1 hónapnál régebbi cikk

Modern megoldások az inkontinenciára
Fehérvár Médiacentrum fotója
perfectlaser
Modern megoldások az inkontinenciára

Az inkontinencia vagy vizelettartási nehézség nem csupán egy kellemetlen tünet. Érzékeny téma, amelyet a legtöbb nő nehezen oszt meg még az orvosával is. Pedig a korai felismerés és kezelés a kulcs a panaszok enyhítéséhez, a teljes gyógyuláshoz. 

Az érintettek többsége stressz típusú inkontinenciától szenved. Ennek első jele, amikor a vizelet mozgás, például lépcsőzés, futás közben elcseppen. A Perfect Laser konzultációjára bejelentkező nők másik része sürgősségi inkontinenciával küzd. A hirtelen és gyakori vizelési inger rendszerint hólyagkővel vagy gyulladással áll összefüggésben.

Kinél jelentkezhetnek a tünetek?

  • Szülést követően anyukáknál, ha nagy volt a baba, vagy gátvédelmet alkalmaztak. 
  • Egyes esetekben azok a nők is tapasztalhatnak inkontinenciát, akik sosem szültek. 
  • A menopauzát kísérő ösztrogénhiány szintén hozzájárulhat a probléma megjelenéséhez. A vizelettartási zavart az okozza, hogy a csökkent hormonszint hatására a húgycső záróizomgyűrűje sorvadni kezd.

A diagnózistól a beavatkozásig

A diagnózis a beteg panaszai és egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálat alapján felállítható. Alkalmanként szükség lehet speciális eljárásra, amellyel a hólyagban kialakuló nyomást mérhető.

Stressz-inkontinencia esetén többek között gyógyszeres terápia, ösztrogénpótlás és műtéti megoldások jöhetnek szóba. A legújabb és egyik legígéretesebb eljárás a lézeres hüvelykezelés, amely teljesen fájdalommentes és kórházi tartózkodást sem igényel. 

A forradalmi technológia serkenti a kollagénrostok termelődését, így a kor előrehaladtával meggyengült kötőszövetek állapota javul, újra rugalmassá válnak. Ezáltal a hüvelyfal és a záróizomgyűrű ismét feszes lesz.

Miért nem érdemes várni?

Ha korai stádiumban elkezdődik a kezelés, teljes gyógyulás várható. Ellenkező esetben a tünetek csak részlegesen enyhíthetők, és az életminőség romolhat. 

A huzamosabb ideje fennálló inkontinencia kellemetlen következménnyel járhat, beleértve a folyamatos betéthasználatot. Korlátozódik az érintettek társasági élete, nem tudnak szorongás nélkül beülni egy moziba vagy buszra szállni. 

Elé is mehetünk a panaszoknak

Megelőzésképpen különböző stratégiákat lehet alkalmazni. Hüvelyi szülést követően már a harmadik-negyedik napon elkezdhető az intim torna, amely segít megőrizni a medencefenék izmainak erősségét és rugalmasságát. 

Ezen túlmenően léteznek speciális lézeres kezelések, amelyeket még a tünetek megjelenése előtt alkalmaznak, hogy útját állják a vizelettartási problémáknak. Különösen a szülés utáni első évben javasolt ezeket igénybe venni.

A menopauza során az ösztrogénpótlás, kiegészítve lézeres kezelésekkel, szintén fontos megelőzési módszer lehet. Ezzel a változókorban előforduló hüvelysorvadás is orvosolható.

A legújabb tudományos technológiáknak köszönhetően az inkontinencia már nem visszafordíthatatlan állapot. Az időben érkező orvosi segítségen át vezet az út a megpróbáltatásokkal teli hétköznapokból a gondtalan, örömteli élethez.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek