Cloudy8 °C
2020. február 26. szerda Edina
Menü

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Franciaország lenyomata Székesfehérváron
Vive la France! (Fotó: The Daily Signal)

Eljött a napja a francia nemzeti ünnepnek: 228 évvel ezelőtt a nép forradalom útján véget vetett a monarchia rendszerének. Franciaország ezen a napon fáklyás menetektől ragyog, sortüzektől hangos, rendezvényekben bővelkedik.

Ha valaki franciás programokkal akar tölteni pár órát, azt kis városunkban is megteheti. Gondolok itt a filmekre, színházra, ételekre, kiállításokra és úgy egyébként mindenre, ami francia.

A Csók István Képtárban látható Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannója pillanatképekben láttatja velünk a két nép történelmének fontosabb eseményeit, párhuzamot vonva köztük.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

(Fotó: Szent István Király Múzeum)

A színház is szolgál látnivalóval. Aki preferálja a francia humort, annak mindenképpen érdemes megnézni A hülyéje című darabot, amely a könnyed „farce” (magyarul bohózat) műfajnak hódol, Georges Feydeau írásával, Tasnádi Csaba rendezésében. Ebben négy házaspár nehézségei tárulnak fel, félreértésekkel, titkos találkákkal fűszerezve, olyan stílusban, hogy mindenki magáénak érezhesse ezeket a mindennapi problémákat. A darab premierje július 16-án, vasárnap 20:30-kor lesz a Szárazréti Szabadtéri Színpadon.

Ha viszont nem szeretnénk kimozdulni a négy fal közül, nincs más dolgunk, mint elővenni a francia filmeket, főleg a vígjátékokat. Egyik kedvencem a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, amely nagy klasszikusként él a köztudatban. Egyszerű történet, egy középkori lovag és a szolgája a jövőben találják magukat, innentől kezdve sejthető, hogy nem kevés a vicces szituációk száma.

Az 1999-ben kezdődött élőszereplős Asterix és Obelix filmek is hasonlóképpen ismertek hazánkban. Ceasar korát mesélik el, kicsit másképp, olyan színészeket felvonultatva, mint Gérard Depardieu, Christian Clavier és Monica Bellucci.

A Bazi nagy francia lagzik napjaink Franciaországát mutatja be egy nagy családon keresztül, itt sem kell sokat várnunk a különböző bonyodalmakra.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a francia ételeket sem, hiszen emlékezetes gasztronómiai élvezeteket nyújtanak. Bár nagyon valószínű, hogy a francia konyha kapcsán elsőre mindenkinek a csiga ugrik be, pedig ezen kívül számtalan más ínyencséggel is tud szolgálni.

Kezdjük talán a legegyszerűbbel, a croque monsieur-vel, aminek neve hallatán talán azt hinnénk, hogy egy bonyolult ennivalót takar, pedig ez nem más, mint francia melegszendvics. Alig pár perccel tart tovább elkészíteni, mint egy hagyományos melegszendvicset, és ha egy kis salátát is mellédobunk, gyors főételként is tálalhatjuk.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Biztos, hogy nyáron szívesen fogyasztunk hideg gyümölcslevest, de ha nem vagyunk édesszájúak, akkor helyettesíthetjük ezt egy hideg tejszínes póréhagymalevessel, francia nyelven szólva a vichyssoise-vel.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Kár lenne tagadni, hogy sokan vagyunk mi, édességimádók. Ajánlatunkból semmiképpen nem maradhat le a creme brulée, a francia desszertcsoda, melyről nem tudni pontosan, hogy ki és mikor készítette elsőként. Az első írásos emlék 1691-ből egy szakácskönyvből való. Leginkább a crema catalana, a katalánok desszertje hasonlítható hozzá, amelyet a hagyományok szerint Szent József napján fogyasztottak.

Franciaország lenyomata Székesfehérváron

Ennyi kaja után pedig nem árt, ha a sportról sem felejtkezünk el, már csak azért sem, mert például a Videoton FC csapatában akad francia játékos. Loic Nego-ról van szó, aki 2015 nyarán kerül a fehérvári focicsapathoz. Az esetek többségében jobbhátvédként szerepelt, de jobbszélsőként is volt alkalma játszani. Női játékosainkat se hagyjuk ki a felsorolásból, hiszen a kézilabdás Claudine Mendy szintén francia. 2016 nyarán csatlakozott a csapathoz.

Vive la France!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál
  Aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál
 • Máté-passió a Szent Sebestyén-templomban
  Máté-passió a Szent Sebestyén-templomban
 • 15.000 db ingyenes belépő a Dinnyési Várparkba diákok részére
  15.000 db ingyenes belépő a Dinnyési Várparkba diákok részére
 • Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola lett az Arany János EGYMI szakiskola
  Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola lett az Arany János EGYMI szakiskola

A hét sztorija

 • Délelőtt gyengül a csapadékhajlam
  Délelőtt gyengül a csapadékhajlam
 • Katonaportrék - Vándorkiállítás
  Katonaportrék - Vándorkiállítás
 • Székesfehérváron tartotta évértékelő értekezletét a Magyar Honvédség Parancsnoksága
  Székesfehérváron tartotta évértékelő értekezletét a Magyar Honvédség Parancsnoksága
 • Ma van hamvazószerda, megkezdődik a nagyböjt
  Ma van hamvazószerda, megkezdődik a nagyböjt
 • A nemzet színészévé választották Jordán Tamást
  A nemzet színészévé választották Jordán Tamást
 • Idén is megrendezik a Fehérvári Versünnepet
  Idén is megrendezik a Fehérvári Versünnepet
 • Reggel, délelőtt borult idő várható
  Reggel, délelőtt borult idő várható
 • Székesfehérvár is megemlékezett a kommunizmus áldozatairól
  Székesfehérvár is megemlékezett a kommunizmus áldozatairól

Eseménynaptár

 • Felfüggesztette a parlament a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését
  Felfüggesztette a parlament a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését
 • Egyre több európai országban üti föl a fejét a korona vírus
  Egyre több európai országban üti föl a fejét a korona vírus
 • Újabb magyar került karanténba Budapesten
  Újabb magyar került karanténba Budapesten
 • HÍRADÓ 2020. február 25.
  HÍRADÓ 2020. február 25.