5 hónapnál régebbi cikk

25 év-25 mesterség - születésnapot ünnepel a Fehérvári Kézművesek Egyesülete 
Fehérvár Médiacentrum fotója
SZMB
25 év-25 mesterség - születésnapot ünnepel a Fehérvári Kézművesek Egyesülete 

„25 év-25 mesterség” – ezzel a címmel nyílt kiállítás Szent István Művelődési Házban. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete ily módon, és egy azonos című kiadvány bemutatásával ünnepelte fennállásuk 25. évfordulóját. 

Negyed évszázados születésnapot ünnepelt a hétvégén a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Az ünnepségen Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy az szervezet látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt két és fél évtizedben. 1998-ban 15 taggal indultak Öreghegyi Kézművesek Társasága néven, míg mára már 125 tagjuk van, ami a folyamatos érdeklődésnek és az újonnan csatlakozóknak köszönhetően mindig változik. Egy valódi, összetartó közösség az övéké, mely az évek során remekül összekovácsolódott. „Nagyon sok minden volt ebben a 25 évben. Volt benne öröm is, bánat is, de összességében nagyon jó volt. A következő 25 évben is így szeretnénk tovább működni, minden, ami kézművesség, azt mi hordozzuk, mutatjuk, csináljuk - tartjuk magunkat ehhez és változatlanul várjuk az érdeklődőket.” - mondta el a születésnap kapcsán Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke. 

A Húsvéti tojásfestő maraton, a Tűzzel vassal fesztivál, vagy épp a most közelgő Betlehemi Szép csillag kiállítás – csak néhány nagyobb program, melyek mind – mind a Fehérvári Kézművesek Egyesületének köszönhetően valósulnak meg évről évre. 

A szervezet élettel tölti meg a Rác utcát mind a hétköznapokon, mind pedig a hétvégéken. Ápolják és tovább adják a népi kézművesség hagyományait.

A megtanulni, megtartani és tovább adni értékhármas szellemében tevékenykednek – mely nem csak a város és a vármegye, hanem az egész ország számára is rendkívüli kincset képvisel – erről már Lehrner Zsolt, alpolgármester beszélt ünnepi köszöntőjében. 

25. születésnap tiszteletére nyíló „25 év- 25 mesterség” című kiállítást, Szabó Zoltán nyitotta meg. A Hagyományok Háza főmunkatársa beszédében azt a fajta értékőrzést hangsúlyozta, amit a kézművesség terén két és fél évtizede végez a szervezet. A tárlat a Fehérvári Kézművesek Egyesületéhez tartozó, népművészettel és iparművészettel foglalkozó mesterek míves alkotásaiból ad ízelítőt, csakúgy, mint a születésnap kapcsán azonos címmel megjelentetett kiadvány, amelyben a képes visszaemlékezésen kívül a különféle a mesterségekről is olvashatnak az érdeklődők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek