7 hónapnál régebbi cikk

Amikor a Csernobil rendezője a svéd hip-hop mestere volt: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Stakka Bo
Amikor a Csernobil rendezője a svéd hip-hop mestere volt: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Bo Johan Renck a Csernobil ünnepelt rendezőjeként lett ismert pár éve, pedig 1993 szeptemberében már slágerlistás svéd hip-hop zenét nyomatott. De ebben az időszakban nagyon aktív volt Mariah Carey, az M People és a DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince is. Ezt hallgatta a világ 1993 szeptemberében.

Slágerlistákat érintő időutazásunk első állomása a megszokottak szerint Nagy-Britannia. Nézzük, mik voltak a kedvencek 1993 szeptemberében a UK Top40 élmezőnyében. Ahogy előző havi visszatekintőnkben jeleztük, augusztus utolsó napjaiban az addigra a vén kontinenst már meghódító Culture Beat és a „Mr. Vain” ugrott a brit lista első helyére, és a listavezető státuszát pedig meg is őrizte a dance-sláger, egészen szeptember közepéig.

Szomorú aktualitása volt ennek az elsőségnek az a tény, hogy a Culture Beat menedzsere, Thorsten Fenslau alig két hónappal később autóbalesetben életét veszítette, a brit első helyezést azonban még megünnepelhette együttesével.

Szeptember harmadik hetében aztán új listavezető ugrott az élre, két fiatal rapper személyében. A párosból a zene a DJ-ként ekkor már elismertnek számító Jazzy Jeff, vagyis Jeff Townes asztala volt, míg a félelmetesen gyors nyelvpörgető rap pedig Fresh Prince, vagyis a később szólóban és színészként is szakmája élvonalába törő Will Smith feladatának számított.

A páros még a nyolcvanas években ált össze és Jazzy Jeff elismert DJ-pályafutásának, valamint Will Smith korai televíziós sikereinek köszönhetően gyorsan nagy népszerűségre is tett szert. Kettejük első találkozása egy 1985-ös bulin esett meg. Első albumuk egy év múlva ki is jött, és tisztes 300 000 példányban kelt el. 1988-as albumuk, a „He’s The DJ, I’m The Rapper” már az Egyesült Királyságot is meghódította, eladási adatainak köszönhetően platinalemez lett, a páros pedig befutott előadóként kiemelt figyelemre számíthatott a szigetországban.

A duónak összesen öt stúdióalbuma jött ki. A sorban az utolsó 1993-ban a „Code Red” volt, melynek első kislemeze, a „Boom! Shake The Room” óriási sláger lett, Ausztráliában és Nagy-Britanniában is listavezető lett, a brit listát végül két héten át vezette. A DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince útjai később különváltak, a barátság azonban megmaradt, több alkalommal is felléptek együtt. Ahogy Will Smith fogalmazott: hivatalosan sosem oszlott fel a párosuk, csak mindketten a maguk területét érintő szólókarrierjükre koncentrálnak.

Az amerikai duó mögött a második helyen egy színtiszta brit banda őrizte kitartóan a második helyet. Egy olyan dance formáció, mely a kilencvenes évek népszerű brit popcsapatának számított, listavezető mégsem lett soha egyetlen dala sem! Pedig Heather Small, Mike Pickering, Paul Heard és Shovell odatette magát, a zenei tudorok már a névsorból tudják, az M People lesz e bekezdés főszereplője.

A kvartett 1990-ben alakult és DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince párosához hasonlóan öt stúdióalbumot adott ki. A brit listán a Top10-be összesen tíz daluk is bejutott, az első helyet azonban egy sem érte el, sőt, dobogóra is csak egyetlen daluk fért fel. Ez a dal 1993-as albumuk, az „Elegant Slumming” vezető kislemeze volt, a „Movin On Up” pedig ki is maxolta a benne rejlő lehetőségeket.

A dal a második helyig menetelt hazájában, de a világ más pontjain is hatalmas sláger lett. Maga az album is nagyot ment egyébként: az M People második lemezeként épp a második helyig menetelt a brit albumlistán, a „Movin On Up” mellett olyan slágerek kaptak rajta helyet, mint a „One Night In Heaven” vagy a „Don’t Look Any Further”.

Ami a további remek nótákat illeti: 1993 szeptemberében olyan dalok tűntek fel a brit listán, mint Haddaway és a „Life”, a Pet Shop Boys és a „Go West”, vagy épp Stakka Bo és a „Here We Go”.

Ha már a Stakka Bo szóba került, egy érdekes adalék vele kapcsolatban. A svéd születésű, polgári nevén Bo Johan Renck néhány sikeresebb dal (például a „Here We Go”) után befejezte előadói karrierjét, elmondása szerint azért, mert míg mások könnyedén előálltak egy slágerrel, addig ő vért izzadva tudott csak megalkotni egy új dalt.

A zenének azonban nem fordított hátat, befutott és sikeres videoklip rendező lett, aki dolgozott Madonna, Michael Jackson, Robbie Williams vagy épp Beyoncé felkérésére is.  Sikereinek köszönhetően később a filmipar ajtaján is bebocsátást nyert, néhány éve például ő rendezte a hazánkban is hatalmas sikert arató, az HBO égisze alatt megvalósuló Csernobil című sorozatot.

Ugorjunk tovább Németországba, nézzük, mi volt a helyzet az Offizielle Deutsche Charts háza táján. Az első hely környékén nem volt nagy mocorgás. Az előző hónapban élre álló és onnan tíz héten át el sem mozduló négyes, a 4 Non Blondes tartotta első helyét. A Linda Perry énekesnő vezette csapat a „What’s Up?” című dallal masszívan tartotta a csúcsmagasságot!

Az esztendő kilencedik havában a fő üldözőnek a „What Is Love” sikerének hullámait új slágerével meglovagló Haddaway bizonyult. A trinidadi származású énekes a „Life” című dallal stabil másodiknak számított 1993 szeptemberében, bár tény: ez a dal már nem szólt akkorát, mint a fentebb említett „What Is Love”.

Ami a német lista további slágereit illeti: 30 éve olyan dalok tűntek fel az Offizielle Deutsche Charts élmezőnyében, mint az Ace Of Base és a „Happy Nation”, DJ Bobo és a „Keep On Dancing” vagy épp az U96 és a „Night In Motion”.

Ami az öreg kontinens további slágerlistáit illeti: az Eurochart Hot100 mellett Dániában, Finnországban és Írországban is a Culture Beat, valamint a „Mr. Vain” állt az élen. A 4 Non Blondes a német elsőség mellett tarolt Ausztriában, Svájcban, Norvégiában, Belgiumban, Svédországban és Hollandiában. Utóbbi országban azonban nem csak a négy nem szőke szerepelt kiugróan, hanem Robin S is, aki a „Show Me Love” korábbi sikereinek hullámát új dalával is meglovagolta, a „Luv 4 Luv” kiemelkedően teljesített az öreg kontinens klublistáin.

Lépjünk egy kontinensnyit az Egyesült Államokba, ahol a Billboard Hot100 élén 49 nap után történt változás. A hét héten át listavezető UB40 és a „Can’t Help Falling In Love” elköszönt az első helytől, melyet a kor ünnepelt amerikai dívája, Mariah Carey vett át. A meredeken emelkedő pályán lévő énekesnő ekkor adta ki harmadik albumát, a „Music Box” névre keresztelt korong pedig ontotta a slágereket.

Érdekesség, hogy nem a később hatalmas sikert arató „Hero” vagy a „Without You” volt az első kislemez az albumról, hanem a „Dreamlover”, mely végül nem kevesebb, mint nyolc héten át, egészen 1993 októberének végéig vezette a Billboard Hot100 listáját.

Természetesen volt mocorgás Mariah Carey mögött bőven. Olyan dalok futottak be ekkor, mint Michael Jackson és a „Will You Be There” vagy épp 2Pac és az „I Get Around”.

Utunk végén hazatérünk, nézzük, mely magyar album teljesített a legjobban a MAHASZ listáján 1993 szeptemberében. Ekkor főleg a külföldi előadók hódítottak, azonban volt egy magyar lemez, mely befurakodott közöttük a legjobb tízbe.

Ez a Republic negyedik (ha egy instrumentális albumot is beleszámolunk, akkor ötödik) albuma, a „Hahó Öcsi!!!”. A banda az első lemezeivel magasra tette a lécet, az erős kezdést egy kisebb hullámvölgy követte, így a „Hahó Öcsi!!!” sem futotta be a várt ívet. Pedig az album tíz héten át ott volt a MAHASZ listáján (legjobb helyezése az ötödik volt), a „Nagy Bajban Van A Barátom” című dalhoz készült klip pedig ott volt a Legjobb Videoklip jelöltjei között az 1994-es Arany Zsiráf gálán.   

Ennyi volt mai kalandozásunk. Folytatás egy hónap múlva, 1993 októberének legnagyobb slágereivel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek