4 évnél régebbi cikk

Miért vannak térdig érő KRESZ-táblák a Budai úton?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Miért vannak térdig érő KRESZ-táblák a Budai úton?

Nem a KRESZ-táblák mentek össze a Budai úton, és nem is valamilyen új szabályozás miatt lepték el Székesfehérvár legforgalmasabb útját a törpe méretű jelzések. A megoldást egészen máshol kell keresni.

Néhány hete ellepték a Budai út Halesz park és Fiskális út közötti szakaszát a szokatlanul alacsonyan elhelyezett KRESZ-táblák. A liliputi méretű jelzéseket a megszokotthoz képest feleakkora vagy még kisebb póznákra helyezték ki, így nagyjából egy átlagos felnőtt derekáig érhetnek. Az egyik napról a másikra váratlanul elszaporodó mini KRESZ-táblák között akad olyan, ami a például a Halesz kocsma előtt a gazból éppen csak kikandikálva jelzi, hogy ott megállni tilos, de a Budai-Kikindai saroknál egy hasonló méretű törpepóznára két táblát is felpréseltek.

A magyarázat banális, egy több évtizedenként bekövetkező ritka urbánus esemény szemtanúi lehetünk ezekben a hetekben: az E.ON szakemberei festik az acél lámpatartó oszlopokat. A munkálatok idejére pedig leszedték az egyébként a kandeláberekre rögzített táblákat, ezeket helyezték el ideiglenesen a - némi túlzással - térdig érő oszlopokra.

Az áramszolgáltató vállalattól megtudtuk azt is, hogy a festés előkészületeit szeptember közepén kezdték meg, és még nagyjából három hétig gyönyörködhetünk a mini KRESZ-táblákban, ennyi ideig tart ugyanis a festék teljes megszilárdulása. Ezután 20-50 évig - ezen a szakaszon legalábbis - nem láthatjuk majd a kisméretű táblákat, a cég tájékoztatása szerint ilyen időközönként kell újrafesteni a kandelábereket. Vagyis egy átlagos emberöltő alatt jó esetben háromszor csodálkozhatunk rá a liliputi táblákra, és ebből az egyik éppen ezekre a hetekre esik.

A szokatlan jelenséget sok fotóval dokumentáltuk az utókor számára:

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek