Szent Imre sörpárlat és Prépost-szelet: két ínycsiklandó székesfehérvári újdonság
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Szent Imre sörpárlat és Prépost-szelet: két ínycsiklandó székesfehérvári újdonság

Megnyitott a Barátok kávézó és teázó udvara a látogatók előtt. A nyitó rendezvényen bemutatták a Székesfehérvári Egyházmegye két új különleges termékét, a Szent Imre sörpárlatot és a Prépost-szeletet.

Más miliőbe csöppenhet az, aki ellátogat Barátok Kávézó és teázó udvarába. Az egykori ferences rendház épületében a Székesfehérvári egyházmegyei Múzeum munkatársai meghitt, baráti környezetet próbálnak teremteni.

"Ennek a kolostornak, mint minden kolostornak hozzátartozója egy quadrum és ez a terasz, a Szent Imre quadrum. Amikor ez a terasz most tavasszal megnyitja kapuit, és fogadja majd megfelelő alkalmakkor a látogatókat, akkor szeretnénk egy olyan helyszínt biztosítani, ahol meghitt körülmények között, csendben, békességesebb viszonyok között tudnak emberek letelepedni, beszélgetni, olvasni, egy kicsit kifújni magukat." - mondta el Spányi Antal megyéspüspök. 

Róth Péter alpolgármester a terasznyitó rendezvényen elmondta, itt a turisztikai szezon, sokan érkeznek Székesfehérvárra. Öröm, hogy az egyházmegye idén is kinyitja az udvart a látogatók számára.

"Nagyon sok fehérvári is ellátogat a belvárosba, és nagyon sokan máshonnan. Ez az udvar itt a belváros kellős közepén van, mégis egy csendes pont, ahol minden vendégnek lehetősége nyílik csendesen egy kis megpihenésre és felfrissülésre, akár a kánikulában is, hiszen egy fedett udvarról beszélünk, és mégis jár a levegő" - hangsúlyozta az alpolgármester.

A rendezvényen két különlegességet is bemutattak. Az egyik ilyen a Szent Imre sörpárlat, amely elnyerte a Prépost sörpárlat díját a Qintessence 2024 versenyen - az ezüstérmet több mint 1800 minta közül megmérettetve érdemelte ki. 

"Nagyon jó volt az alapanyag, és a pálinkafőzés jó munkát tudott vele végezni: illatában nagyon szépen megjelennek a sörre jellemző karakterek, a malátásság. Szintén sörhabos jellege van az illatban, az ízében pedig egy ilyen kellemes, édeskés, de ugyanúgy ott van a sörre jellemző kesernyés ízvilág. Újra tükröződik a sör egy másik termékben, egy magasabb koncentrátumú termékben" - mondta el Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője.

A másik különlegesség egy sütemény, a Prépost-szelet a már létező Prépost sör felhasználásával készül.

"A prépost sör egy porter típusú barna sör, és léteznek olyan receptek, amelyek barna sör felhasználásával készülnek. Egy ilyen receptet alakított át, dolgozott át Enesei Brigitta kolléganőnk, a prépost sör felhasználásával, és így készült el a Prépost-szelet. Egy finom csokitorta malátás és kicsit komlós jegyekkel" - mondta el Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója. 

A Barátok Kávézó és teázó udvarába a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum nyitvatartási idejében lehet beülni egy italra, egy sütire. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek