4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Kijárási korlátozás Magyarországon, már a fehérvári kórházban is kezelhetnek fertőzötteket - 24. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly
Koronavírus: Kijárási korlátozás Magyarországon, már a fehérvári kórházban is kezelhetnek fertőzötteket - 24. nap

Március 28-tól kijárási korlátozás kerül bevezetésre hazánkban, módosul a buszok menetrendje is Székesfehérváron. A polgármester ma az esetleges fehérvári fertőzöttekről is szót ejtett, az országos tisztifőorvos pedig elmondta: a gyerekeket továbbra is ki lehet vinni a levegőre. - A pénteki hírek egy helyen.

 

Kijárási korlátozás március 28-tól

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe. (MTI)

Ezzel kapcsolatosan változik a vásárlási rend a Városi piacon és a Jancsárkert termelői és biopiacon. A szombattól életbelépő kijárási korlátozás szerint az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat délelőtt 9 és 12 óra között KIZÁRÓLAG a 65 éven felüliek látogathatják. Ennek megfelelően új szabályok lépnek életbe a város két piacán. (ÖKK)

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: kijárási korlátozás ideje alatt nincs szükség igazolásra a munkába járásához. Önként megválaszthatja valaki, hogy hol tartózkodik,  nem csak a bejelentett lakcímen lehet maradni.  A korlátozás szükség esetén meghosszabbítható, ha a járvány terjedését csak így lehet megakadályozni.   

 A Fehérvár Televízió élő adásában Cser-Palkovics András polgármester a Városházáról bejelentkezve számolt be arról, hogy mit jelent a fehérváriak számára a kijárási korlátozás. 

 

Vannak-e Fehérváron fertőzöttek? 

Délután Facebook-posztban válaszolt erre a mindenkiben felmerülő kérdésre Cser-Palkovics András.  "Szeretném egyértelművé tenni: az állam azon bejelentése, hogy nem ad tájékoztatást a koronavírussal fertőzöttek esetében a területi megoszlásról, és a betegjogok miatt az adataikról, azt is jelenti, hogy sem a polgármester, sem az önkormányzat nem kap adatot, információt állami szervtől és a kórháztól sem arról, hogy itt kezelt gyanús vagy fertőzött beteg van-e. Nem ismert adatról pedig nem tudjuk a nyilvánosságot tájékoztatni. Miután a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a járvány kezelésében kiemelt és fontos szerepet lát el, ezért a kórházban kezelhetnek fertőzésgyanús vagy fertőzött embereket. Nekik természetesen közösségünk nevében mielőbbi gyógyulást kívánunk! Szeretném felhívni a figyelmet az országos tisztifőorvos számtalanszor megismételt mondatára, miszerint a fertőzés az ország egész területén jelen van. Így biztosak lehetünk abban, hogy ez Székesfehérvárra is igaz. Ezért is hangsúlyozzuk mindig, hogy a legbiztosabb védekezés a koronavírus ellen az otthon maradás."

 

 

Mire számíthatnak a krónikus betegek?

 A koronavírus-járvány miatt számos óvintézkedést vezettek már be, az egészségügyben folyamatos a készültség, készülnek arra a várható állapotra, amikor több ezer fertőzött lesz. Mindeközben a nem vírusos, de más problémákkal élőknek is szükségük van az egészségügyi ellátásra. Az orvosi ellátás jelentős változáson esett át az elmúlt hetekben. A háziorvosi rendelés nagyrészt telefonon működik. A hagyományos ellátás mellett a koronavírustól való félelem miatt sokszor csörög a telefon, 

Mit tegyen például az, aki rendszeres orvosi ellátásra szorul? Mit tehet például egy cukorbeteg az egészségéért? A szakember szerint fontos, hogy ha eddig nem tartott otthon, akkor most mindenképpen szerezzen be egy vércukormérőt.

Farkas Zoltán háziorvos elmondta: Otthon, rendszeresen mérje meg a vércukrát, írja föl egy naplóba, és ezeknek az eredményeknek a birtokában, mondjuk egy hét múlva hívja fel a kollégát, a háziorvosát, és akkor ő az ezzel kapcsolatos információt megosztja ővele, diétás tanácsokat ad tehát praktikusan ugyanazt végezhetik el telefonon, amiért a rendelőbe ment volna.



A kötelező védőoltásokat megkapják a fehérvári gyerekek

A védőnői szolgálat a járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben is működik: amit lehet, telefonon vagy videochaten bonyolítanak le a védőnők a várandós kismamákkal és a családokkal. Folyamatos zajlanak a védőoltások, és a sürgős esetekben személyes tanácsadást is biztosítanak. Molnár Krisztina védőnő azt mondta: tapasztalata alapján felelősen viselkednek a helyi kisgyermekes szülők, és betartják az előírásokat, a szakemberek higiénés javaslatait.

Sokan érdeklődtek a védőoltások beadásával kapcsolatban: egyelőre ez folyamatosan, az előre egyeztetett időpontok szerint zajlik. Amennyiben a tervezettekhez képest bármilyen változás történik, a gyermekorvosok telefonon tájékoztatják a családokat.

 

Videótelefonon tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel az idősotthonok lakói

Új kezdeményezésként videotelefonos kapcsolattartást tesznek lehetővé a székesfehérvári idősgondozó intézményekben, várhatóan április 1-jétől. Így kívánják könnyebbé tenni azon idős emberek életét, akik hónapok óta nem találkozhattak a családtagjaikkal.

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben a januárban az influenzajárvány miatt bevezetett, majd a koronavírus-járvány okán továbbra is tartó látogatás tilalom a személyes találkozást nem teszi lehetővé, így a videotelefonos beszélgetés sokat javíthat a külvilágtól elzárt gondozottak és rokonaik helyzetén, lelki állapotán. A szükséges technikai eszközöket már megvásárolták, a telefonszámokat jövő hét elején közlik a családokkal, a nyilvánossággal.

A szolgáltatás az alábbi intézmények vehető majd igénybe:
Kossuth Zsuzsanna Idősotthon (Rákóczi u. 34.)
Feketehegy-Szárazréti Idősek Otthona (Farkasvermi u. 40.)
Hosszúsétatéri Idősek Otthona (Hosszúsétatér. 12.)
Maroshegyi Gondozási Központ ( Rádió u. 7.)

 

Hétfőtől szombati menetrend, mentesítő járatokkal

Jövő hétfőtől a szabadnapokra érvényes menetrend lép életbe a helyi közösségi közlekedésben, amit a legforgalmasabb autóbuszvonalakon mentesítő járatokkal egészítenek ki.

A helyi autóbuszjáratokat érinti a március 30-tól, hétfőtől bevezetésre kerülő változás, miszerint a csökkent utasforgalom miatt a szabadnapokra érvényes menetrend lép életbe munkanapokon is.

A tegnap esti műszakváltáskor elvégzett számlálásokat követően a Volánbusz és az Önkormányzat szakemberei azt a döntést hozták, hogy – ahol szükséges – mentesítő járatok indításával egészítik ki a hétfőtől érvényben lévő szabadnapi menetrendet.

További részletek az ÖKK oldalán olvashatók ide kattintva.

 

A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni

Véradás céljából a kijárási korlátozás alatt is lehetséges a lakhelyelhagyás - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat pénteken az MTI-vel.  Hangsúlyozták: a véradás, plazmaadás azonban azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely, és felkereshető a legközelebbi véradási, illetve plazmaadási helyszín.

Az OVSZ tudatta azt is, hogy a véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében a véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést, a véradási helyszínen pedig korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát.
A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy alakítják ki, hogy biztosított legyen az egyes véradók között a 1,5 méteres távolság. Azokat a munkatársainkat, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, távol tartjuk a véradó eseményektől - tették hozzá. Kiemelték: ezek a biztonsági intézkedések érvényesek a plazmagyűjtő állomásokon is. (MTI)

 

Egyszerűsített telefonos ügyintézés a NAV-nál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsítette az egyedi azonosítószámok igénylését, amire az egyedi adóügyek telefonos intézéséhez van szükség az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszerben - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.

Az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett bizonyos adóügyeket egyszerűen, egy telefonhívással is el lehet intézni. A telefonos ügyintézéshez mindössze ügyfélazonosító szám (PIN kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. További előnye, hogy így a NAV munkatársa közvetlenül segíthet az ügyfeleknek személyes találkozás nélkül is. Az ügyfélazonosító szám legegyszerűbben az online nyomtatványkitöltő alkalmazással igényelhető a TEL nyomtatványon az ügyfélkapun keresztül. A kérelmek alapján a NAV a következő napon megküldi az ügyfél tárhelyére a telefonos ügyintézési azonosításhoz szükséges PIN kódot.
Közölték: a telefonos ügyintéző rendszerben többek között javítható a papíron is benyújtható bevallás, kérhető adó- és jövedelemigazolás, adónemek közötti átvezetés, be lehet jelenteni levelezési címet és az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére is be lehet jelentkezni. A telefonos ügyintéző rendszer hétfőtől csütörtökig 8 óra 30 perctől 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig ingyenesen hívható a 06-80/20-21-22-es telefonszámon.

 

Csökkent a gyógyszervásárlási roham

Csillapodott a gyógyszervásárlási láz az elmúlt pár hét óriási fogyasztásbővülése után - mondta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a megnövekedett vásárlási igények nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte megfigyelhetőek voltak az elmúlt hetekben.
A főigazgató a koronavírusos betegek gyógyítására használt hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyag Magyarországról való kivételét tiltó döntésről azt mondta: az intézkedés azért született, hogy a gyógyszer kivitelét megakadályozza az országból egészen addig, míg a szükséges mennyiséget sikérül megvásárolni a magyar betegeknek.

 

Levihetjük a gyerekeket levegőzni

A panelházak lakóinak nagy dilemmája, hogy kivihetik-e a kisgyerekeket a szabadba, főleg, ha még erkély sincs a lakásban. Hiszen a szabadban való mozgás kulcsfontosságú ahhoz, hogy erős maradjon a szervezetük.  Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs délelőtti sajtótájékoztatóján erre is megadta a választ. Elmondta, hogy a gyerekeket ki lehet vinni a szabadba szaladgálni, sétálni, de úgy, hogy közben csak a vele egy háztartásban élőkkel érintkezzen. Ne csoportosuljanak más gyerekekkel, tartsanak mindenkitől távolságot. Ha viszont tüneteket mutatnak, lázasak, betegek, semmiképp ne vigyük ki őket. 

"A  levegőztetés lehetőségét mindenképpen adjuk meg számukra. A gyermekek is érzik ezt a helyzetet, a nagyobbacskákkal üljünk le beszélgetni, hagyjuk, hogy rajzosan is feldolgozzák az élményeiket. . Próbáljuk megoldani, hogy a felnőttek feszültsége lehetőség szerint ne ragadjon át rájuk." - mondta Müller Cecília.

Házi kedvenceket célirányosan, szükséges ideig, ne csoportosan

 

A rendkívüli időszakban is elszállítja a vegyes települési hulladékot a Depónia

Rendkívüli időszakban is a megszokott rend szerint végzi a szemétszállítást a Depónia Nonprofit Kft. A vegyes települési hulladékot akkor is elviszi a cég, ha a későbbiekben a járvány miatt csökkenteni kell a kapacitásait. Viszont arra kérik az ügyfeleket, hogy lomtalanítást a veszélyhelyzet utánra kérjenek.

Lomtalanítás időpontra hétfőtől már nem lehet jelentkezni, csak a Húsvétig megrendelt lomtalanításokat végzi el a közszolgáltató. A Depónia arra kér mindenkit, hogy a lomtalanítását a veszélyhelyzet elmúlása utánra időzítse. Fontos, hogy a most tavaszra tervezett székesfehérvári társasházi lomtalanítást későbbre halasztották. (ÖKK)

 

Nőhet a hitelek futamideje

Sok lakossági és vállalati ügyfél "jut levegőhöz" a koronavírus-járvány miatt bevezetett hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően, mintegy 450 milliárd forintnyi kamatot nem kell megfizetni a veszélyhelyzet lezárultáig - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában pénteken.

Binder István hozzátette, hogy ezt nem is tőkésítik, nem lesz belőle kamatos kamat az ügyfeleknek, amikor majd a veszélyhelyzet elmúlik, akkor évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni, ehhez futamidő nyújtásra is sor kerülhet, hiszen az ügyfelek havi törlesztőrészlete a jelenlegi szinthez képest nem nőhet. (MTI)

 

Októberben rendezik meg az Ultrabalatont

Májusról októberre halasztották Közép-Európa leghosszabb futóversenyét, az NN Ultrabalatont, melyet 14. alkalommal rendeznek meg idén.

A szervezők tájékoztatása szerint a módosítás csak az időpontot érinti, így a versenyközpont változatlanul Balatonfüred lesz, a táv pedig 220 kilométer. A központ október elsején nyitja meg kapuit, másnap pedig az egyéni és a 2-3 fős csapatok megkezdik versenyüket.

A nagyobb létszámú csapatokat október másodikán hagyományos tésztapartival és sportszakmai expóval várják, számukra a rajt október 3-án 4.00-kor lesz. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek