Clear sky30 °C
2019. június 26. szerda János
Menü

Így tedd a változást a barátoddá! Három félelmünk és lehetséges kezelésük

Így tedd a változást a barátoddá! Három félelmünk és lehetséges kezelésük
A változtatás csak egy döntés kérdése (Fotó: Medium)

Tudod, érzed, hogy lépned kéne, de valami visszatart. A komfortzóna, a megszokás és az ismeretlen egyaránt a változtatás legnagyobb ellenségei. Pedig nem törvényszerű, hogy az új csak rossz lehet. Sőt. Aki mer lépni, a lehetséges veszteségek mellett biztosan nyerni is fog.

Előző cikkemben (9 kérdés, amire ha őszintén válaszolsz, minden hétköznapod vakáció lehet) azt feszegettem, hogy miért és hogyan érdemes a szabadság varázsát a mindennapokba csempészni.

Talán benned is megfogalmazódott hogy mi lehet a Te saját módszered erre. Végül is sok jó kérdést kaptál hozzá. Remélem, már változtattál, fejlesztettél is ezek nyomán az életeden. Vagy mégsem?

Vajon miért nem merünk mégsem mindig olyan nagy elénnal változtatni, mint ahogy azt első érzésre tennénk? Miért húz vissza a megszokás, és a bizonyos komfortzóna minket a szürkeségbe, amikor pedig érezzük, hogy nem igazán használ nekünk ez a helyzet?

Azt hiszem a leggyakoribb az, hogy elfogadjuk a saját önigazolásunkat, amiket a „Belső Szabotőrünk” gyárt nekünk, amit a ”Belső Rádiónk” sugároz. Például azt, hogy: ráérünk, majd holnap… majd a jövő héten… Vagy azt, hogy: nem is annyira vacak ez a helyzet, már amúgy is otthonosan mozgunk benne, végül is ki lehet bírni... Pedig ha  időnként nincs változás, amit kíváncsian vársz, lassan közönyössé, sőt cinikussá válsz. A változás bátorságot ébreszt. Tudom, először inkább félelmet érzel, de aztán, amikor túl vagy rajta, és visszanézel, szinte biztos, hogy büszke is leszel. Legközelebb pedig bátrabban vágsz bele!

Az új élmények, a komfortzóna tágítása növelik az önbizalmunkat, megerősítik a saját értékességünkbe vetett hitünket. Akinek ez a hite erős, nem szorul mások elismerésére ahhoz, hogy jól érezze magát, nem érzi szükségét trófeák vásárlásának, az eredményei hangoztatásának. Ő tudja, hogy OK, hogy rendben van. Aki pedig rendben van magával, az másoknak is tud segíteni, az alkotó, tartalmas életet él és az egész közösség hasznára válik.

Csak az első lépés nehéz (Fotó: The Church Within)
Csak az első lépés nehéz (Fotó: The Church Within)

Miért félünk mégis a változástól, és hogyan láthatjuk azt más szemmel? Coach-üléseken gyakori ez a téma. Kérdésekkel abban támogatom az ügyfeleimet, hogy a saját legjobb válaszaikat találják meg a változás folyamatában. Minden helyzet egyedi, de van három közös jellemzője a változástól való félelmeknek. Lássuk őket és a kezelési javaslataikat is.

1. A változás lehet, hogy veszteséget is hoz. Ha a lehetséges veszteségekre koncentrálunk, teljesen aláássuk a motivációnkat. Pedig tapasztalatból tudjuk, hogy a veszteség mellé - néha némi időeltolódással - mindig érkezik előny, fejlődés, haszon. Ha pedig a saját életünk színesítése, örömtelivé tétele hívja be a változást, akkor szinte biztos, hogy számtalan előnye lesz a folyamatnak.

2. Gyakori, hogy fájdalmas átmenetre, nehéz feladatokra, kihívásokra számítunk a változás nyomán. Ha ezekre, mint tanulási, fejlődési lehetőségekre gondolunk, akkor energiát meríthetünk belőlük.

3. A változás kimenetele szinte soha nem garantált. Ha tiszta lapként, új lehetőségként, a bármi lehet reményével vágunk bele a változásba, akkor nem csak jobban érezzük majd magunkat a folyamatban, de szinte biztos, hogy észrevesszük a kínálkozó lehetőségeket is.

A városi legenda szerint Edison a laboratóriuma leégése után azt mondta a fiának, hogy a tragédia legnagyobb haszna, hogy minden tévedésük odaveszett a tűzben. Tiszta lappal, új gondolatokkal kezdve aztán pár nap alatt megalkotta a fonográfot.

Tekints hát úgy a változásra, mint ami új élményeket, új tudást, új erőt adhat, és jó eséllyel meg is fogod találni benne mindezt. Egy idő után pedig talán már keresni fogod, vagy épp Te akarod előidézni. Az aztán az igazán izgalmas életérzés!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Székesfehérvár Egészségügyéért - Szabó Tamás kapta a díjat
  Székesfehérvár Egészségügyéért - Szabó Tamás kapta a díjat
 • 75 tabletta ölte meg a férfit - folytatódott a szabadbattyáni nő tárgyalása
  75 tabletta ölte meg a férfit - folytatódott a szabadbattyáni nő tárgyalása
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. június 26.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. június 26.
 • Razzia - fokozott ellenőrzés a vonatokon
  Razzia - fokozott ellenőrzés a vonatokon
 • Gyorsan terjed - erdőtüzek pusztítanak Floridában
  Gyorsan terjed - erdőtüzek pusztítanak Floridában
 • Turistákat is evakuáltak - gázszivárgás Rab szigetén
  Turistákat is evakuáltak - gázszivárgás Rab szigetén
 • Ismét magyar rendőrök segítik a déli határvédelmet
  Ismét magyar rendőrök segítik a déli határvédelmet
 • Együtt az autiskért - sokat segíthet egy szelfi
  Együtt az autiskért - sokat segíthet egy szelfi

Eseménynaptár

 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió megosztott egy hivatkozást.
 • Napirenden a fejlesztések - lakossági fórum Felsővárosban
  Napirenden a fejlesztések - lakossági fórum Felsővárosban
 • Lecsófőző Vigasság – már lehet nevezni!
  Lecsófőző Vigasság – már lehet nevezni!
 • Nem lesz ügyfélfogadás a Polgármesteri hivatalban
  Nem lesz ügyfélfogadás a Polgármesteri hivatalban
 • Évente csaknem 300 ezer diák vállal munkát
  Évente csaknem 300 ezer diák vállal munkát
 • Eladná magyar érdekeltségei egy részét az E.ON
  Eladná magyar érdekeltségei egy részét az E.ON
 • Csak klimatizált autóval lehet állatot szállítani
  Csak klimatizált autóval lehet állatot szállítani
 • Megnyitotta kapuit a 27. VOLT Fesztivál
  Megnyitotta kapuit a 27. VOLT Fesztivál
 • Michelangelo-kiállítás - meghosszabbítják a nyitva tartást
  Michelangelo-kiállítás - meghosszabbítják a nyitva tartást