népdalokat, szerette a klasszikus zenét. Tudjuk, hogy Mozartot megfestette, Lisztet megfestette, Liszttel jó barátságban is volt" – tájékoztatta az fmc.hu-t Ferge Béla zenetanár. 

A délután során megszólalt Liszt Ferenc zenéje, hiszen a zeneszerző a festőművész barátja volt. Elhangzott Munkácsy egyik kedvence, a Nagypénteken mossa a holló című népdal, és természetesen az Ave Mariát is meghallgathatta a közönség. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek