2 évnél régebbi cikk

A pár perces havi önvizsgálat életet menthet
·Egészségmellrák·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fotó: Simon Erika
A pár perces havi önvizsgálat életet menthet
·Egészségmellrák·Utolsó frissítés: undefined

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Annál nagyobb a gyógyulás esélye, minél korábbi stádiumban fedezik fel az elváltozást.

Egy nap a nőkért Székesfehérváron

Tematikus női egészségnapot szerveztek ma Székesfehérváron október 1-je, a mellrák elleni küzdelem világnapja jegyében. A Család- és Nővédelmi Központban meghirdetett szűrővizsgálatok iránt nagy volt az érdeklődés, alig két nap alatt beteltek a regisztrációs időpontok. Dr. Bácskai József szülész-nőgyógyász főorvos elmondta, a jelentkezők nagy száma azt tükrözi, hogy a hölgyek egy része nagyon is felelősségteljes, és komolyan veszi a vizsgálatokat. 

Az Országalmánál tartott megnyitón Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi tanácsnoka arról beszélt, az első séták után rendkívüli hatást értek el, évekig kiemelkedően magas volt a részvétel a szűréseken. A koronavírus azonban ezt átírta, úgyhogy mindent elölről kell kezdeni. 

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy tavaly nem csak a séta, de a prevenciós vizsgálatok is elmaradtak, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Félő, hogy az egészségünk tekintetében sok minden történhetett másfél év alatt, és szűréssel tudunk megbizonyosodni az állapotunkról. Ezért kell felhívnunk mindenki figyelmét arra, hogy a prevenció nagyon fontos, és a városban van lehetőség a vizsgálatokra magas szintű szakmai ellátás keretében.

A tavalyi kihagyás után ismét megrendezhették a mellrák elleni figyelemfelhívó sétát is, ez volt a 13. alkalom. A résztvevők a kezdeményezést jelképező rózsaszín kitűzőkkel és léggömbökkel indultak el a Városház térről. A menethez szép számmal csatlakoztak fehérvári sportklubok, civil szervezetek tagjai és magánszemélyek is minden korosztályból, az egészen fiatal hölgyektől az idősekig. A MOL Fehérvár FC labdarúgói idén először kapcsolódtak a programhoz.

Kapcsolódó
Kovács Szilvia: a hajam már nő!

Egy étteremben társalogtunk kolléganőmmel egy kávé mellett, hogy ne zavarhasson senki. Hogy csak rá figyelhessek. Szilvi nyitott lelkű és szívű – azt hiszem, kitárta mindkét kaput.

Az eseményt kollégánk, Kovács Szilvia , a Mellrákinfó Egyesület Fejér megyei képviselője vezette, aki évekkel ezelőtt sikerrel vette fel a harcot a mellrákkal, és meggyógyult a betegségből. Arra kért mindenkit, hogy győzze meg a környezetében élő nőket, családtagjait, barátait arról, hogy menjenek el a szűrésre. Ha manikűrösre, fodrászra, egyebekre van időnk, akkor erre is kell, hogy legyen, és inkább érdemes elviselni a mammográfiával járó kis kellemetlenséget, mint a daganatot és annak következményeit.

Szomorú statisztikák

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az elváltozás az 50-65 év közötti hölgyeknél a leggyakoribb, de érinti a fiatalabbakat is. A korai diagnózis nagyban elősegíti a hatékony kezelést, a gyógyulást, ezért nagyon fontos a mammográfiás szűrés és az önvizsgálat. Ez utóbbi csak pár percet vesz igénybe minden hónapban. 

Mellrák és az önvizsgálat

Mire kell figyelned?

Minden hónapban a következő kérdéseket tedd fel magadnak.

  • Látsz-e változást melleid méretében, alakjában?
  • Van-e változás az mellbimbókon, a bimbóudvarban?
  • Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik mellbimbóból?
  • Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a melleiden?

Ezekre csak akkor tudsz válaszolni, ha levetkőzöl derékig és erős fényben ülsz vagy állsz a tükör előtt.  A mellek megtekintésekor ne feledd, hogy azok sosem teljesen egyformák.

  • Lógasd le lazán a karjaidat, tekintsd meg a melleidet.
  • Emeld fel karjaidat a fejed fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordulsz, kövesd a mellek kontúrjának változásait különböző szögekből megtekintve azokat.
  • Enyhén préseld össze a mellbimbókat nincs-e vérzés, váladékozás belőlük?

Az áttapintáshoz nagy segítséget nyújt a következő összefoglaló:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek