4 évnél régebbi cikk

Egy hónap fehérvári balesetei térképen, megvan a legveszélyesebb járműtípus
Egy hónap fehérvári balesetei térképen, megvan a legveszélyesebb járműtípus

Ismét kutakodtunk a rendőrség digitális térképtárában, ezúttal a fehérvári balesetekre koncentrálva.

Egy hete néztem meg, hogy hol történik a legtöbb bűncselekmény Székesfehérváron, most a rendőrség interaktív térképén a balesetekre fókuszáltam. Ám míg a bűncselekmények tekintetében hatvan napot lehetett vizsgálni, addig sajnos a baleseteknél jelen állás szerint (2019.06.05.) csak harminc napra visszamenőleg lehet lehívni adatokat, ami nyilván szűkebb képet ad.

A vizsgálat időszakában a digitális térkép a 2019.04.06-2019.05.06. közötti időszak baleseteit mutatta, azokat azonban kellő részletességgel, ugyanis gépjárműtípusokra (autóbusz, teherautó, személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, gyalogos) lebontva lehet megnézni mikor, hol, mi történt, illetve a ezeken túl az egyéb anyagi káros baleseteket, valamint a baleseti gócpontokat is megmutatja. Az egyes gépjárművekkel történt baleseteket ráadásul még tovább bonthatjuk halálos, súlyos és könnyebb sérüléssel járókra.

A fenti harminc napban az interaktív térkép adatai szerint összesen 13 baleset történt Székesfehérváron. Ha összességében nézzük az adatokat, akkor elmondható, hogy a leggyakoribbak a súlyos sérüléssel járók, olyannyira, hogy ebben az egy hónapban egy kivétellel csak ilyen végkimenetelű szerencsétlenség történt. A járműtípusoknál a gépjármű viszi a prímet, szorosan nyomában pedig a kerékpár érkezik.

Autóbuszos balesetből adott időszakban nem történt sem halálos, sem pedig könnyebb sérüléssel járó, ám súlyos sérüléssel végződő igen, egy a Seregélyesi úton. Teherautóval egyetlen baleset sem történt adott időszak alatt Székesfehérváron. Személygépkocsival azonban több is: egy halálos, valamint öt súlyos sérüléssel végződő baleset volt, így - már amennyiben ekkora merítésből engedett a következtetéslevonás -, az egyik legveszélyesebb közlekedési eszköz egyértelműen az autó.

Bár április már erősen a motorosszezonnak számít, szerencsére motorkerékpár sem halálos, sem súlyos vagy könnyebb sérüléssel járó baleset nem történt a vizsgált időszakban.

Ugyanakkor az interaktív térképet statisztikai adatait böngészve az is megállapítható, az autó mellett a másik legveszélyesebb járműtípus a kerékpár. Biciklivel ugyanis adott harminc nap alatt összesen hat baleset történt, szerencsére ezek közül egy sem végződött halállal, ám mindegyik súlyos sérüléssel járt. 

Borítókép: pecsma.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek