3 hónapnál régebbi cikk

Újabb szenzációs kiállítás a múzeumban - az ókori Kína kincsei Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Újabb szenzációs kiállítás a múzeumban - az ókori Kína kincsei Székesfehérváron

Gőzerővel zajlik a legújabb kiállítás előkészítése a Szent István Király Múzeumban. A Csók István Képtárban egy egyedülállóan gazdag, több mint száz darabos kollekció lesz látható. A tárlaton egyszerre kapnak helyet a Sanghajból érkező jádéból, bronzból és kerámiából készült tárgyak. A kiállítási helyszínen már állnak a vitrinek, hétfő éjjel pedig megérkeztek az első műtárgyak is egyenesen Kínából a Sanghai Múzeumtól. 

A Szent István Király Múzeum újabb szenzációs kiállítással készül, hiszen 2024. január 23-án nyílik „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című tárlat. A tárlat a Szent István Király Múzeum és három kínai intézmény – a Shanghai Múzeum, a Kuzhou Múzeum és a Chengdu Régészeti Intézet – partnerségében, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum együttműködésével jött létre.

Kína egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma a Shanghai Múzeum, mely egy igazán különleges és egyedi kollekcióval rendelkezik. A kínai tárgylistában jáde tárgyak mellett egy teljes halotti jádepáncél is szerepel. Ez utóbbi igazi szenzációnak mondható, a Nyugati Han-korra (Kr. e. 206-Kr. u. 8) datálható és a Chu fejedelmi sírok egyikéből származik. Ez a kiállítás legérdekesebb darabja. A halotti páncél a teljes testet fedte és közel ezer darab polírozott jádelapból készült. Ezeket a lapocskákat aranyszálak fogták össze, amivel egyébként különbséget tettek a halottak rangja között.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy ilyen kínai régészeti ritkaság még sohasem jár Magyarországon. Nyáron Szegeden láthatták a különleges tárgyakat, most pedig Székesfehérváron mutatják be azokat. Közép- és Kelet-Európában hazánk az első helyszíne a kiállításnak.

A különleges kollekció darabjai a héten folyamatosan érkeznek a fehérvári múzeumba. Hétfőn éjjel már elhelyezték az első műtárgyakat tartalmazó ládát, ami egyenesen Kínából jött és 8 különleges tárgyat tartalmaz.

A Szent István Király Múzeum főigazgatója arról is beszélt, hogy a jádetárgyak mellett a kiállításon ritka lakkedények és bronz szertartási tárgyak, valamint az egykori kínai életet megidéző épületmodellek és agyagfigurák is megtekinthetőek lesznek. A tárlat anyagát Európa egyik legjelentősebb kelet-ázsiai anyagát őrző múzeuma, a budapesti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tárgyegyüttese egészíti ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek