6 hónapnál régebbi cikk

Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Koszticsák Szilárd
Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány

A kamattámogatott hitelkonstrukció az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken vehető igénybe. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal - jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Csák János kulturális és innovációs miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta szerda este a Kormányinfót, ahol több fontos bejelentés is volt.

CSOK Plusz

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kormányinfó elején arról beszélt, hogy 2015 óta 233 ezer család vette igénybe a családtámogatásokat, és közel 500 milliárd forint jutott erre a területre. A városi CSOK-ra irányuló kereslet megcsappant a gazdasági változások miatt. A falusi CSOK marad.

Az 5000 fő feletti településeken CSOK Plusz néven kamattámogatott hitelkonstrukció létesül - jelentette be a miniszter.

Csák János hozzátette, egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal. Az első közös otthon megvételekor elég 10 százalékos önrész, a hitel futamideje 10-25 év lesz. Az édesanyák 41 éves korig vehetik fel, a hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni.

"80 és 150 millió forintos értékhatárig lehet majd felvenni a CSOK Pluszt az első otthon esetében. Nem első otthon esetében nincs értékhatár. Minden születendő gyermek után a tőkéből 10-10 millió forintot engednek majd el" - ismertette a kulturális és innovációs miniszter.

"November közepére a részletszabályok is kész lesznek a CSOK Plusz esetében. A kormányzat legfontosabb célja, hogy a demográfiai hanyatlást el tudjuk kerülni" - egészítette ki az Origo kérdésére Csák János.

Izraeli háború

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a magyar kormány elismeri Izrael függetlenségét. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció - emelte ki, hozzátéve: minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az államok közti háborút.

A miniszter szavai szerint Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli államok megőrizzék a szabadságukat és a biztonságukat.

Uniós csúcs

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a holnap kezdődő uniós csúcson nem támogatja Magyarország az uniós költségvetés módosítását. Több pénzt kérnek a migránspaktum végrehajtására, míg a másik a brüsszeli bürokraták fizetésemelése. Ezeket nem támogatja Magyarország - mondta Gulyás. A másik ok, hogy Ukrajna támogatását sem tartja a kormány ebben a formában indokoltnak - mondta a miniszter. Tűzszünet helyett a háború elősegítését jelentené a költségvetési támogatás négy évig - tette hozzá.

Újabb 75 milliárddal segíti Krausz Ferenc kutatását a kormány

Csák János beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta Krausz Ferenc, Nobel-díjas magyar tudós újabb kutatásának a finanszírozását. 2023 és 2030 között további 75 milliárd forintot kap az az orvostechnikai megoldás, ami segít megelőzni és korán felismerni a betegségeket - ismertette a miniszter, hozzátette, a Neumann János program vezetését elvállalta Krausz Ferenc.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek