Clear sky4 °C
2019. december 11. szerda Árpád
Menü

Ambrus Attila, a tolvajok fejedelme - A Viszkis kritika

Ambrus Attila, a tolvajok fejedelme - A Viszkis kritika
A Viszkis és védjegyévé vált whiskey (Fotó: Intercom)

Végre valahára itt van a sokunk által várt film, A Viszkis, amely Ambrus Attila híresen hírhedt tetteit dolgozza fel. Izgatottságom oka nem titok, ugyanis statisztaként én is felbukkanok a Fehérváron forgatott jelenetekben, mégpedig a dühöngő szurkolók között. Persze közel sem volt annyi közöm a film sikeréhez, mint Antal Nimródnak és Szalay Bencének, akik hűen adták vissza a viszkis rabló történetének minden mozzanatát. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A Viszkis! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Ambrus Attila, ismertebb nevén a Viszkis a '90-es években whiskeytől bűzölögve harminc bankot rabolt ki, amivel nem csak a rendőrség figyelmét keltette fel, hanem rövid időn belül a köztudatba is bekerült.

Nagy meglepetésre az utca embere szimpatizálni kezdett vele, amihez nagyban hozzájárult az a tény, hogy rablásai során soha senkit nem bántott, és ez az egész Viszkis-őrület odáig fajult, hogy konkrétan már a fél ország neki szurkolt, hogy valahogy sikerüljön meglógnia a nyomozók elől. A média akkortájt kezdte úgy emlegetni, mint a 20. századi Rózsa Sándort.

Csak úgy dőlt a lé (Fotó: Intercom)
Csak úgy dőlt a lé (Fotó: Intercom)

Sokan úgy gondolták, hogy a Viszkis története a könyvek mellett filmért kiált, így állt be a projekt mögé az egyik legsikeresebb magyar rendező, Antal Nimród is, akinek felkérése szinte kézenfekvő volt, ugyanis korábban olyan krimiknél munkálkodott, mint a Kontroll, a Szállítmány vagy akár a Wayward Pines egyik epizódja. A siker előzetesen garantált volt, már csak azért szurkoltunk, hogy A Viszkis a manapság magyar filmekre is jellemző világszínvonalat megüsse.

Sztori

A viszkis rabló történetét mindenki ismeri, mint a rossz pénzt, ugyanis a médiumok - mint látjátok - tesznek róla, hogy egykönnyen ne felejtsük el. Voltak itt könyvek, dokumentumfilmek és most becsúszott egy egész estés mozifilm is. A Viszkis nem szokványos krimi, hanem sokkal inkább portréfilm, így első körben kap egy narratív keretet, ugyanis a cselekmény egy kihallgatás során születő visszaemlékezés-sorozat része és közte láthatjuk Ambrus Attila életét a kezdetektől a rablásokon át, egészen a hajtóvadászatig.

Na, most nekünk a sztori is kell, így dióhéjban elég annyit tudni, hogy Ambrus Attila (Szalay Bence) Erdélyben született, ahol gyorsan megtapasztalta az élet kegyetlenségét, ugyanis egészen fiatalon elveszítette szüleit, majd gyámjait. Az út Magyarországra a javítóintézeten, majd a román hadseregen át vezetett, ugyanis Attila a jobb élet reményében átszökött hazánkba, hogy aztán az Újpesti TE hokicsapat cserekapusaként bontogassa szárnyait.

Később megismerkedett, majd beleszeretett egy lányba (Móga Piroska), aki arra is ráébresztette, hogy ha igazán akar valamit az életben, akkor azt csak sok pénz árán érheti el. A többi meg már történelem.

Karakterek

Na, hát itt van nekünk főszereplőnek a hírhedt Viszkis rablónk, Ambrus Attila, akinek megformálása már első blikkre sem bizonyulhatott egyszerű feladatnak. Aztán idevarázsolták nekünk - szinte a semmiből - a fiatal Szalay Bencét, aki a lehető legjobb választás volt a Viszkis szerepére. Egészen félelmetes volt, hogy egy-egy pillantása mennyire visszaadja Ambrus Attila nézését. A játékában még hébe-hóba felsejlett Bence fiatalos, kisfiús habitusa, de ezt meggyőző és igencsak szerethető alakítással ellensúlyozta.

Mint két tojás (Fotó: Intercom)
Mint két tojás (Fotó: Intercom)

Az ellentétes sarokban a Viszkist kihallgató nyomozó (Schneider Zoltán) állt, akinek színészi játéka egészen eszméletlenre sikeredett. Tekintélyt parancsoló jelenlétére és lobbanékony, temperamentumos természetére szarkasztikus humora már csak ráadás, így "áldozatának" fogalma sincs, hogy mihez kezdjen vele és ezzel darabokra szedi. De nem lettem volna a Viszkis helyében!

Aztán itt van még nekünk a Viszkis csaja Móga Piroska is, aki a kötelező bájolgáson meg a szexjeleneten túl nem sok mindent mutat fel, de azt viszont csont nélkül hozza. Csini, imádja a kamera, kell ennél több? A balhék lezavarásához a Viszkisnek persze társ is kellett, így jött képbe Klem Viktor karaktere, Géza (a valóságban Orbán Gábor), aki amilyen gyorsan jött, olyan sebességgel változott színtelen-szagtalanná, bár alakítása először érdekesnek hatott, így sokkal többet vártam tőle (pedig a történet szempontjából mégiscsak fontos szereplőről beszélünk, de ez a filmből nem teljesen jött át).

A nagy szerelem (Fotó: Intercom)
A nagy szerelem (Fotó: Intercom)

Összegzés

A Viszkis hozta, amit előzetesen vártunk tőle, és talán egy picit többet is, így fülig érő szájjal hagytam el a mozitermet. Végre egy olyan filmet kaptunk, amire méltán lehetünk büszkék. A gengszterfilmes hangulat, a színészi alakítások, a hibátlanul adagolt feszült tempó és az izzasztó, áll-leejtős akciójelenetek összessége tette A Viszkist felejthetetlen alkotássá. Ez aztán igen!

A film egyetlen hibája talán a lezárása lehet, hogy hogyan is kapták el a Viszkist, ugyanis ez eléggé rövidre sikeredett, pedig aztán volt ott sírás-rívás, mert a hat év alatt elkövetett harminc bankrablás a rendszerváltozás utáni bűnüldöző szervek legnagyobb beégése volt. Hmm. Aztán kábé ennyi, ahogy mondani szokás: a film csont nélkül behúzta a nézők szívét és pénzét. Ha már Viszkis...

A Viszkis egy akciódús, rendkívül intelligens és igényes magyar film, amely átad egy érzést a saját koráról. Tudjátok mit? Nem kell elé az a magyar filmes jelző... A Viszkis kegyetlenül profi nagybetűs film, amelynek köszönhetően újra nemzetközi szintű filmalkotást tettünk le az asztalra. Na, így már jobban is hangzik, nem? Csak ajánlani tudom azoknak, akik egy ütős krimire vágynak.

10/9 - Az egyik legjobb magyar film ever

A Viszkis werk:

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • A fogyasztókat szolgálják a karácsonyi ellenőrzések
  A fogyasztókat szolgálják a karácsonyi ellenőrzések
 • Lassulás várható jövőre a gazdaságban
  Lassulás várható jövőre a gazdaságban
 • Többet költenek agrárbiztosításra a gazdák
  Többet költenek agrárbiztosításra a gazdák
 • Múlt hónapban is nőttek a fogyasztói árak
  Múlt hónapban is nőttek a fogyasztói árak

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
  Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
 • Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
  Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
 • Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
  Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
 • További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
  További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
 • Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
  Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
 • Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
  Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
 • Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
  Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
 • Figyelmetlenek a közlekedők - sok halálos baleset történt a vasúti átjárókban
  Figyelmetlenek a közlekedők - sok halálos baleset történt a vasúti átjárókban