1 évnél régebbi cikk

Ez az édes élet: mézünnepi felvonulás a Királyi Napokon
·KultKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Ez az édes élet: mézünnepi felvonulás a Királyi Napokon
·KultKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

A Székesfehérvári Királyi Napok részeként rendezték meg a Fehérvári Mézünnepet. A házigazda Szent István Mézlovagrenddel együtt összesen tíz csapat vett részt az eseményen, akik vasárnap felvonultak a történelmi Belvárosban.

Pénteken kezdődött és egészen vasárnap estig tart az Országzászló téren a Fehérvári Mézünnep,  A szervező Szent István Mézlovagrenden túl jöttek résztvevők többek között Gyuláról, Sárvárról, a Balatonfelvidékről, Jászberényből, Kaposvárról, Székelyudvarhelyről és Csíkszeredából. A cél a méz megismertetése, népszerűsítése, és persze látványos program biztosítása.

Utóbbi jegyében a mézlovagrendek vasárnap délelőtt felvonultak az Országzászló tértől a Fő utcán át az Alba Plazáig és visszafelé Mohácsi Klaudia, Magyarország új mézkirálynője és Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere vezetésével. A díszes menetet a tatai Bajor Bőrnadrágos Banda fúvószenekar kísérte, a menetelés közben a résztvevők mézet osztottak a nézelődőknek. 

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a mézünnep felhívja a figyelmet a mézfogyasztásra, az egészséges magyar gasztronómiára és arra, hogy hogy a méhészkedés milyen komoly szaktudást igényel. Egyértelmű volt, hogy a város igent mondott a szakma megkeresésére, és beillesztette a Mézünnepet a Királyi Napok programjai közé.

A Szent István  Mézlovagrend is a legelhivatottabb társaságok egyike – hívta fel a figyelmet Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt években számos, nem megfelelő minőségű mézet importáltak az európai piacra, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. Mivel a magyar méz az egyik legkiválóbb termék az Európai Unióban és világszerte, érdemes esetében is a „Hazait a hazaitól!” szlogent erősíteni.

A Fehérvári Mézünnep keretében mézlovaggá avatták az iszkaszentgyörgyi Tóth Károlyt, akivel együtt immár húsz tagúra bővült a Szent István Mézlovagrend.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek