Partly cloudy20 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Kedvezményes telekvásárlás, parkolás - Ez történt Székesfehérvár polgármesterének online fogadóóráján

Kedvezményes telekvásárlás, parkolás - Ez történt Székesfehérvár polgármesterének online fogadóóráján
Mindenki előtt laptop, indul az online fogadóóra (Fotó: Facebook)

Vétek lenne kihagynia az internet adta lehetőségeket egy politikusnak. A 00-ás évek közepén és végén a blogolás volt menő, majd ahogy egyre inkább a social felületek felé ment a világ, úgy lett a közösségi média az emberekkel való kapcsolattartásnak egy új terepe. Amely nem csak a kampányok alkalmával bizonyul hasznosnak, de remek felület arra is, hogy egy közéleti szereplő itt is megválaszolja a felmerülő kérdéseket.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is kihasználja ezt a teret és online fogadóórát tart. Az ilyen fogadóóra nagy előnye a hagyományossal szemben, hogy az érintetteknek fizikálisan nem is kell egy helyen (és egy időben) lennie ahhoz, hogy az aktuálisan felmerülő kérdésekről beszéljenek. Vagyis azok is válaszokat kaphatnak kérdéses ügyeikkel kapcsolatban, akik valamilyen oknál fogva nem tudnának elmenni egy hagyományos fogadóórára. 

Cser-Palkovics András nem először tart online fogadóórát Facebook oldalán, rutinosan, már múlt hét pénteken közzétette kiírását, miszerint hétfő reggeltől várja az érdeklődő hozzászólásokat, kérdéseket, véleményeket, majd 16 órától kezdi megválaszolni azokat. Segítségére lesznek a hivatal szakemberei és a városgondnokság is. Én már bemelegítettem a közvetítésre, valahogy így:

A fogadódóra témái között szó eshet infrastruktúráról, parkolásról, közlekedésről, közvilágításról és talán utcanév változásról is. Pontos részletekkel 16 óra után jelentkezem.

16:09

Elkezdődött, a kiemelt képünket mi is kicseréltük a fotóra, amit jelenleg Cser-Palkovics András Facebook oldalán borítóképként látunk. Összeült tehát a stáb, mindenki előtt laptop, frissítő, rágcsálnivaló. Kérdezni még mindig lehet. (Hasznos információ lehet a továbbiakban, hogy mivel még nincs kész a percről-percre modulunk, az F5-ös billentyű megnyomásával lehet frissíteni a cikken.)

16:26

Ahogy az várható a legtöbben parkolásról, közlekedésről, felújításról kérdeznek. Az egyik felhasználó arra panaszkodott, hogy sokszor nem tud megállni a belvárosi bevásárlóközpontok előtt, mert szerinte olyanok használják a parkolót, akik nem is vásárolnak ott. A probléma ezzel ugye, hogy ezek a területek magánterületek, ahol a tulajdonos szabályozza a parkolást. 

16:33

Az egyik felhasználó a közvilágítás korszerűsítéséről érdeklődik, s több helyet is említ, ahol véleménye szerint hiányos a rendszer. 

Cser-Palkovics András erre reagálva azt írja, a városvezetés a közvilágítás korszerűsítését megkezdte, a közgyűlés ebben az évben 150 millió forintot fordít a gyengén megvilágított városrészek korszerűsítésére. Elsőként a higanygőzlámpákat cserélik le. Ez a program főként a kertvárosokban teljesül, de ezt mindaddig folytatni szeretnék,  amíg az egész városban korszerű világítás nem lesz. 

16:45

Aztán természetesen jönnek a parkolással kapcsolatos kérdések. Itt ugye, ami újdonság, hogy novembertől bővültek a székesfehérvári fizetős parkolási zónák. Az egyik hozzászóló szerint a bővítés jó ötlet volt, csakhogy felvetődik az a probléma, hogy akik nem akarnak fizetős zónákba parkolni, azok a zóna környéki parkolókat használják. Ez viszont az ott lakóknak okoz kellemetlenséget. 

A polgármester a témával kapcsolatban azt írta, a kialakult helyzetet vizsgálni fogják és ennek alapján döntenek majd a változtatásról.

Kedvezményes telekvásárlás, parkolás - Ez történt Székesfehérvár polgármesterének online fogadóóráján

A város egyébként a legutóbbi közgyűlésen arról is döntött, hogy NFC kártyával nem kettő, hanem három órán át lehet ingyenesen parkolni az uszodánál.

17:00

Kedvezményes telekvásárlás, parkolás - Ez történt Székesfehérvár polgármesterének online fogadóóráján

No, kaptunk egy ilyen jó kis táblázatot a parkolásról. Mivel sokan kérdeztek a témára, külön bejegyzés született belőle. Ebből kiderül, hogy a parkolással kapcsolatos valamennyi döntés közlekedés-szabályozási megfontolásból születik és nem anyagi vagy pénzügyi kérdés a város számára. Ez azért van, mert a gépjárműszám mára kritikus szintet ért el Fehérváron. 2010 óta 1200 új parkolóhely létesül a városban és még legalább 1000-re lenne szükség a zsúfoltság csökkentéséhez. Csakhogy ugye itt az az általános probléma, hogy mindenki szeretne parkolni, de senki sem szeretne parkolóhelyet, vagy parkolóházat a háza környékén, vagy ha mégis akkor kizárólagosan az ő parkolási igényeinek kielégítésére tudja azt elképzelni.

Nem egyszerű, na.

17:15

Érkezett egy ötlet arra nézvést, hogy a Koraszülött Világnap alkalmából Székesfehérvár felhívhatná a figyelmet a koraszülöttekre azzal, hogy egy épületet lilával világítanak ki. Az ötletet megvizsgálják a Városházán.

17:25

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a posztok, kommentek, válaszkommentek között. Én például most vettem csak észre egy orvosi rendelővel kapcsolatos kérdést, amely a KÖFÉM lakótelepen található és felújításra szorul. Cser-Palkovics válaszából kiderül, hogy hamarosan bejárás lesz az épületben annak kapcsán, hogy milyen egészségügyi szolgáltatások és milyen közfunkciók helyezhetők el még az épület ma üresen álló részeiben. 

17:35

Szakmámból kifolyólag is roppant mód örülök a most érkezett kérdésnek és a válasznak egyaránt.

Kérdés: Lesz még ONLINE WebKamera az oldalon? 

Válasz: Készül az új városi honlap :)

!!!!!!!

17:40

A vége felé egészen izgalmas témák jönnek elő. Egy hozzászóló arra kíváncsi, hogy a város támogatná-e a nagycsaládosok telekvásárlási kedvezményét. A polgármester azt válaszolta: szándékuk töretlen. Úgy tudják, hamarosan módosulhat az erre vonatkozó jogszabály és lesz lehetőségük arra, hogy ilyen módon támogassák a fiatalok lakhatását.

18:00

Még az elmúlt percekben is érkeztek kérdések a könyvtárról, annak épületéről, illetve a tömegközlekedés fejlesztéséről. 

18:10

A hat körül érkezett kérdések és válaszok rövid összefoglalója:

- Jó lenne felújítani valamelyik belvárosi könyvtár épületét, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy számos tagkönyvtárunk van, ami már ritkaságszámba megy az országban.
- Az Anyaotthon mögötti kanyarban parkoló autók miatt kialakult helyzetet még a héten megvizsgálják.
- Az Országalma és a Várkapu közötti útszakasz felújítása százmilliós nagyságrendű. A fejlesztést csak akkor lehet elkezdeni, amikor megtörténik a Nemzeti Emlékhely helyzetének méltó rendezése.
- A városvezetés elgondolkodik azon, hogy miképpen tudná még támogatni a pszchiátriai kezelésre szoruló betegeket. Több civil szervezet ezirányú munkáját támogatja, de megvizsgál még több lehetőséget.

Aki esetleg nem kapott választ kérdésére, az üzenetre számíthat egy későbbi időpontban.

Én megköszönöm figyelmeteket, a szót átadom Fiers kollégának, aki rögtön egy olyan cikkel készült, miszerint Alice Cooper jön a 2017-es FEZEN-re. Szóval lesz ám akkor is rákenroll!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
  Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
 • Megnyílt az Alba Innovár 2
  Megnyílt az Alba Innovár 2
 • Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
 • Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
  Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán

A hét embere

 • Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
  Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
 • Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
  Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
 • Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át
  Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át
 • Péntekig országszerte 14 városban várják a véradókat
  Péntekig országszerte 14 városban várják a véradókat
 • Délelőtt és délután vékonyabb, szakadozottabb felhőzet lesz felettünk
  Délelőtt és délután vékonyabb, szakadozottabb felhőzet lesz felettünk
 • Alzheimer világnapja - kampányrendezvény Székesfehérváron
  Alzheimer világnapja - kampányrendezvény Székesfehérváron
 • A vártnál is népszerűbb a Magyar Állampapír Plusz
  A vártnál is népszerűbb a Magyar Állampapír Plusz
 • Ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak a sertéstartók
  Ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak a sertéstartók

Eseménynaptár

 • Magyarországon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés
  Magyarországon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés
 • HÍRADÓ 2019. szeptember 16.
  HÍRADÓ 2019. szeptember 16.
 • Óráiskerék épül a Zichy ligetben
  Óráiskerék épül a Zichy ligetben
 • Itthon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés
  Itthon is elindult az európai lakossági egészségfelmérés