2 hónapnál régebbi cikk

Kiemelkedő fejlesztések valósultak meg Székesfehérváron uniós forrásból
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Kiemelkedő fejlesztések valósultak meg Székesfehérváron uniós forrásból
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined

Cser-Palkovics András részletesen beszámolt a tavalyi év végén lezárult Európai Uniós pályázatokról, amelyeknek köszönhetően nagyszabású út- és zöldterület-fejlesztések, intézményfelújítások, egészségügyet és gazdaságot szolgáló bővítések, közösségerősítő programok valósulhattak meg.

Egy jól átgondolt fejlesztési programot valósíthatott meg Székesfehérvár a tavaly zárult európai uniós pályázati időszakban. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 2014-2020 között közel 21 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésre a város. Az uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

Mint azt Cser-Palkovics András elmondta, nagyon komoly összeg, mintegy 21 milliárd forint állt rendelkezésre a 2014-2020 közötti időszakban, amelyekből a régóta várt, látványos fejlesztések mellett több kisebb beruházás is megvalósulhatott: „Az összegből a legnagyobb részt belterületi utakra fordítottuk, így megújult a Móri út, a Liget sor, elkészült a várost délről elkerülő összekötő út, megvalósulhatott a Berényi út II. üteme, valamint a kerékpárút-hálózat fejlesztése is.”

Szerencsére a város gazdálkodása lehetővé tette, hogy önkormányzati forrást biztosítsunk a teljeskörű munka elvégzéséhez azoknál a beruházásoknál, ahol valamelyik részét a felújításnak az EU-szabályok nem finanszírozták, viszont a kiegészítő beruházás szakmailag, műszakilag indokolt volt. Ez ebben az esetben összesen 110 millió forintot jelentett – tette hozzá a polgármester.

A fenntartható városi közlekedést szolgálja az a mintegy 4,5 km hosszan felújított már meglévő, és az a több mint 17 km hosszú új útszakasz, amelyet a kerékpárosok számára alakítottak ki 1,8 milliárd forint értékben. Ez sok esetben a teljes útburkolatot érintette.

Látványos fejlesztések segítették a fehérvári és az agglomerációban élő családokat a bölcsődei és óvodai ellátásra, azaz a munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére fordított 2,45 milliárd forintból.

Az új, Maroshegyen megépült bölcsőde, valamint a Mancz János Bölcsőde kialakításával 56 új férőhely jött létre, míg a már meglévő óvodaépületek felújításával, bővítésével 60 fővel nőtt az óvodai férőhelyek száma. Kicsivel több mint 4,5 milliárd forint jutott a gazdaságélénkítő, népességmegtartó városfejlesztésre, amelynek keretében Felsővárosban két ütemben valósulhatott meg a vízrendezés, számos új helyszínen újult meg a zöldfelület, valamint alakítottak ki újabb közösségi tereket, amelyek az egészséges, hasznos időtöltést biztosítják minden korosztály számára. Több mint 150 ezer fát és 44 ezer cserjét ültettek el ebben az időszakban.

Az itt élők jólétét a gazdaságot és társadalmat érintő kérdések mellett az egészséges környezet is szolgálja. A zöldterületek növelésre mellett gondot fordított a város az energiahatékonyság és a megújuló energiafelhasználás arányának növelésére is. A lehetőségekkel élve komoly beruházást jelentett, hogy az önkormányzati épületek kisebb energetikai korszerűsítése mellett a Polgármesteri Hivatal és az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ teljeskörű épületenergetikai korszerűsítése megtörtént. Erre ebben az időszakban 2,7 milliárdot fordíthattak.

A városi közszolgálatatások keretében az eszközbeszerzések mellett három helyszínen újult meg orvosi rendelő 1,3 milliárd forint értékben, amelyhez 142 milliós önerőt biztosított az Önkormányzat. A fejlesztésnek köszönhetően több mint 67 ezer, orvoshoz forduló fehérvári részesül jobb egészségügyi szolgáltatásban. 

Székesfehérvár esetében az elmúlt tíz évben a foglalkoztatottsági adatok nagyon jól alakultak – mondta örömmel a város vezetője, így a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó kiegészítő Helyi foglalkoztatási együttműködések Székesfehérvár és járása területén (Paktum) pályázatra a foglalkoztatás fejlesztéséhez nem kellett nagy összeggel számolni.

A gazdasági, foglalkoztatási igényeknek megfelelően képzésekre, átképzésekre 0,28 milliárd forintos forrást biztosítottak, míg 0,47 milliárdot a  társadalmi kohéziót célzó programokra: a helyi közösségfejlesztés mellett a Segítő Fehérvár Programot emelte ki Cser-Palkovics András.

A prezentáció zárásaként szólt arról, hogy fontos visszaigazolást kapott a város a Területfejlesztési Minisztériumtól, miszerint a fehérvári projekteket, amelyek egytől egyik példamutatóak, mintaszerűek, az Európai Bizottság felé jó példaként szeretnék bemutatni.  

A jövő terveiről szólva a polgármester elmondta, hogy a TOP+ 2021-2027 időszakra jelenleg 13 milliárd 578 millió forintos támogatási igényt nyújtott be a város.

Ezt a Szent István tér felújítása mellett a Fehérvár Tüdeje Program folytatására, intézményfelújításokra, társadalmi programokra, okoshálózati rendszerek, közlekedésszervezési okosmegoldások, illetve a Bakony utcai átkötés megvalósítására és az Úrhidai út felújítására szeretne fordítani az önkormányzat: „A pályázatok, fejlesztések előkészítése folyamatosan zajlik tervezéssel, előkészítéssel, viszont egyelőre az európai uniós források nem érkeztek meg. Úgy gondolom, hogy ezek Fehérvárnak járnak, és bízom benne, hogy hamarosan megérkeznek.”

Reményét fejezte ki, hogy ebben az évben a kiírásokból egyre több megjelenik majd, és a pályázatokat el tudják indítani, hogy minél hamarabb megvalósuljanak a tervezett fejlesztések.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek