6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: párnacsata, Versünnep és Kert-Expo
Fehérvár Médiacentrum fotója
Balogh Zoltán/MTI
Fehérvári programok a hétvégére: párnacsata, Versünnep és Kert-Expo

Két borsodi ellopja a showt a hétvégén: Fehérvárra érkezik Demjén Ferenc és Aranyosi Péter. De a legnagyobb bulinak mégiscsak a vasárnapi párnacsata ígérkezik a pláza előtt. Egész hétvégén ingyenes Kert-Expót rendeznek a Bregyóban, akinek pedig még marad energiája, szombaton elnézhet egy jó kis görög táncházra is a Szabadművelődés Házába.

Kiállítás: Kert-Expo
Mikor?:
Április 21-22., szombat-vasárnap 8:00-18:00
Hol?:
Bregyó Sportcentrum

Minek néked az a kiskert? Ingyom-bingyom, tálibe, tutálibe málibe, virágoknak - szól a közismert gyerekdal. Ezen a hétvégén nemcsak vesszőcske, nemcsak virágocska, hanem akár egy komplett kertecske is összerakható a XI. Kert-Expón, de legalábbis az alapokat elsajátíthatjuk. Így akinek nemcsak úgy ingyom-bingyom kellene egy kiskert, hanem pont eggyel komolyabban is gondolja, mint az idézett mondóka, az a tökingyenes rendezvényen minden infót beszerezhet ehhez. A kiállítókon kívül lesz egy rakás kiegészítő program, például jönnek a pálinkások, kolbászosok és minden hasonló összeröffenés elmaradhatatlan jokerei, a kézműves sajtosok. Tavaly ilyen volt a rendezvény:

Kultúra: IX. Fehérvári Versünnep - döntő
Mikor?: Április 21., szombat 10:00
Hol?: Díszterem, Városháza

Egy tucatnyian a kilencedikért. Röviden így lehetne összefoglalni a versünnep döntőjének lényegét, de talán ez az a verseny, ahol tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Aki egy kis lélekmelengető kulturális feltöltődésre vágyik, annak nem is lehet más a programja szombat délelőtt 10-től, mint az első sorokban ülni a Városháza Dísztermében, és meghallgatni többek között Arany János, Határ Győző, Kosztolányi Dezső vagy éppen Szilágyi Domokos kiválasztott költeményeit. Mindezeket előadja a tizenkét döntőbe jutott fiatal, vagyis Bakó Fanni, Baráth Eszter Adrienn, Ferenczy-Nagy Boglárka, Jenei Márton, Jónás Olivér, Kerényi Réka, Mátics Anna, Nyári Ádám, Somos Máté, Szűcs Panna Villő, Tóth András Bence és Varga Eszter. 

Buli: Párnacsata
Mikor?: Április 22., vasárnap 14:00
Hol?: Alba Plaza előtti tér

Mindenki mindenki ellen. Ilyen egyszerű dolog a párnacsata, nem kell ezt túlbonyolítani. A féltéglát és a húszezreseket vedd ki a cihából, aztán irány a vasárnapi húsleves-rántott hús után a pláza előtti tér, ahol vélhetően egy jelentősebb tömeg veri majd el egymáson a port. Vagyis a tollat. Hogy ennek mi értelme van? Azt ne keresd, nem ez a lényeg. Az idő jó lesz, együtt leszünk, és cseppet sem akarunk megfelelni a társadalmi konvencióknak. Minden mögöttes szándék nélkül egyszerűen érezzük jól magunkat, nevessünk, vezessük le a feszültséget, aztán mindenki szépen menjen haza. Hétfőtől újra robot.

Tánc: Görög táncház és koncert a Taverna népzenei együttessel
Mikor?: Április 21., szombat 20:00
Hol?: Szabadművelődés Háza

Tényleg nem győzzük eleget hangsúlyozni, de egyszer mindenkinek el kellene mennie egy görög táncházba. Legutóbb egy hete, az Alba Plazában tartottak flashmobot (videó lent), most pedig már itt is a következő buli: koncert és táncház egyszerre a Szabadművelődés Házában. Kevés ennél jobb közösségépítő rendezvény van a városban, ahol még ráadásul jó a zene is. Ha csak egyszerűen mulatnál egy jót, azért, ha pedig egy kicsit kilépnél a kényelmi zónádból és kipróbálnál valami szokatlant, akkor meg azért legyél ott szombat este. 

Humor: Dumaszínház: Borsodi Homályos - Aranyosi Péter önálló estje
Mikor?: Április 20, péntek 18:00, április 21., szombat 20:00
Hol?: Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza

Ezen a hétvégén a borsodiak beveszik Fehérvárt. Jön a diósgyőri születésű Demjén Ferenc, és itt lesz napjaink egyik legkedveltebb stand-uposa is. Aranyosi Péter ugyancsak Miskolcról származik, önálló estjének címe (Borsodi homályos) pedig már eleve utal arra, hogy zömmel miskolci sztorikat hallgathatunk meg tőle péntek és szombat este is. Aranyosi egyébként a tankok és a Star Wars-filmek szerelmese, így azért érintőlegesen erről is lesz szó majd a Művészetek Házában, ahogy a kisgyerekes apaság viszontagságai is felmerülnek majd. 

Koncert: Demjén Ferenc Szuperkoncert
Mikor?: Április 21., szombat 20:30
Hol?: ARÉV Sportcsarnok

Sajtból van a Hold, Szerelemvonat, Darabokra törted a szívem - ezek a dalok biztosan elhangzanak majd Demjén Ferenc szombati koncertjén. Az ARÉV Sportcsarnokot ezen a hétvégén nem a kosarasok töltik meg, hanem a tavaly decemberben már 71. születésnapját ünneplő Rózsi rajongói. A fényérzékenysége miatt állandóan napszemüvegben mutatkozó énekes a magyar könnyűzene meghatározó arca és hangja, eddigi utolsó lemezét öt évvel ezelőtt adta ki. Az, hogy a fehérvári buli miért is kapta a szuperkoncert elnevezést, szombat este mindenkinek kiderül, aki ott lesz a Gáz utcai sportcsarnokban.

Fehérváron túl: IIHF Jégkorong-világbajnokság, Divízió I/A
Mikor?: Április 22-28., vasárnap-szombat
Hol?: Papp László Budapest Sportaréna, Budapest

Azt kellene megismételni, ami Szapporóban és Krakkóban már sikerült. A magyar válogatottnak eddig nem hozott szerencsét a hazai pálya, egyszer sem sikerült még a feljutás az A-csoportba, de talán majd most. A csoport nehéz, a sorsolás sem a legkönnyebb, de a hazai csapat meccseire már réges-régen minden jegy elkelt, vagyis telt ház előtt játszunk vasárnap 16 órakor Kazahsztán, hétfőn 19:30-kor Olaszország, szerdán 19:30-kor Szlovénia, csütörtökön 19 órakor Lengyelország és szombaton 19:30-kor Nagy-Britannia ellen. A vébé valamennyi mérkőzését élőben közvetíti a Sport1, akik 10 éve ott voltak Japánban is, amikor Ukrajna ellen egy örökké emlékezetes meccsen először vívta ki Magyarország válogatottja, hogy a legjobbak között szerepelhessen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek