Partly cloudy3 °C
2020. január 27. hétfő Angelika
Menü

Tegyük személyessé a Windowsunkat az ünnepekre!

Tegyük személyessé a Windowsunkat az ünnepekre!
Egy-egy hangulatunkhoz illő téma, vagy háttérkép sokkal kellemesebbé teheti a napunkat is (Fotó: gomba)

Nyakunkon az év vége, mindjárt indulunk a karácsonyi bevásárló körútra, a szemfülesebbek pedig már túl vannak az idei év első Black Friday-Monday-Weekend valamelyikén. Sőt, az üzletek már hetek óta tele vannak karácsonyi dekorációkkal, és a fehérvári belvárosban is megjelentek az ünnepi díszek. Na, de mi a helyzet számítógépünkkel?

Többnyire otthonunkban és munkahelyünkön, ahol szintén sok időt töltünk, még messze nincs ünnepi hangulat. Nem is biztos, hogy szükség van rá. Ha kinézünk az ablakon, akkor meg egyenesen úgy érezzük, hogy messze még a karácsony. Nyilván ezen az sem segít, hogy a novemberi 20 fok és napsütés a világ túlsó felét idézi, ahol fürdőruhában készülnek a karácsonyra.

Ellenben az ünnepre hangolódásban jól jöhet, ha legalább számítógépünk segítségével kicsit közelebb hozzuk magunkhoz a tél régről megszokott, napjainkban egyre később érkező havas hangulatát.

Erre jó megoldás a Windowsokban már a kezdetek óta elérhető funkció, hogy az asztal háttérképét saját ízlésünkre szabhatjuk. Sok számítógép előtt ülő felhasználó szokott is ezzel a lehetőséggel élni - már ha a szigorú rendszergazdák le nem korlátozzák ezt a lehetőséget. Ahogy a modern okostelefonok háttérképét, úgy a Windows asztalának kinézetét is van lehetőségünk változtatni, de ez általában kimerül abban, hogy családunkról vagy egy nyaralásról készült fotót biggyesztünk ki háttérképnek. Nyilván ez sem rossz megoldás, de van ennél sokkal jobb is.

A felhasználók igényeire egyre jobban fókuszáló Microsoft pedig rájött arra, hogy az asztal személyessé tételét lehet magasabb szintre is emelni, mint az korábban volt. A Windows 7 óta elérhető már a Témák beállítása, mint személyre szabási lehetőség. Jó pár évvel ezelőtt a Témák megjelenéskor még csak pár előre beállított lehetőségből választhattunk: épületek, virágok, Windows. Azonban a Windows 10 megjelenésével ez a lehetőség megújult. A Windows 10-ben debütált Microsoft Store segítségével már rengeteg szebbnél szebb témából lehet válogatni.

A témák egyszerűen és főleg ingyenesen szerezhetők be. Az évek előrehaladtával a Microsoft egyenesen rárepült erre a lehetőségre. Napjainkban már tematikák szerint csoportosítva válogathatunk ízlésünknek, pillanatnyi hangulatunknak, évszakoknak vagy éppen országoknak megfelelően. A saját számítógépünkre letölthető témák a Windowsban elérhető Microsoft Store/Gyűjtemények/Windows Themes részben találhatók.

Tegyük személyessé a Windowsunkat! Hangolódjunk az ünnepekre!

A Windows 10-ben az asztalra jobb egérgombbal kattintva könnyen elnavigálhatunk a Témák beállításai közé. A Témák variálásával nem csak télen vagy karácsonykor tudjuk hangulatunkhoz hangolni a Windowst.

Érdemes körülnézni és megismerkedni a rengeteg nagyon minőségi, profi fotósok által készített képeket tartalmazó témákkal. Egy-egy témában több fotó is van, melyeket a Windows ciklikusan cserélget, így nem állandó, statikus beállításról beszélünk, hanem egy általunk megadott időközönként cserélődő diavetítésről. 

A letöltés után, a telepített témákat a Windows Gépházban, a Személyre szabás/Témák szekcióban is tudjuk kezelni, sőt, akár innen is elnavigálhatunk a témák letöltéséhez, melyet gyorsan elérhetünk az asztalon: egy jobb egér kattintással, ahol csak a Személyre szabás menüt kell kiválasztanunk, majd azon belül lesznek a Témák.

Mutatok pár téli hangulatot idéző témát, melyek tuti kellemesebbé teszik a gyakran monoton munkahelyi légkört. Ha ehhez kortyolunk még egy kellemes, fahéjas-narancsos forró teát vagy egy finom lattét, akkor sokkal kellemesebben hangolódhatunk a télre.

Ám ezek csak kicsi töredéke a teljes gyűjteménynek, ennél jóval nagyobb a választék. Szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző stílust, témát, akár a pillanatnyi hangulatának, akár egy eseményhez kötődően vagy akár évszakokhoz illően is.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
  Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
 • A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
  A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
 • Két és félszeresére nőtt a helyi termelői piacok száma
  Két és félszeresére nőtt a helyi termelői piacok száma
 • Visszaesett a kereslet az ipari ingatlanok után
  Visszaesett a kereslet az ipari ingatlanok után
 • Útmutatókat készített a Nébih
  Útmutatókat készített a Nébih
 • Uniós csúcs - a költségvetésről vitáznak
  Uniós csúcs - a költségvetésről vitáznak
 • Snétberger Központ - hamarosan kezdődnek a meghallgatások
  Snétberger Központ - hamarosan kezdődnek a meghallgatások
 • Tovább bővült a lakossági állampaírok állománya
  Tovább bővült a lakossági állampaírok állománya
 • Vidékfejlesztés - 800 milliárd forintot kaptak tavaly a gazdák
  Vidékfejlesztés - 800 milliárd forintot kaptak tavaly a gazdák
 • Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja
  Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja
 • Tanítsunk Magyarországért - egyre több egyetem csatlakozik
  Tanítsunk Magyarországért - egyre több egyetem csatlakozik
 • Új 100 forintos - a második negyedévben kerül forgalomba
  Új 100 forintos - a második negyedévben kerül forgalomba
 • Továbbra is biztosított a gázellátás a téli időszakra
  Továbbra is biztosított a gázellátás a téli időszakra