5 hónapnál régebbi cikk

Ha dobsz egy képet magadról privibe meztelenül, küldök egyet én is magamról
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Ha dobsz egy képet magadról privibe meztelenül, küldök egyet én is magamról

A fent említett mondat az egyik leggyakoribb, online térben zajló zaklatási módszer első lépése is lehetne. A kompromittáló kép aztán felkerül az internetre, onnan pedig már nincs visszaút. Egyre több ilyen esetet regisztrál a rendőrség.

Folyamatos növekedést mutat a online térben elkövetett csalások és zaklatások száma az elmúlt években.

Hogy minél több esetet tudjanak megelőzni és felderíteni, a rendőrség az ilyen jellegű bűncselekményekre szakosodott nyomozócsoportokat hozott létre, most pedig egy konferenciát is szerveztek, melyen az oktatási- és gyermekvédelmi intézmények képviselői mellett a diákokat is meghívták.

"A barátnő a barátnak elküld egy olyan képet, ami másra nem tartozna. Ezt követően a továbbítják azt másoknak... Ha az online térbe ezek a képek bekerülnek, azokat onnan már nem lehet leszedni" - mondja a konferenciát szervező Bűnmegelőzési Osztály vezetője, Vörös Ferencné. A kompromittáló képek tovább osztása mellett nőtt azon online csalók száma is, akiknek a hiszékeny diákok számítanak az első számú célcsoportnak.

A rendőrség 21 olyan elkövetési módot azonosított, melyek nagy számban fordulnak elő a kibertérben

Hogy minél több bűncselekményt tudjanak felderíteni az egyenruhások, nyomozócsoportokat is létrehoztak, akik a nap 24 órájában ezeket a bűncselekményeket próbálják felderíteni. 

Az egyik leggyakoribb, online térben zajló zaklatási módszert mutatja be az Unicef Hungary kisfilmje. Az egyik diák, társa internetre felkerült, magán célra készített képével él vissza. 

Készség szinten kell elsajátítaniuk a diákoknak az önvédelem, az önszabályozás kérdését, de ez csak együttműködéssel fog menni.

Erről már a Fehérvár polgármestere beszélt, aki hangsúlyozta: fontos, hogy a diákokkal együttműködve történjenek a kibertérben és az iskola falai közt történő bűncselekmények megelőzését szolgáló intézkedések.

"Nagyon sok a látencia, nem feltétlenül beszélnek róla a diákok, sokszor pedig nem is jön minden elő. Ezért kell ezt minél sürgősebben társadalmi témává tenni, hogy egyáltalán megismerjük magának a problémának a nagyságát. Az biztos, hogy létező jelenség, és az is biztos, hogy a kibertér vonatkozásában ez kiegészült egy új, technológiai lehetőséghalmazzal, és ez veszélyeket hordoz magában. Tegyük tehát most az asztalra a témát és nézzük meg szakemberek bevonásával, milyen teendőink vannak." - mondta el a konferenciáról Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. 

A szerdai konferencia tehát csak az első lépés volt, melyet további tanácskozások és konkrét lépések kell kövessenek majd a jövőben, annak érdekében, hogy minél több, online térben elkövetett bűncselekményt tudjanak megelőzni. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek