Partly cloudy24 °C
2019. augusztus 21. szerda Sámuel
Menü

Megmutatjuk, hogy mentik Tácon a fecskéket

Székesfehérvár jó példáját követve, társadalmi összefogással próbálják a madárszám növekedését elérni Tácon is. A szúnyogok és egyéb rovarok irtásában jelentős szerepet betöltő madarak száma az utóbbi időben lecsökkent. Ezért kezdeményezte a lakosság a fecskék és fészkek telepítését a falu számos utcájában.

Több mint ötven család nyújtott felajánlásokat, és ezek összegéből nyolcvan fészek megvásárlására nyílt lehetőség Tácon. Ennek kétharmada, hatvanöt már ki lett helyezve a falu körülbelül huszonöt különböző házában.

Nagy Richárd, a fecskementés ötletgazdája elmondta: a madarak számára az egyik legfontosabb, hogy istálló, tehenészet, a legyek, szúnyogok lelőhelyének közelébe kerüljenek a fészkek. Fontos szempont még az is, hogy legyen víz a közelben, ahonnan a fecske a sárgolyók elkészítéséhez megtalálja a hozzávalót. A táciak abban segítik a füsti és a molnárfecskéket, hogy a munka nagy részét átvállalják, és már kész fészkek várják a kis lakókat. A fecsketelepítés tervét a falu közösségi csoportjában vetette fel a szúnyoghelyzet megoldására az ötletgazda, amelyre több mint 100-an jelentkeztek.

A fészkeket fazekassal készíttették el, a Madártani Intézet segített abban, hogy megtalálják mi a legjobb a fecskéknek, mire van szükségük.

A fecskementésben tevékenyen részt vett a helyi önkormányzat, önkéntesek, és az általános iskola tanárai és diákjai is, akik a fészkekre sarat kentek, hogy a lakhely igazán vonzó legyen. Mivel a vándormadarak a helyhez ragaszkodnak, a fecskementők remélik, tavasszal már többen érkeznek vissza Tácra.

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
  Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
 • Lesz elegendő gáz télire
  Lesz elegendő gáz télire
 • Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
  Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
 • Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon
  Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon