3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: a járvány első szakaszát eredményesen zárta az ország, kezdődhetnek az iskolai konzultációk és zökkenőmentes volt a boltok újranyitása - 82. nap
Koronavírus: a járvány első szakaszát eredményesen zárta az ország, kezdődhetnek az iskolai konzultációk és zökkenőmentes volt a boltok újranyitása - 82. nap

Eredményesen zárta a koronavírus-járvány első szakaszát Magyarország, ezért vissza lehet vonni a rendkívüli jogrendet, júniusban kezdődhetnek az iskolai konzultációk és nem kötelező bevinni a gyerekeket az óvodába - összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Újabb 28 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 idős, krónikus beteg. Ezzel 486 főre emelkedett az elhunytak száma, 1690-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1565 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  442 fő igényel kórházi kezelést, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

Fejér megyében egy új fertőzöttet találtak, eddig összesen 367-en kapták el a koronavírus megyénkben.

Ezért lehet visszavonni a rendkívüli jogrendet

"A rendkívüli jogrend visszavonása azért történhet meg, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország" - fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Dömötör Csaba azt mondta: a koronavírus Magyarországon sokkal kevesebb emberéletet követelt más európai országokhoz képest, ez teszi most lehetővé az élet fokozatos újraindítását, és azt, hogy a munkahelyek védelmével is erőteljesebben foglalkozzon a kormány.

"Az idejekorán hozott döntések, a magyarok millióinak fegyelmezettsége és a szakemberek helytállása együtt hozta meg az eredményeket" - jelentette ki köszönetet mondva mindenkinek, aki részt vett az összefogásban.

A rendkívüli jogrend visszavonása Dömötör Csaba szerint arra is felhívja a figyelmet, hogy "nyugodtan sorba állhatnak bocsánatkérésre" azok a közéleti szereplők, akik az elmúlt hetekben emiatt támadták Magyarországot és a magyar demokráciát. Szomorúnak nevezte, hogy köztük sok hazai ellenzéki politikust is találni.

 Arról, hogy a DK-s Arató Gergely egy televíziós interjúban azon sajnálkozott, hogy az elhunytak számát tekintve sem áll rosszul Magyarország, Dömötör Csaba úgy fogalmazott: nem tudja, hogy nyelvbotlásról vagy "csúnya elszólásról" van szó, de a számok egyértelműen bizonyítják a járvány elleni védekezés eredményeit.

A lakosságarányos statisztikákból érdemes kiindulni, mert ezeket lehet összehasonlítani, és ezek alapján Magyarország a legjobban védekező országok között van.

"A csütörtöki összesítések szerint százezer főre vetítve Belgiumban 80-an, Spanyolországban 59-en, Svédországban 37-en, Magyarországon viszont csak öten hunytak el. Ez a jelentős különbség bizonyítja a magyar szakemberek munkáját, amiért elismerés jár" - mondta az államtitkár. Kiemelte: az ellenzék gyakorlatilag "folyamatosan torpedózta" az összefogást. Egyrészt nem szavazták meg a törvényeket, folyamatosan valótlanságokat terjesztettek, és támadták a frontvonalban küzdő szakembereket, például Müller Cecília országos tisztifőorvost.

Kitérve az Európai Bíróság tranzitzónákra vonatkozó ítéletére azt mondta, ez nem változtat azon, hogy a kormány "meg akarja védeni a határokat", mert nem szeretne bevándorlást. A kormánynak arról kellett döntést hoznia, hogy felszámolja a tranzitzónákat, a menekültkérelmeket a külképviseleteken lehet majd benyújtani. Ha ebből nemzetközi vita lesz, "állunk elébe" - fogalmazott.

Júniusban kezdődhetnek az iskolai konzultációk és nem kötelező bevinni a gyerekeket az óvodába

"Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik.

Június másodikától, ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban. Erről az intézmények dönthetnek.

Tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki.

Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson.

Sok üzlet akciókkal várja a vásárlókat

"Zökkenőmentes volt az üzletek újranyitása, illetve korábbi nyitvatartási rendre  visszaállása, a fogyasztóvédelmi hatósághoz nem érkeztek ezzel kapcsolatos panaszok" - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-vel.

 Schanda Tamás szerint általánosságban elmondható, hogy magas árazással vagy készlethiánnyal kapcsolatos problémákról sem érkeznek már bejelentések.

"Sok üzlet, amely a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések miatt nem tudott nyitva tartani, most akciókkal várja a vásárlókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereskedők e téren is tisztességesen járnak el. Egy-egy apróbb problémával találkoztak ugyan az ellenőrök, de ezeket az adott üzletek orvosolták is, és kirívó jogsértés sehol nem történt" - mondta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a vírus elleni védekezés nemcsak a vásárlók szokásait változtatta meg, hanem sok esetben az üzletek gyakorlatát is. Hangsúlyozta, hogy mindig érdemes előre érdeklődni a változásokról.

Van például olyan üzletlánc, amely most nem teszi lehetővé az ott kapható ruhák felpróbálását, de minden gond nélkül visszaveszik az árut.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a maszkokat kiemelt figyelemmel ellenőrzik a fogyasztóvédelem munkatársai. Elmondása szerint már a vámhatáron vizsgálják a beérkező termékeket, és megtiltják azok behozatalát, amennyiben a szállítmány nem felel meg a leírásnak, illetve nincsen hozzá megfelelő tanúsítvány, vagy még nem kezdték meg a megfelelőség értékelését az arra kijelölt uniós tanúsító intézetnél.

Mivel más uniós országból is érkezhetnek maszkok a magyar kereskedelembe, az üzletek és a webáruházak kínálatát is folyamatosan ellenőrzik. Schanda Tamás hozzáfűzte, hogy a különböző védőeszközök használatával kapcsolatban mindenképpen az operatív törzs útmutatásait kell figyelembe venni. 

(mti)

Borítókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek