3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: újabb gyógyszer érkezett Magyarországra, egymilliónál is többen kapnak támogatást és nincsen új fertőzött Horvátországban - 81. nap
Koronavírus: újabb gyógyszer érkezett Magyarországra, egymilliónál is többen kapnak támogatást és nincsen új fertőzött Horvátországban - 81. nap

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, meghaladta az egymilliót azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen támogatásban részesülnek a koronavírus miatt, újabb gyógyszert vetnek be a vírus ellen és nincsen új fertőzött Horvátországban és Szlovéniában - összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Újabb 35 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős, krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejér megyében egy új fertőzöttek találtak, eddig összesen 366-an kapták el a koronavírus megyénkben.

Több, mint egymillió ember kap támogatást

A turizmust-vendéglátást érintette leggyorsabban a koronavírus okozta járvány, ezért a munkahelyek megőrzését szolgáló bértámogatási lehetőségen felül tervezi a kormány egy olyan támogatási forma kidolgozását, amellyel a szektor újraindítását is segíteni lehet, hiszen "a pincérnek és a szakácsnak akkor is ott kell lennie, ha csak két vendég van" - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy alsópáhoki szálloda munkahelyvédelmi támogatói okiratátadásán.

Palkovics László kifejtette: 2010-hez képest a múlt évben már 800 ezerrel több embernek volt munkája Magyarországon, s ennek a munkaalapú gazdaságnak és társadalomnak a fenntartása a cél továbbra is, remélve a gyors visszaállást. A járvány hatásaként jelenleg 170 ezer ember kap munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, de a kormány gazdaságvédelmi akciótervének legfontosabb célkitűzése a munkahelyek védelme, illetve újak teremtése.

Palkovics László úgy fogalmazott: összesen már meghaladta az egymilliót azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen támogatási formában részesülnek a válsággal összefüggésben, beleértve a "kurzarbeitet" vagy a munkanélküli segélyt is.

Ha pedig a versenyszférában nem lehetséges, akkor a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget, a jelenleg így foglalkoztatott 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni. Nemcsak pénzügyi támogatást biztosít azonban a kormány, hanem új képességek megszerzésére is lehetőséget ad.

Az első szakaszban ingyenes informatikai tanfolyamokra több mint 60 ezren jelentkeztek.

"Mivel a válság előtt 20-25 ezer informatikusra volt igény Magyarországon, ez a lehetőség jól kompenzálhatja a keresletet" - tett hozzá Palkovics László.

Táboroztatás: elindult a jelentkezési roham

Elindult a jelentkezési dömping a táboroztatásban, miután Novák Katalin államtitkár szerdán bejelentette, hogy június közepétől lehet ottalvós táborokat tartani - mondta a taborfigyelo.hu ügyvezetője szombaton az M1 aktuális csatornán. Tóth Béla hozzátette: hihetetlen roham indult és azóta is megállás nélkül érkeznek a jelentkezések.

A táborhelyek nagyon gyorsan telítődnek, így a szülőknek ajánlott minél hamarabb a táborválasztás témájával foglalkozni - tette hozzá.

A táborszervezők pontosan tudják és betartják a koronavírus-helyzet okozta egészségügyi előírásokat - mondta az ügyvezető, megjegyezve, hogy ehhez szülőként olyan tábort kell választani, ahol a szervező jogi személynek minősül, hiszen az előírások miatt csak a jogi személyek vonhatók felelősségre. A Fehérvár környéki táborokkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Újabb gyógyszer érkezett Magyarországra

"Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon közzétett felvételen.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, a világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják.

A Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

A tárcavezető tájékoztatása alapján száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett szombat reggel Magyarországra. Ezek a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják.

Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora a felvételen elmondta, az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében. Kiemelte, most az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse.

Száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.

Nincsen új fertőzött Szlovéniában és Horvátországban

A közép-dalmáciai Brac szigetén szombaton feloldották a horvát hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént, Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet.

Brac szigetéről egy 81 éves férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. Mint utóbb kiderült, a kórházból tünetmentesen, de koronavírus-ferzőzéssel bocsátották el.

A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg, akik később további embereket fertőztek meg. A szigeten a hatóságok 564 embert teszteltek, és közülük összesen 41-en bizonyultak fertőzöttnek. Szombattól az élet újra visszatérhet a rendes kerékvágásba a szigeten.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban.

A szomszédos Szlovénia valamivel több mint egy hete hirdette ki hivatalosan a járvány végét, elsőként az Európai Unióban. A válságstáb közlése szerint pénteken sem nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

 (mti)

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek