Rain13 °C
2020. május 31. vasárnap Angéla
Menü

Az Alba új francia játékosai már most imádják Fehérvárt

Az Alba új francia játékosai már most imádják Fehérvárt
Több új játékossal is bővült az Alba FKC kerete (Fotó: Molnár Artúr / OKK)

Átalakult kerettel vágott neki a felkészülésnek az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata, amely a nemzetközi szereplést jelentő helyeket célozza meg a 2019/2020-as szezonban.

A legutóbbi idényben hetedik helyen végző fehérvári alakulat játékoskerete alaposan átalakult a nyáron, főleg a légióskontingensben történtek jelentős változások. Távozott a brazil Alexandra Nascimento Martinez (Érden folytja) és az orosz Olga Gorshenina - Yana Zilinskaite páros (mindketten hazájukban kézilabdáznak tovább). Claudine Mendy meghosszabbította szerződését, mellé pedig két honfitársa érkezett az Albába, a 25 éves jobbszélső, Sabrina Zazai és a 30 esztendős kapus, Armelle Attingré.

Sabrina Zazai gyors, gólerős játékos, aki kiválóan lövi hetesek is. A fiatal kézilabdázó számára fontos mérföldkő a Fehérvárra szerződés.

- Ez az első alkalom, hogy a hazámtól távol, egy másik országban fogok kézilabdázni, így érthetően nagyon izgatott vagyok. A menedzseremmel egyetértettünk abban, hogy az Alba megkeresése megtisztelő és minden más ajánlatot megelőz. Az eddigi tapasztalataim alapján nagyon jól döntöttem, hiszen nagyon kedves embereket ismertem meg Fehérváron, a klub határozott célkitűzések mentén dolgozik és örülök, hogy részese lehetek ennek a munkának. Nem titok, szeretnénk olyan helyezést elérni a magyar bajnokságban, ami nemzetközi kupaszereplést ér, mindent meg fogok tenni, hogy a legjobb tudásomat nyújtva komoly szerepet vállaljak a célok elérésében. A magyar bajnokság a világ legerősebb pontvadászata, olyan csapatokkal az élen, mint a Győr, a Ferencváros vagy az Érd. De rajtuk kívül is magas játékerőt képviselő csapatok szerepelnek itt, így például az Alba, amely a legutóbbi szezonban kevéssel maradt csak le a nemzetközi kupaindulást érő helyekről. Természetesen nem is lehet más a célunk, mint ebben az idényben a tavalyinál előrébb végezni, biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent megtesz majd ezért az egész szezon során.

A mosolygós szélső elárulta, mi okozza eddig a legnagyobb nehézséget számára.

- A magyar nyelv nem könnyű, de barátkozom vele, már a megérkezésem előtt elkezdtem tanulgatni a magyar kifejezéseket. Fehérvár nagyon tetszik, bár nyilván még nem fedeztem fel teljesen, de amit láttam, az egy barátságos és szép város, nagyon tetszik. Ebben egyetértettek velem a szüleim is, akik elkísértek engem, és együtt fedeztük fel a várost. De nagyon kíváncsi vagyok Magyarország más tájaira is, igyekszem majd megismerkedni az országgal.

Sabrina Zazai nagy erőssége lehet az Albának (Fotó: Németh Zoltán)
Sabrina Zazai nagy erőssége lehet az Albának (Fotó: Németh Zoltán)

A kapus Armelle Attingré pályafutása során másodszor hagyja el Franciaországot, mint mondja, egy régi ismerős jelenléte sokat számított neki az Albával történő szerződéskötés során.

- Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy Magyarországra szerződhetek, kiváltképp, hogy Claudine Mendy-vel csapattársak lehetünk. Csupa jót mesélt az Albáról, így nem volt nehéz döntés számomra, hogy itt folytassam a pályafutásom. A magyar bajnokság a legjobb, ezt szerintem mindenki tudja, női vonalon egyértelműen ez a legmagasabb nívójú pontvadászat. Ahogy a csapat meccseit láttam, itt minden mérkőzésen nagyon meg kell dolgozni a győzelemért, nincsenek könnyű ellenfelek, ez pedig nagyon fontos a fejlődéshez egyéni és csapatszinten is. A védőmunka szinte minden csapatnál nagyon erős, ehhez kell nekem kapusként majd hozzátennem a magamét, a felkészülés során lesz lehetőségünk összeszokni a lányokkal. Egyelőre természetesen még minden új nekem, de kiválóak a körülmények, nagyon barátságos mindenki, gyönyörű a város, így jól érzem magam, örülök hogy ideigazoltam.

Az Alba FKC magyar magja is erősödött, távozási oldalon mindössze a Budaörsre rutinszerzés okán kölcsönadott fiatal kapus, Vajk Eszter neve szerepel. Érkezőből azonban annál több van, Fehérváron folytatja a Békéscsaba eddig gólfelelőse, a sistergős bombáiról megismert átlövő, Walfisch Mercédesz, illetve az NBI/B-ben szereplő Kispesttől igazolt szélső, Töpfner Alexandra. Már a jövő embereinek szánt fiatalok is érkeztek: a Gerháth Kincső - Marczy Tekla páros szerződtetése mellett a klub saját utánpótlásából került fel a felnőttek közé az átlövő Besszer Borbála és a kapus Gajdóczi Barbara.

Érkezett még Győrből Afentáler Sára, ám a juniorválogatott jobbátlövő súlyos sérülés miatt hosszú időre kidőlt. Szintén súlyos sérülést szenvedett a beállós Varga Emőke, így nem kizárt, hogy egy beállós, hármas védőposzton is bevethető játékost még szerződtet az Alba.

A fehérvári csapat a felkészülés első hetében Székesfehérváron gyakorolt, majd július 15-től Siófokon edzőtáborozik.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Akiknek a magyar vasúthálózatot köszönhetjük: a Sina bárók mesébe illő története
  Akiknek a magyar vasúthálózatot köszönhetjük: a Sina bárók mesébe illő története
 • Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
  Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
 • A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
  A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
 • Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
  Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
 • Megkoszorúzták a Balatont
  Megkoszorúzták a Balatont

Eseménynaptár