Clear sky4 °C
2019. december 11. szerda Árpád
Menü

Okosórát a gyereknek?

Okosórát a gyereknek?
Harminc éve nekem még csak a lakáskulcs lógott a nyakamban és úgy mentem a játszótérre, de napjainkban a kulcs helyett már az okosóra hasznosabb lehet. (Fotó: moneysavingpro.com)

Lehet, így elsőre sokan felkapják a fejüket, hogy "na ne már!", de figyelve világunkat és annak ránk gyakorolt hatását, azért ne dobjuk el a címben olvasott kérdést egy legyintéssel.

Pár hete már foglalkoztat az okosóra témaköre, és ezt már akkor ki is írtam magamból, de arra nem tértem ki, hogy az okostelefonokhoz hasonlóan, vajon kaphat-e a gyerkőc okosórát is? A kérdés annál is inkább érdekes, mert létezik az okosóráknak egy olyan szegmense, melyet kifejezetten a gyerekek számára fejlesztettek.

Na jó, csúsztatok, igazából minket szülőket céloznak vele és nekünk szülőknek igyekeznek egy olyan eszközt eladni, amivel a gyermeket biztonságban tudhatjuk. Ott a pont! A marketingesek megint találtak egy olyan rést az értékesítési csatornákban, ahol a szülők lelkét célozzák azzal, hogy ezzel majd mennyire biztonságban tudhatjuk gyermekünket.

Tényleg csak a biztonság?

Én amúgy nem tartozom a parás szülők táborába, de nyilván ez alapján azért nem általánosítok. Alaptörvény, hogy rossz pénz nem vész el. De láttam már én is olyan szituációt, hogy egy elkeveredett lurkó kétségbeesve kereste a szüleit. És ehhez még csak messzire sem kell menni, mert a fehérvári Hetedhét Játékfesztiválon is előfordult már ilyen. Ha csak ebbe gondolunk bele, már rohannék a billentyűzetért és csapkodnám a gombokat, hogy Google keresés, "okosóra for kidz".

A másik énem viszont ellenkezik: hogy negyven évvel ezelőtt szüleink sem GPS-szel kerestek minket a játszótéren, meg a rakétás mászókán. Persze értem én, hogy a zománcos tésztaszűrő helyett mennyire kényelmesebb a szilikonos, összecsukható tésztaszűrő és még kevesebb helyet is foglal, de akkor is.

Jó, tudom, ha már a technológia ott tart ahol, akkor azt használjuk is ki, csak kicsit mindig idegenkedünk attól, ami új és más, mint a korábbi. Így volt ezzel a mobiltelefónia, meg a LED tévé is, és láthatjuk, már mindegyik a mindennapjaink része. Szóval ne idegenkedjünk az újdonságtól, inkább keressük meg benne azt a részt, mellyel élni is tudunk.

A gyerekek számára kifejlesztett - vagy mondjuk inkább úgy, hogy szülőknek fejlesztett, de gyermekek kezére optimalizált okosóra - nem ördögtől való. Azt kell figyelembe vennünk, hogy ez az eszköz nem is arra lett kitalálva, hogy a csemete facebookozzon, cseteljen, böngésszen. Sokkal inkább arra, hogy a lurkó meg anya / apa kapcsolatban tudjon maradni egymással. És itt jön az, hogy a célcsoport (a szülőkön túl persze) a 4-12 év közötti korosztály. Igaz, ezt így konkrétan leírva nem láttam sehol sem, de szerintem egy négy éves kissrác már tudná kezelni, míg a 12 éves meg már inkább egy okostelefonra vágyna, sem mint egy elektronikus bébicsőszre.

Okosórát a gyereknek?

Különböző kivitelben érhetőek el a gyerekek számára is az okosórák. A kisebbek számára van kijelző nélküli is. A nagyobb gyermekek számára pedig létezik kijelzővel készült is, nekik talán az óra és az idő fogalmának megértésében is tud segíteni.

De lássuk, miért is okos egy gyermek okosóra?

Funkcionalitásban itt sincs hiány, amit ki lehet hozni egy ilyen kütyüből, azt a fejlesztők meg is tették. Ebben a témakörben egyértelmű, hogy a biztonság a domináns és erre fókuszáltak a fejlesztők. A legfőbb eltérés a klasszikus okosórákkal szemben, hogy itt kötelező a SIM kártya. Nyilván ennek van havidíj költsége, de a biztonság csak így kivitelezhető. A funkciók pedig:

 • Előre rögzített telefonszámok, amelyekről a gyerek hívást tud fogadni, és amelyeket hívni tud az okosórája segítségével.
 • Segítségével hangüzenetet tud fogadni és küldeni a gyerek a szüleinek, illetve az óráján szöveges üzeneteket tud fogadni a szülőktől.
 • Biztonsági zónák beállítása, amelyeket ha elhagy a gyerek, akkor az okosóra jelzést küld a szülőnek.
 • SOS gomb, amivel a gyerek azonnal hívást kezdeményezhet a szülőnek.
 • Lépésszámlálóval és sebességérzékelővel rendelkezik.
 • GPS alapú helymeghatározás, nyomkövetés.

A fejlesztők arra is gondoltak, hogy azok a gyerekek is tudják használni, akik még nem tudnak olvasni: egyes modelleken a színes érintőképernyőn egyértelműek a jelzések, például külön ikonja lehet anya és apa telefonszámának. Sőt, az egyszerűség elvén nyomógomb is csak egy van rajta, mellyel a gyerkőc egy vagy két előre programozott telefonszámot tud tárcsázni. Ez nyilván vészhelyzetben jelent nagy könnyebbséget akár a gyereknek, akár a szülőnek.

Okosórát a gyereknek?

A legnagyobb előnye a gyerkőc kezén levő okosórának, hogy segítségével a gyermek helyzetét bármikor tudjuk ellenőrizni. Ehhez csak annyi kell, hogy anya vagy apa okostelefonjára, de akár mindkettőére telepítjük a szükséges alkalmazást.

A gyerek okosóra - akár csak a nagyobb modelljei - GPS műholdak segítségével határozza meg a helyzetet, melyet az okosórához tartozó applikációban, amit a szülő telefonján futtatható, térképen jelenít meg. Ez főleg strandon, tengerparton vagy éppen egy fesztiválon lehet a legnagyobb stresszfaktor. De egy nagyobb repülőgépes utazás alkalmával is segítségünkre lehet.

Bevett megoldás, hogy vész esetére karszalagra írjuk a telefonszámunkat és bízunk abban, hogy valaki a gyerekünk segítségére siet. Az okosórával mindez megfordítható: ha szem elől tévesztettük a gyereket, azonnal megnézhetjük a pontos helyzetét, felhívhatjuk és addig is kapcsolatban tudunk vele lenni, amíg odaérünk hozzá.

A fent leírtakból is jól látszik, hogy a gyerek okosóra egy igen jó megoldás a legnagyobb szülői félelemmel szemben, hogy a gyerek elkeveredik és nem találjuk meg. Maga az óra elérhető már a mobiltelefon szolgáltatók kínálatában pár ezer forintos havidíjas konstrukcióban is, de akár külön is vásárolhatunk az internetről szolgáltató független verzióban. Ilyenkor csak egy SIM kártyát kell bele vennünk, ami lehet előre feltöltős is.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Budapesten van Európa legszebb adventi vására
  Budapesten van Európa legszebb adventi vására
 • Nagy forgalomra számítanak a kereskedő hálózatok
  Nagy forgalomra számítanak a kereskedő hálózatok
 • Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
  Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
 • Limanowai csata - a hősök emléke előtt tisztelegtek Fehérváron
  Limanowai csata - a hősök emléke előtt tisztelegtek Fehérváron
 • Parfüm, étkészlet, okostelefon - erősödik a forgalom az áruházláncokban
  Parfüm, étkészlet, okostelefon - erősödik a forgalom az áruházláncokban
 • "Hitelboom" - egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt vesznek fel az ünnepekhez közeledve
  "Hitelboom" - egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt vesznek fel az ünnepekhez közeledve
 • Változás - júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be
  Változás - júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be
 • Újévi csobbanás - fürdőruhások állítanak karácsonyfát a Balatonba
  Újévi csobbanás - fürdőruhások állítanak karácsonyfát a Balatonba

Eseménynaptár

 • Szigorodnak a közjegyzővé kinevezés feltételei - börtön is kiszabható kuruzslásért
  Szigorodnak a közjegyzővé kinevezés feltételei - börtön is kiszabható kuruzslásért
 • Kulturális törvénycsomag - elfogadta az OGY
  Kulturális törvénycsomag - elfogadta az OGY
 • Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
  Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 11.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 11.
 • Időközi választás Dunaújvárosban - Ma kezdik nyomtatni az értesítőket
  Időközi választás Dunaújvárosban - Ma kezdik nyomtatni az értesítőket
 • Kampány – együnk több juh- és kecskehúst
  Kampány – együnk több juh- és kecskehúst
 • Bőnyi rendőrgyilkosság - jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
  Bőnyi rendőrgyilkosság - jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
 • Segítség - gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés
  Segítség - gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés
 • Rekord - Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában
  Rekord - Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában
 • 87 millió forint - az uniós adatvédelmi irányelvek megsértése miatt büntetett az adatvédelmi hatósá
  87 millió forint - az uniós adatvédelmi irányelvek megsértése miatt büntetett az adatvédelmi hatósá
 • Milyen ruhát vegyünk fel a céges karácsonyi buliba?
  Milyen ruhát vegyünk fel a céges karácsonyi buliba?
 • Adatlopás - megduplázódott a számuk
  Adatlopás - megduplázódott a számuk
 • A bécsit is maga mögé utasította - a Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett a legszebb
  A bécsit is maga mögé utasította - a Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett a legszebb