5 hónapnál régebbi cikk

Már decemberben jöhet a minimálbér-emelés
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/tomfield
Már decemberben jöhet a minimálbér-emelés
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined

Nem január elsejével, hanem már december elsejével emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A decemberi emelés ötletét a munkaadók és a munkáltatók nyújtották be a kormánynak.

Olyan javaslat van a kormány asztalán a munkaadók és a munkavállalók jóvoltából, amellyel előrehoznák december elsejére a két bérelem, az emelt minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését. Ezzel a leghátrányosabb helyzetűeket tudná kompenzálni a kormány - erről beszélt Czomba Sándor.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a minimálbér 15 százalékos emelését mindhárom fél elfogadja, leginkább a garantált bérminimum 10 százalékos emelését övezi még vita. Mivel idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedett, így egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne. Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezer forintra ugorhatna 2023. december elsejével.

Az emelésre már csak azért is szükség van, mert a régiós országokban jelentős emelkedés volt a minimálbérnél.  Magyarországon egyébként jóval többen kapják a garantált bérminimumot, mint amennyien a minimálbért. A szakszervezetek szeretnék, ha az utóbbi utolérné az előbbit. Az ő javaslatuk alapján a kettő 2027-ben érne össze, akkor a garantált bérminimumot ágazati tarifarendszer váltaná fel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek