Nem áprilisi tréfa: Tavihar viharjelző okostelefonokra
Fehérvár Médiacentrum fotója
hajozas.hu
Nem áprilisi tréfa: Tavihar viharjelző okostelefonokra

Az idei húsvét kicsit bolondosra sikeredett, lévén a húsvéthétfő bolondok napjára esett, melyet az időjárás sem hagyott szó nélkül a maga közel 30 fokos meglepetésével. De április 1-je nem csak ezért érdekes.

Sokan várjuk minden évben a tavasz érkeztét és vele együtt az új év nyári szezonjának a közeledtét. Ennek egyik biztos pontja, hogy a Balatonon megindulnak a menetrend szerinti hajójáratok. De talán ami a legbeszédesebb és leginkább a nyár közeledtét jelzi, hogy április 1-jén újból üzembe helyezik nagy tavainkon a viharok érkezését jó előre jelző viharjelző rendszert.

Ezt a talán mindenki által ismert, villogó sárga fényekből álló rendszert hosszú évek óta a katasztrófavédelem üzemelteti az OMSZ, vagy új nevén a HungaroMet időjárási elemzése alapján. A villogó sárga fények a vihar megérkezése előtti fél órában már jelzik annak közeledtét. Felvillanási ütemük szerint pedig az elsőfokú viharjelzés esetén 45, másodfokú jelzés esetén pedig percenként 90 villanás jelzi a vihart.

Az utóbbi évek fejlesztései nyomán már hazánk mind a négy nagy taván működik a rendszer. Így a Balaton és a Velencei-tó után már a Fertő-tó és a Tisza-tó mentén is villogó sárga fényekkel találkozhatunk vihar közeledtekor.

Viharjelzés telefonon

A jelzőrendszer fejlesztése révén a jelzések tavaink minden pontjáról jól észlelhetők. Azonban a technológia és az okostelefonok adta lehetőségeket kihasználva már nem csak akkor tudhatunk a vihar érkezéséről, ha a part mentén ülünk egy strandon.

Kapcsolódó
App-ajánló: NAV-Mobil, gépjárműadó részletfizetési lehetőséggel

Az elektronikus kormányzati ügyintézés hazánkban is egyre népszerűbb. Számos területen segíti az e-ügyintézés az állampolgárok életét, melyek a közigazgatás különféle szakterületein már okostelefonos alkalmazásként is elérhetők.

A Tavihar applikáció segítségével akkor is időben értesülhetünk egy-egy viharról, ha éppen nem a balatoni panorámában gyönyörködünk. Az alkalmazást a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) fejlesztette és ők is üzemeltetik. Segítségével a telefonos alkalmazás a viharjelzés kiadását követően szinte a villogó fényjelzéssel egy időben küld hallható és látható jelzést akár Android, akár iOS alapú eszközünkre. Az így érkező viharjelzés hatalmas segítség tud lenni, bár ennek hasznosságát csak akkor értékeljük, ha kerültünk már olyan helyzetbe, amikor például a lángososnál sorban állva, a telefon pittyegésére felfigyelve a sort hátrahagyva kezdtünk el sietve csomagolni, hogy beelőzzük a vihart.

A Tavihar alkalmazás nem csilli-villi szuper időjárás alkalmazás, nem is akar annak tűnni. Pont arra jó, amire kitalálták: azonnal értesíti a felhasználót a vihar érkezéséről. Erre pedig kiváló! A Balaton esetében még az is állítható, hogy a tó mely medencéjének a riasztását vegye alapul, így egy keszthelyi vihar érkezése nem fogja az akarattyai strandolást feleslegesen megzavarni.

A Tavihar megbízható működéséhez egy fontos dolog szükséges, ez pedig az, hogy okostelefonunk legyen mindig online. Ez érthető, hiszen mobilinternet vagy Wi-Fi hiányában a kiadott viharjelzés nem ér el hozzánk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek