10 hónapnál régebbi cikk

Kevesebb nyári utazást tervezünk, de többet költünk rá, mint tavaly
·Utazásnyaralás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash
Kevesebb nyári utazást tervezünk, de többet költünk rá, mint tavaly
·Utazásnyaralás·Utolsó frissítés: undefined

A vakációt tervező magyarok átlagosan 296 ezer forintot költenek a nyaralásra, szemben az egy évvel korábbi 247 ezer forintos összeggel. A megkérdezettek majdnem 40 százaléka 100-300 ezer forintos költségvetéssel készül a pihenésre.  

A mindennapokat meghatározó bizonytalanság, az árak emelkedése visszafogja a magyarok utazási kedvét. A 30-59 évesek 52 százaléka tervez valamilyen vakációt belföldön vagy külföldön a K&H első negyedévben készült felmérése szerint, amely azt is bemutatja, mekkora összeget szánnak az utazásra a megkérdezettek. 

Százezres nagyságrendek

Hosszabb, legalább ötnapos belföldi pihenést a válaszadók 24 százaléka, hasonló hosszúságú külföldi nyaralást pedig a 16 százalékuk tervez. Ez csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest, 2022-ben 42 és 26 százalékos volt az arány, 2021-ben pedig 36 és 16 százalékos. Két évvel ezelőtt a külföldi utazásoknál látható visszafogottság a járvány miatti korlátozásokkal, míg az idén inkább a magas árakkal magyarázható. 

A vakációra készülő magyarok a tavalyi 247 ezer forint után idén átlagosan 296 ezer forintot fordítanának a nyári pihenésre.

A jelentős, 20 százalékos emelkedésben szerepet játszhat, hogy számottevően emelkedtek az árak az elmúlt egy év során, köztük sok olyan termék, amelyek az utazásnál fontosak lehetnek: ilyen például az üzemanyagok ára.

Az adatok szerint tízből majdnem négyen 100-300 ezer forintból pihennének ezen a nyáron, a kutatás szerint a nyaralási költségvetésekben azonban igen jelentős a szórás: 8 százalékuk 50 ezer forintnál alacsonyabb összeget szán erre a célra, 11 százalékuk 50-99 ezer forintot, 12 százalékuk 100-149 ezer forintot költene, ugyancsak 11 százalékuk 150-199 ezer forintos kiadással tervez. A megkérdezettek 16 százaléka 200-299 ezer, 14 százalék pedig 300-399 ezer forinttal készül az utazásra, illetve 5 százalékos azoknak az aránya, akik több mint 1 millió forintból nyaralnának az idén.

Hányan, mennyiért? 

A felmérés szerint a nyaralást tervezők 41 százaléka kettesben utazik majd, 20 százalékuk pedig hármasban tervezi ezt, szintén 20 százalékuk pedig egyedül nyaralna. Az egyedül utazók messze a legtöbbet költik: egy főre vetítve átlagosan 150 ezer forintot fordítanak a vakációra. A kettesben utazóknál 100 ezer forint, a hármasban nyaralóknál 90 ezer forint kiadás jut egy főre.

Választ adott a felmérés arra is, hogy miből fizetik az utazást a nyaralók. Túlnyomó részük - 67 százalékuk - döntően vagy teljes egészében, további 24 százalékuk jelentős mértékben saját jövedelemből, megtakarításból vakációzik, míg 16 százalékuknál a család segítségével jön össze az adott összeg. 11 százalékuk teljesen egészében a Széchenyi Pihenő Kártyán (SZÉP) lévő összegből utazik, további 39 százalékuk pedig kisebb-nagyobb mértékben támaszkodik erre. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek