2 hónapnál régebbi cikk

Innovatív és stabil Fehérvár költségvetése
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Innovatív és stabil Fehérvár költségvetése
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined

Ülésezett Székesfehérvár képviselő-testülete. A mai tanácskozáson elfogadták Székesfehérvár 2024-es évi költségvetését.

17 igen szavazattal, nagy többséggel fogadta el a város képviselő-testülete Székesfehérvár 2024-es évi költségvetését. Több mint 90 milliárd forint sorságról döntött a közgyűlés, egy korrekt vitát követően - összegezte Cser-Palkovics András, aki kérdésünkre elmondta, hogy stabil, óvatosan optimista az idei büdzsé. A városi élet legtöbb területén lehetett előrébb lépni, továbbra is adósságok nélkül, jelentős tartalékokkal számol. 

"Ez egy stabil, biztonságos működést és komoly fejlesztéseket, illetve bérfejlesztést tartalmazó költségvetés. Továbbra is adósság és hitel nélkül. Ez azt jelenti, hogy nulla forint Székesfehérvár adósságállománya nem kell felvennünk az idei esztendőben - sem éven belüli, sem éven túli - hitelt sem működésre, sem fejlesztésre. Kellő mennyiségű pénzügyi forrás áll rendelkezésre egy stabil és normál időszakhoz viszonyított működést biztosító intézményi költségvetési részhez" - mondta el Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

9 milliárdos tartalékot tartalmaz a költségvetés, amiből 3 milliárd forint az teljesen szabad pénzügyi forrás, amit bármire fordíthatnak. A béremelés kapcsán a polgármester elmondta, hogy egymilliárdos összértékről van szó, ennek egy részét a magyar állam finanszírozta, ebben volt olyan rész is ami európai uniós forrást tartalmazott. Ezt jelentősen kiegészítette az önkormányzat cafeteria-juttatásokkal, plusz bérrel kapcsolatos pótlékok megállapításával az önkormányzat.

"Valamennyivel több, mint 90 milliárd forint ez a főösszeg, ez tavaly mintegy 104 milliárd forint volt . Ennek alapvetően mindig az az oka, amit akkor elmondtuk: a nagy fejlesztések azok meg tudják emelni a főösszeget, miközben egy adott projekthez kapcsolódnak és amikor azok kifutnak, mert megvalósulnak - pl. multicsarnok, iskolafelújítások, akár állami, akár saját, akár uniós forrásból megvalósuló fejlesztések -, akkor azok már nyilván nem jelen meg még egyszer a költségvetésben" - tette hozzá a polgármester.

Az ellenzéki frakció kilenc javaslatot fogalmazott meg. Ebben szerepelt, hogy egy gépkocsira ingyenes parkolási bérlet járjon a 65 év felettieknek. Az idősek ingyenes tüdőgyulladás elleni oltása. A 6 év alatti gyerekek agyhártyagyulladás-, rotavírus, agyvelőgyulladás elleni védőoltásának ingyenes biztosítása.

A civil támogatások kapcsán szorgalmazzák, hogy kötelező elem legyen a beszámoló, a nemleges adóigazolás. Ünnepekkor ingyenes buszközlekedés biztosítása a fehérváriaknak. A képviselői, polgármesteri, alpolgármesteri vagyonnyilatkozatok látható helyen történő közzététele a város honlapján, a közgyűlés felvételének elérhetőséghét. Jó tanulók támogatását, óvodapedagógusi ösztöndíj bevezetését, valamint bizonyos esetekben a Hiemer-ház kedvezményes bérbeadását. 

A költségvetést nem fogadták el.

"Az ellenzéki frakció nemmel szavazott, ennek több oka is volt, vannak olyan tételek a költségvetésben, amivel egyáltalán nem értünk egyet. Nem értünk egyet azzal sem, hogy az állam szolidaritási hozzájárulás címszó alatt több mint 8 milliárd forintot vesz el a várostól, ez azt jelenti, hogy fejenként nagyjából 100 ezer forintot fizetünk a kormány irányába, ezzel meg teljes egészében nem értünk egyet" - nyilatkozta Fazakas Attila, a Fehérvári Ellenzéki Összefogás frakcióvezetője.

Molnár Tamás a Fidesz frakcióvezetője a stabilitás és a fejlődést biztosító átgondolt költségvetés jelentőségéről beszélt: "Egy nagyon stabil, mértékadó és felelősségvállaló költségvetést alkottunk meg ma. Amiben rengeteg olyan fejlesztés, szolgáltatás van, amelyet már hosszú-hosszú évek óta az önkormányzat biztosít a székesfehérváriak számára. És mindemellett a fejlődést és az innovációt is segíti, hiszen bölcsődék, óvodák, iskolák újulnak meg utak, járdák fejlesztése kerül majd a költségvetés által megvalósításra."

A testület döntött a helyijáratos buszhálózat bővítéséről. Elhangzott, hogy az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve nem egyszerre, hanem ütemezetten, bizonyos időszakonként, néhány járatot érintve lépnek majd életbe a hálózatot és a menetrendet is érintő változások. Összességében ezzel együtt mintegy 3 milliárd forintot fordít a város a közösségi közlekedésre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek