Partly cloudy17 °C
2020. május 30. szombat Zsanett, Janka
Menü

Koronavírus: lesznek nyáron napközis táborok, fotóriport a magyar virológusokról, 300 ezer áldozat világszerte - 72. nap

Hétfőtől újabb lazítások lépnek életbe Magyarországon, júniustól pedig már maximum 200 fős esküvőt is lehet rendezni az országban, a fővárost leszámítva. A világban az elhunytak száma átlépte a 300 ezret, az igazolt fertőzöttek száma közelít a 4,5 millióhoz. Fotósorozat készült a pécsi virológusok munkájáról. Csütörtöki összefoglaló.

Egy nap alatt 6 krónikus beteg hunyt el Magyarországon a koronavírussal összefüggésben, 67-en pedig gyógyultan távozhattak a kórházakból. Az országszerte azonosított 39 új fertőzöttből csak 1 Fejér megyei. A területi adatok szerint továbbra is Budapesten találták a legtöbb fertőzöttet (1619), a megyék közül Pest (459) után Fejér (339) áll a második helyen. Minden 100 ezer lakosból a fővárosban 92, Pest megyében 36, míg Fejérben 81 fertőzött. Részletek: Koronavírus: elhunyt 6 beteg országszerte, 1 új fertőzöttet találtak Fejérben.

Nyugvó szakaszba érkeztünk, a járvány mérséklődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a vidéki nyitás eddig nem okozott többletfertőződést, de ki kell várni a 14 napos lappangási időt, hogy ezt nyugodtan ki lehessen jelenteni. Kitért arra, hogy egyre többen térnek vissza munkahelyükre az otthoni munkavégzésből. Számos olyan munkahely van, ahol sokan tartózkodnak egy térben, ezekre különösen érdemes odafigyelni - mondta. El kell végezni a munkahelyeken a környezet fertőtlenítését, és másfél-két méteres távolságnak kell lennie a munkavégzési helyek között. Azt tanácsolta, hogy légtér tisztán tartásának legjobb módja a természetes szellőztetés, ennek hiányában a szellőztető berendezéseket szakembernek kell fertőtlenítenie. (MTI)

Hétfőtől folytatódnak a lazítások Magyarországon: május 18-tól nyitnak vidéken a játszóterek és parkok, szintén ettől a naptól a vendégek már a vendéglátóhelyek belső tereiben is helyet foglalhatnak. Június 1-től a maximum 200 fős esküvőket megtarthatják országszerte a főváros kivételével. Gulyás Gergely arra is célzott, hogy a rendkívüli jogrend akár már június végén véget érhet. A miniszter hozzátette: úgy látják, a lazítások egyelőre nem vezettek oda, hogy vidéken beindult volna a tömeges fertőződés.Egyelőre a nem ottalvós táborokat lehet megtartani, az ottalvós táborokról később döntenek. Részletek: Kormányinfó: hétfőtől be lehet ülni a vidéki éttermekbe, júniustól lehetnek nagyobb esküvők is, június végéig tarthat a rendkívüli jogrend.

Az országos koronavírus-tesztelés szombaton befejeződik - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint még mintegy 1200 ember részvételére van szükségük a hazai orvosképző egyetemeknek ahhoz, hogy országosan és regionálisan is reprezentatív legyen a koronavírus-tesztelés eredménye, ezért a szűrés határidejét szombat 19 órára módosították. Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson, a 14 éven felüli lakosságra reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 ember részvételére van szükség, így továbbra is számítanak a tesztelésre meghívottakra. A vizsgálat részeredményeit ismertető konferencián elhangzott: 8276 tesztből kettő lett pozitív és az átfertőzöttségi arány is alacsony.

Kétszázhatvankettővel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelem csütörtök esti adatai szerint, és elérte a 31 368-at. A gócpont Lombardiában ismét megugrott az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma is. Spanyolországban 217-en haltak bele az új koronavírus-fertőzésbe az elmúlt egy napban, a halálozások száma öt nap után emelkedett ismét kétszáz fölé - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. (MTI)

783 fővel átlépte a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma világszerte a 300 ezret. Az összes igazolt fertőzött száma már majdnem elérte a 4,5 milliót, a gyógyultak száma pedig kevéssel 1,7 millió alatt van. (Worldometers)

A kormany.hu-n ma megjelent fotókon a Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunkát mutatja be:

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
 • Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
  Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
  Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
 • Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
  Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
 • Ingyenes marad a parkolás júniusban
  Ingyenes marad a parkolás júniusban
 • Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
  Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
 • A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának
  A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának

Eseménynaptár

 • Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
  Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
 • Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
  Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
 • Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatási program
  Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatási program
 • Mától az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
  Mától az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
 • Megnyitotta kapuit a városi strand
  Megnyitotta kapuit a városi strand
 • Különleges ajándékkal készül Gyereknapra a Vörösmarty Színház
  Különleges ajándékkal készül Gyereknapra a Vörösmarty Színház
 • Délelőtt kevesebb lesz a felhő, hosszabb időre is kisüthet a nap
  Délelőtt kevesebb lesz a felhő, hosszabb időre is kisüthet a nap
 • Hősök Napjára emlékezünk
  Hősök Napjára emlékezünk
 • Június 5-ig kell igényelni az iskolás gyermekek étkeztetését
  Június 5-ig kell igényelni az iskolás gyermekek étkeztetését
 • A mai naptól elindul a MÁV-Start előszezoni menetrendje
  A mai naptól elindul a MÁV-Start előszezoni menetrendje
 • Több mint 53 milliárd forintos pályázatokat írt ki az ITM
  Több mint 53 milliárd forintos pályázatokat írt ki az ITM
 • Közel a hatmillióhoz a fertőzöttek száma
  Közel a hatmillióhoz a fertőzöttek száma
 • Koronavírus: biztonsági zónákra osztották a fehérvári strandot - 87. nap
  Koronavírus: biztonsági zónákra osztották a fehérvári strandot - 87. nap