Újabb intézményeket újítanak fel Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Újabb intézményeket újítanak fel Fehérváron

Elfogadták a 2023-as zárszámadást a közgyűlésen, döntés volt arról is, hogy elengedi a teraszdíjakat a vendéglátósoknak a város, és ismét pályázhatnak a belvárosi épületek a külső felújítás támogatására. Elhangzott: az eredményes közbeszerzés után indulhat a Vasvári Gimnázium felújítása.

A Székesfehérvár Közbiztonságáért díjak átadásával kezdődött a város közgyűlése. Idén kiváló szakmai munkája elismeréseként Cser-Palkovics Andrástól vehette át az elismerést Takács József tűzoltó alezredes, Paál Andrea, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség titkára és Kalányos Zsolt polgárőr.

Egyperces néma főhajtással emlékeztek a képviselők a nemrégiben elhunyt Horváth Istvánnéra, aki több mint másfél évtizeden át képviselte Maroshegy lakóit. A tanácskozáson elfogadták a zárszámadást a képviselők. Stabil, biztonságos és jogszerű gazdálkodást állapított meg a testület az önkormányzat és intézményeinek vonatkozásában. Arról is döntöttek a városatyák, hogy idén sem kell teraszdíjat fizetnie a vendéglátósoknak

"Döntöttünk városi forrásból megvalósuló: bölcsőde, óvoda és kulturális intézményeket érintő felújításokról és bővítésekről, fejlesztésekről is. Döntöttünk állami forrásból megvalósuló iskolafelújításokról, nemcsak a közgyűlés, de tegnapi a bizottsági üléseken is. A Vasvári Gimnáziumnak a felújítása kiírt közbeszerzési eljárást tudtuk érvényesen és eredményesen lezárni" - Cser-Palkovics András polgármester.

A Vasvári Gimnázium felújítása így nyáron el is kezdődik, a Tóparti Gimnázium felújítása pedig ugyanekkor befejeződik. A KÉPES Program 2024-ben is folytatódik, és az Ybl Miklós Intézményfelújítási Program is, aminek a részeként 143 millió forintot költ majd a város munkálatokra.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy együttműködésen alapuló szakmai anyag került a testület elé a gyermekvédelem tekintetében. Ezt a szakmai anyagot az elmúlt hetekben a gyermekvédelemmel foglalkozó önkormányzati, állami, egyházi és civil területen dolgozó szakemberek készítették.

"Az intézkedéscsomag számos területét érinti a gyermekvédelemnek. Célunk a gyermekek teljeskörű védelme. A jelzőrendszer további megerősítése és a szociális szektorban dolgozók anyagi támogatása és elismerés, akik egy kiegészítő havi rendszerességű plusz 50 ezer forintos jövedelmet fognak kapni az önkormányzattól" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A Fehérvári Ellenzéki Frakció vezetője két témát emelt ki a közgyűlési napirendek közül. Fazakas Attila az otthonápolási díjjal kapcsolatban elmondta, hogy korábban havi 20 ezer forintos támogatásról szóló javaslatot fogalmaztak meg, viszont egyszeri támogatásról döntött a testület.. A másik az iskolák fenntartóváltásával kapcsolatos téma volt.

"Itt a Vasvárival kapcsolatban és a Telekivel kapcsolatban szólaltam fel. Nem szeretnénk, hogy egy bizonytalan helyzet jöhessen elő, nem szeretnénk, hogy véletlenül tandíjat vezethessenek be. Ugyanakkor szülőként én szóba hoztam a Vörösmarty iskolát, ott is ugyanaz a helyzet, utólagosan tájékoztattak arról, hogy fenntartóváltás következhet be és nem tudjuk, hogy ez mivel jár" - mondta Fazakas Attila, a Fehérvári Ellenzék frakcióvezetője, aki a legfontosabb döntésnek ítélte meg a Fidesz frakció vezetője, hogy önkormányzati forrásból tudnak megújulni bölcsődék, óvodák, iskolák. Az iskolák fenntartó váltásával kapcsolatban előremutatónak nevezte, hogy az egyetemekhez kerülhetnek az intézmények.

"A város úgy döntött, hogy ezt támogatja abban az esetben, ha a szülőknek tandíjat, vagy bármilyen más díjat nem kell fizetni és valóban biztosított az a fejlődés, amelyik az egyetemek által ezekben az intézményekben kerülhet majd beruházásra. És nagyon fontos az is, hogy a szülőket megkérdeztük, az oktatókat, a pedagógusokat megkérdeztük és majdnem 100 százalékos támogatással bírnak mind a szülők, mind a pedagógusok részéről ezek a fenntartóváltások" - emelte ki Molnár Tamás, a Fidesz frakcióvezetője.

Molnár Tamás szerint megdöbbentő, hogy a fehérvári ellenzék megkérdőjelezve a szülők, a pedagógusok véleményét budapesti pártérdekek mentén megtámadják ezt a döntést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek