4 évnél régebbi cikk

Így űzzük el a vérszívókat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Így űzzük el a vérszívókat

Nyáron folyamatosan küzdünk a szúnyogokkal. Ha vízpart közelében töltjük a szabadidőnket, különösen megkeseríthetik a kikapcsolódásunkat. Néhány egyszerű házi praktikával – ha nem is úszhatunk meg minden egyes csípést - de jelentősen csökkenthetjük a számukat.

Nézzünk körül a konyhában és a konyhakertben, mert sok olyan fűszernövény vagy illóolaj tartalmú gyümölcs akadhat a kezünkbe, melyekkel hatékonyan távol tarthatjuk az elszánt vérszívókat.

Készíthetünk belőlük olyan keveréket is, ami a bőrünkre kenve biztosít védelmet, de egy esti beszélgetéshez a teraszon, erkélyen jól jöhetnek az asztalra helyezhető változatok, vagy egyszerűen csak a megfelelő növények cserépben való kihelyezése.

Ezt kenjük a bőrünkre!
Vágjunk apróra néhány petrezselyemlevelet, és egy kis csészében áztassuk rövid időre egy evőkanál almaecetbe. Csak néhány cseppet használjunk belőle a csuklóra, nyakra, vagy könyökhajlatra, mert az almaecet irritálhatja a bőrünket. Először mindenképpen próbáljuk ki egy kisebb bőrfelületen. A szúnyogok egészen biztosan nem fognak örülni neki.
Egy kevés olíva olajba, vagy illatmentes testápoló krémbe cseppentsünk néhány csepp rozmaring olajat, citromfű- , szegfűszeg- , vagy borsmenta olaját, és ezzel a keverékkel kenjük be vékonyan a bőrünket. Ebben az esetben is végezzünk bőrpróbát használat előtt.

Ezeket ültessük kertbe!
A macskamenta, a bazsalikom, a citromfű vagy a körömvirág kiültetése a kertbe, vagy cserepekben az erkélyre, szintén kiváló szúnyogriasztó lehet. A leveleikben található illatanyagok látványosan riasztják el legnagyobb nyári ellenfeleinket.

Ebből kerülhet az asztalra
Asztali szúnyogriasztóként a különféle füstölők mellett többféle főzetet is készíthetünk a már említett gyógynövényekből, megspékelve némi szegfűszeggel és ecet hozzáadásával. A diófalevélből készült főzet szintén beválik. A fokhagyma szintén kiváló szúnyogriasztó, bár a bőrre kenve embertársainkat is távol tartja majd tőlünk. Viszont ha a vacsoránkat fűszerezzük meg vele alaposan, akkor jóízűen falatozhatunk, és legfeljebb az ételünk lesz csípős. Ne fukarkodjunk a rozmaringgal sem a főzés során, az sem éppen szúnyogbarát aromájú.

Plusz egy tipp:
Ha a szobában sem hagynak békén a vérszívók, vágjunk félbe egy citromot, és tűzdeljük tele szegfűszeggel. Tegyük az ágyunk mellé az éjjeliszekrényre, és biztosan kevesebbet kell éjjel vakaróznunk.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek