3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: sok új fertőzött várható a napokban, az elhunytak átlagéletkora 69 év - 26. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/cserpalkovicsandras
Koronavírus: sok új fertőzött várható a napokban, az elhunytak átlagéletkora 69 év - 26. nap

A fertőzöttek 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik a betegség, megkapták megbízóleveleiket a kórházparancsnokok, a kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról. Ez történt vasárnap.

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, hogy egyre több laboratóriumi vizsgálatot végeznek, hiszen még mindig zajlik a kontaktuskutatás. Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak hét laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás - közölte. 

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség.

Mint elmondta: az elmúlt 24 órában 66-al nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy immár 408 beteget tartanak nyilván. Továbbá két újabb haláleset történt: egy 86 és egy 90 éves, más egyéb krónikus betegségben szenvedő személy hunyt el. 

Felhívta a figyelmet ara, hogy aki a fertőzésre utaló tüneteket észlel - ilyen a láz, a száraz köhögés, végtag- és izomfájdalom, néha gyomor és bélrendszeri panasz -, azonnal értesítse a háziorvosát telefonon. A mentők minden gyanús esetben a beteg otthonában elvégzik a mintavételt, amennyiben pedig szükséges kórházba viszik a beteget, ám az enyhe tünetekkel rendelkezőknél nincs szükség kórházi ellátásra, viszont még otthonán belül is szigorúan izolálni kell a fertőzöttet.

Az elhunytak 50 százaléka szív és érrendszeri, egynegyedük pedig daganatos megbetegedésben szenvedett, az átlagéletkoruk 69 év.  Jelenleg 14 beteg kap lélegeztetőgépes, intenzív kezelést - mondta el Müller Cecília.

Vasárnap délután megkapták megbízóleveleiket a kórházparancsnokok

Lakatos Tibor a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi online sajtótájékoztatón elmondta, a kórházparancsnokok feladata, hogy segítsék, támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében. Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést. A készletgazdálkodás, az információáramlás és az objtektumvédelem területén lesz feladatuk.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy kijárási korlátozás bizonyos mozgási lehetőséget biztosít, de nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon gyülekezhet, használhatja a közösségi területeket.

A szigorú szabályok arra teremtenek lehetőséget, hogy mindenki megoldja a saját és családja ellátását, ne a négy fal közt kelljen tölteni az időt, ugyanakkor a cél továbbra is az, hogy a szociális távolság megtartásával csökkentsék a vírus terjedésének sebességét és ezzel segítsék az eredményes védekezést.

Újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta: a kijárási korlátozások bevezetésének első napján, szombaton a rendőrségi ellenőrzések során elsősorban a piacokra és bevásárló központokra koncentráltak, mivel ezeken a helyszíneken lehetett nagy számban megjelenő vásárlókra számítani. Hozzátette: tapasztalataik egyértelműen pozitívak, az emberek megértették annak a fontosságát, hogy tartsák egymástól a távolságot és a 65 év feletti korosztály is megértette, hogy az intézkedések az ő biztonságukat is szolgálják. Volt néhány 65 év feletti, aki kevesellte a korosztálya számára rendelkezésre álló időtartamot, de meg kell érteni, hogy ezt korlátozni kellett annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőződésüket.

A kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról

A kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap. Közleménye szerint a kormány átfogó tájékoztató akciót indított annak érdekében, hogy minden magyar állampolgár értesüljön a kijárási korlátozás legfontosabb részleteiről. 

A kormány ezekben a hanghívásokban arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus már az ország bármely pontján jelen lehet, ezért tovább kell csökkentenünk a személyes érintkezések számát. A lakóhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni. A kabinet arra is felhívja a figyelmet, hogy a 65 évnél idősebb állampolgárok csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerboltokat, piacokat és gyógyszertárakat, és ezeken a helyeken ebben az időszakban mások nem tartózkodhatnak. A hanghívásban az is elhangzik, hogy ezek a szabályok a járvány lelassítását célozzák.

Én miattuk maradok itthon! - Megvannak a #maradjotthonFehérvár kihívás első fordulójának győztesei

Több mint hatvan pályázat érkezett a #maradjotthonFehérvár online kihívás első heti témájára. A kreatív és szívmelengető üzeneteket látva nehéz döntés előtt állt már most a zsűri: Sohonyai Edit író, dr. Busics György tanár és Tóth Dániel György, alias Pixa éppen ezért úgy határoztak, hogy az első héten megosztott helyezéseket osztanak ki.

Döntésük értelmében első helyen végzett Molnár Piroska és Németh Gábor, második lett Kovács Julika és Kiss Vanda Anna, a harmadik helyen pedig Sajni Gabriella – Baffi Istvánné Gabriella közös pályázata mellett Papp László osztozik.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek