4 hónapnál régebbi cikk

Amikor berobbant Snoop Dogg: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Amikor berobbant Snoop Dogg: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Bizony, Long Beach legendás rappere épp 30 éve jött ki első albumával, de mellette ott volt a listákon a Take That, a K7, a Depeche Mode és Mariah Carey is. Itthon pedig Zorán válogatásalbuma vitte a prímet. Ezt hallgatta a világ 1993 decemberében.

Idei utolsó zenei időutazásunkat kezdjük szokásunkhoz híven Nagy-Britanniában, nézzük, melyek voltak a kedvenc slágerek 1993 decemberében.

Az esztendő utolsó hava rögtön egy trónfosztással kezdődött, hiszen hét héten át tartó elsőség után Michael Lee Aday, ismertebb nevén Meat Loaf és az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" elköszönt az első helytől a UK Top40 listáján. Az új listavezető három hétig állt az élen, de szerintem még az egy is túl sok lett volna…

A decemberi első hét listavezetője ugyanis 1993-ban Mr. Blobby volt a hasonló című dallal. Mr. Blobby eredetileg a britek kedvenc szombat esti varietéjában, a Noel's House Party-ban szerepelt, amelyet a BBC One sugárzott. Charlie Adams, a műsor írója által megalkotott Mr. Blobby egy sárga foltokkal borított, hagymás rózsaszín figura, állandó fogmutogató vigyorral és zöld, csilingelő szemekkel. Ha engem kérdeznek, kisebb gyerekek ha ránéztek, megálltak a fejlődésben, de a britek valahogy úgy érezték, karácsony kapcsán egy saját slágert is megérdemel ez az izé. Meg is kapta, olyannyira, hogy a dal előbb egy hétig, majd egy rövid visszaesés után újabb kettőig az első helyen állt a UK Top40 listáján.

Mr. Blobby-tól egy hétre a korszak kedvenc brit fiúcsapata, a Take That vette át az első helyet. A Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen és Robbie Williams alkotta Take That kiváló példája volt az akkoriban internet nélkül is magasra járatott zenei marketingnek: a vezetékes telefonok és faxok korszakában is parádésan megtervezett és kivitelezett útjuk volt a fiúknak a csúcsra.

1993 decemberében ezt a „Babe” című dallal érték el, mely Nagy-Britanniában 600 000 példányban kelt el, egy hétig első, további három hétig pedig második volt a brit listán. Legnagyobb bűne a dalnak az, hogy miután letaszította Mr. Blobby-t az első helyről, egy héttel később 14 napra vissza is engedte oda…

Persze sok remek dal akadt még ekkoriban a brit listán. Ott volt például a dallamos nevű Chaka Demus And Pliers featuring Jack Radics And Taxi Gang és a „Twist And Shout”, Haddaway és a „Miss You” vagy épp Elton John és Kiki Dee duettje, a „True Love”.

A derék briteknél, no meg következő állomásunkon, Németországban is befutott ekkor egy katonás rap-nóta, a K7 slágere, a „Come Baby Come”. A K7 név mögött az amerikai rapper, szövegíró és producer, Louis Sharpe állt. A K7 legnagyobb slágere kétségkívül az amerikai listák mellett Európában is hódító „Come Baby Come” volt, de például a „Hi-De-Ho” című dala felkerült a nagy sikerrel vetített Jim Carrey-film, a Maszk soundtrackjére is.

Menjünk tovább Németországba, ahol az Offizielle Deutsche Charts első helye ekkor nyolc hétre lefoglalásra került, a brit lista után ugyanis Meat Loaf és az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" itt is sikert sikerre halmozott. Novembertől kezdve 1993 karácsonyán és szilveszterén átívelve egészen 1994 januárjának közepéig első helyen állt.

Meat Loaf mögött mondhatnánk, hogy nagy volt a tülekedés, de igazából ez nem lenne igaz, ugyanis 1993 decemberében az Offizielle Deutsche Charts élmezőnyében eléggé beálltak a frontvonalak. Tartotta magát a dobogón vagy annak közelében a Pet Shop Boys és a „Go West”, Bryan Adams és a „Please Forgive Me” és a Die Prinzen és az „Alles Nur Geklaut”.

A mozgást a dancefloor sztárjai hozták el a német lista élmezőnyébe, hiszen a Top10-ig menetelt a Captain Hollywood Project és az „Impossible”, vagy épp az én egyik nagy kedvencem, a kazettán szó szerint rongyosra hallgatott Intermission és a „Piece Of My Heart”.

Ami az öreg kontinens további slágerlistáit illeti: Belgiumban, Svédországban, Hollandiában, Norvégiában, Svájcban és Ausztriában is Meat Loaf és az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" állt az élen, Spanyolországban DJ Jazzy Jeff And The Fresh Prince és a „Boom! Shake The Romm” volt a legkelendőbb maxi.

Mindeközben Olaszországban Freddie Mercury és a „Living On My Own” újrakevert 1993-as verziója állt az élen, Portugáliában pedig a Depeche Mode négy dalt tartalmazó EP-je, a „Condemnation (Paris Mix)” vezette a slágerlistát.

Menjünk tovább a tengerentúlra, nézzük, melyek voltak a legnagyobb slágerek a Billboard Hot100 listáján. Az 1993-as esztendő utolsó havát itt is Meat Loaf és az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" kezdte az élen, de aztán jöttek a hölgyek! Előbb Janet Jackson futott be az „Again” című slágerével, mely két hétig az amerikai kislemezlista élén állt.

Janet Jackson két hétig tartó uralkodásának egy másik énekesnő vetett véget, karácsonyra ugyanis befutott Mariah Carey és a „Hero”. A kilencvenes évek első felében Mariah Carey nem tudott hibázni, főleg a tengerentúlon abszolút a női előadók legnagyobb sikereket elérő képviselője volt. A „Hero” is köszönte szépen, kiélvezte a magaslati levegőt: karácsonytól a következő év januárjának közepéig, négy héten át vezette a Billboard Hot100 listáját.

Természetesen volt mozgás bőven a listán, sőt feltűnt egy olyan előadó is, szélesebb körben ismertséget szervezve, aki azóta is, immár három évtizede megkerülhetetlen része a zenei iparnak. Dalai, életvitele és az a tény, hogy saját spanglitekerőt alkalmaz, mind-mind egyéniségének része, és valljuk be, nagyon szürke lenne a zenei élet Snoop Dogg, vagy ahogy 1993-bem befutott, Snoop Doggy Dogg nélkül.

Cordozar Calvin Broadus Jr. először Dr. Dre legendás albumán, a „The Chronic” néhány dalában tűnt fel, majd Dr. Dre szépen lassan felépítette pártfogoltját és 1993-ban jött az első album, a „Doggystyle”. Az album bekerült minden idők legjobb hip-hop albumai közé, csak a megjelenése első hetében 802 858 darabot adtak el belőle kizárólag az Egyesült Államokban! Az első maxi, a „Who Am I (What’s My Name)?” sem szólt kisebbet, aranylemez lett és megalapozta Snoop 30 éve tartó töretlen népszerűségét.

Ami a Billboard klublistáját illeti: 1993 decemberében a játszási adatok alapján a Pet Shop Boys és a „Go West”, valamint Domino és a „Ghetto Jam” volt a legnépszerűbb a szórakozóhelyeken.

Utunk végén térjünk haza és nézzük, melyek voltak legkelendőbb albumok Magyarországon a MAHASZ listája alapján. Az első helyen a korábbi listavezető, a Rapülők és a „Rapeta” tartotta megát, de a hónap egyik nagy durranása Sztevanovity Zorán „Az elmúlt 30 év” című dupla válogatás albuma lett. Zorán gazdag munkásságát felölelő kiadás gyorsan a Top10-be száguldott és 1993 év végén az egyik legkeresettebb magyar album lett.

Ez volt idei kalandozásunk utolsó állomása, folytatás 2024 első havában, amikor 1994 januárjának zenei termésére tekintünk vissza.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek