Clear sky20 °C
2019. szeptember 15. vasárnap Enikő
Menü

Ennél jobb hírrel nem is indulhatna a nap: Mark Zuckerberg a világ minden betegségére megkeresteti az ellenszert

Ennél jobb hírrel nem is indulhatna a nap: Mark Zuckerberg a világ minden betegségére megkeresteti az ellenszert
Mark Zuckerberg és Priscilla Chan a nagy bejelentés közben (Fotó: facebook.com/zuck)

Mark Zuckerberg élő videóközvetítésben jelentette be: 3 milliárd dollárt szán egy alapítványon keresztül arra, hogy egy emberöltőn belül megtalálják a világ összes létező betegségének ellenszerét. Merész terv, de közel sem lehetetlen.

Mark Zuckerberg csupán 32 éves, de úgy döntött, hogy megmenti a világot. És igaza van: mikor, ha nem most? A Facebook vezére és felesége, Priscilla Chan tegnap este elsőre meghökkentő bejelentést tett San Franciscóban: egy emberöltőn belül szeretné megkerestetni a világ valamennyi betegségére az ellenszert, vagy legalábbis a módját annak, hogy hatásosan tudják őket kezelni. Mindezt nyomatékosítandó odabökött egy kisebb összeget is: legalább 3 milliárd dollárt különít el a következő tíz évben a projektre a Chan Zuckerberg Initiative alapítványon keresztül. Ez mai árfolyamon számolva 825 milliárd forintnak felel meg. Azzal tudnám érzékeltetni a szándék komolyságát, hogy én életemben ilyen nagy számot még soha nem írtam le.. Vagy talán azzal, hogy ez az összeg a Maldív-szigetek éves GDP-jének felel meg.

Röviddel a bejelentés után Mark Zuckerbeg hivatalos Facebook-oldalán megjelent egy jegyzet, amiben bővebben kifejti a merész tervet. Ebből kiderül, hogy az ötlet gyermekük születése után merült fel először a fiatal házaspárban. Feleségével közösen találták ki és rengeteg témába vágó könyvet, tanulmányt elolvastak, orvosokkal, tudósokkal és mérnökökkel egyeztetve tűzték ki a célt, ami talán hajmeresztőnek tűnik, de számításaik szerint ez egy megvalósítható terv, ha nem is konkrét, de reális időintervallummal.

A Facebook.alapító posztjában leszögezi: ez a 3 milliárd dollár egy minimálisan erre a célra fordított összeg, mely ennél csak több lehet. Egyúttal felhívja más, hasonlóan gondolkozó szervezetek, cégek figyelmét a projektbe társulásra. A közönség, azaz a bolygó lakosait pedig türelemre inti, hiszen ez egy hosszú távú, több évtizedes projekt, amelynek során nem csak az orvosoknak, hanem a mérnököknek is nagy szerepet szánnak, hiszen a felgyorsuló célirányos technológiai fejlesztések jelentősen megkönnyíthetik az egészségügyben dolgozók kutatásait is. 

Tehát jöhet rák, AIDS, ebola, zika, Alzheimer vagy bármi, néhány évtized és ha minden a tervek szerint alakul, semmitől sem kell félnünk. Csak bírjuk kivárni. A program megvalósulásához pedig ezúton is erőt, de leginkább egészséget kívánunk. Lájk.

A bejelentésről készült teljes videót itt nézheted meg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Nőtt a spanyolországi ítéletidő áldozatainak a száma
  Nőtt a spanyolországi ítéletidő áldozatainak a száma
 • Szinkron-színészeket díjaztak
  Szinkron-színészeket díjaztak
 • Erdőtüzek pusztítanak Görögország déli részén
  Erdőtüzek pusztítanak Görögország déli részén
 • Több száz lopott vagy hamis útlevelet kobzott el a görög rendőrség az athéni repülőtéren
  Több száz lopott vagy hamis útlevelet kobzott el a görög rendőrség az athéni repülőtéren
 • 150 éves a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség
  150 éves a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség
 • Lezárások lesznek Újbudán, holnap világháborús bombát hatástalanítanak
  Lezárások lesznek Újbudán, holnap világháborús bombát hatástalanítanak
 • Mától folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  Mától folytatódik az M7-es autópálya felújítása
 • Hétfőn kezdődik az Európai Mobilitási Hét
  Hétfőn kezdődik az Európai Mobilitási Hét
 • Bírósági ülnököket keresnek
  Bírósági ülnököket keresnek