7 hónapnál régebbi cikk

Középpontban a honvédelem a székesfehérvári Vasváriban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Középpontban a honvédelem a székesfehérvári Vasváriban

Az intézmény minden évben megrendezi a honvédelmi hetet. Hétfőn színes programokon vehettek részt az alsó tagozatos gyerekek.

Díszlövés dördült a Vasvári Pál Általános Iskolában délelőtt. Ezzel nyitotta meg Viza Attila önkormányzati képviselő a hétfői honvédelmi napot az intézményben.

„A Vasvári Pál Általános Iskola mindig élen járt a hazafias nevelés küldetésében. Így van ezen a héten is, megrendezik a honvédelmi hetet. Nyilván a névadó is kötelezi az iskolát, hogy a 1848-49-es szabadságharcra emlékezzenek a gyerekek, és megmutassák azokat a történelmi dolgokat, amik akkor történtek, akár fegyverekkel, személyekkel, ehhez kapcsolódó történetekkel” – tájékoztatta az fmc.hu-t Viza Attila, a terület önkormányzati képviselője.

A honvédelmi hét már pénteken elkezdődött, akkor az ötödik és hatodik osztályosok a Honvédelmi Sport Szövetség támogatásának köszönhetően Egerbe látogattak. A honvédelmi hetet minden évben megszervezi az iskola. 

„A honvédelmi és hazafias nevelés nagyon fontos. Nem kell hangsúlyozni, hogy most elég súlyos aktualitása is van. Az iskola nem erre szakosodott, de hogy egy jó hazafi nevelésére komoly figyelmet fordít egy iskola, az szerintem evidencia” – hangsúlyozta Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója. 

Az alsó tagozatos gyerekek megtudhatták, hogy az 1848-49-es szabadságharcban a  hadsereg egyedülálló fegyverneme a magyar tüzérség volt. Láthatták, hogy milyen volt a honvédek akkori ruházata Bencze Tamástól, az I. András Király Lovagrend nagymesterétől: 

„A honvéd tüzér csákót viselt, felirattal, hogy honvéd tüzér, rajta a Kossuth-címer, erről ismerszik meg a tüzér. Természetes, hogy mentéje barna posztó volt. Azért lett barna, mert nem volt más a raktárban. Ebből kellett előállítani ezeket a ruházatokat, így aztán a honvédség gyalog alakulatai is ezt a barna mentét kapták, mint a tüzérek is.”

A nap során vidám programok, akadályversenyek várták a diákokat. Többek között kipróbálhatták magukat a céllövészetben és a pincegalériát is megtekinthették. A honvédelmi hét pénteken Pákozdon zárul. A hetedik és nyolcadik osztályosok egy egész napot töltenek majd el a Katonai Emlékparkban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek