A Tihanyi Echo fehérvári élete
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A Tihanyi Echo fehérvári élete

Borsos Miklós eredeti alkotása Tihanyban található és a legendás visszhangot szimbolizálja, másodpéldánya viszont évtizedekkel ezelőtt Székesfehérváron talált otthonra.

Borsos Miklós szobrász, grafikus, éremművész 1906. augusztus 13-án született Nagyszebenben. Családjával 1922-ben Győrbe költözött, ahol helyi festőktől tanult, majd gimnáziumi tanulmányait félbehagyta és apja műhelyében aranyművesként dolgozott. Rengeteget utazott és képezte magát, 1928-tól két éven át Olaszországban és Dél-Franciaországban járt. Ahogy a Köztérkép a róla szóló összefoglalójában ír:

„1934-ben végleg felhagyott a festészettel. 1938-ban nagy utazást tett Erdélyben. 1943-tól a nyarakat a Balaton melletti Tihanyban töltötte, ez a táj lett művészetének fő ihletője. A háború után Budapestre költözött. Az 1940-es évektől jelentős illusztrátor, 1947-től készített érmeket.”

1946 ás 1960 között a Magyar Iparművészeti Főiskola, 1981 és 1986 között pedig a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára. Közben egészségügyi problémákkal is meg kellett küzdenie, 1973-ban súlyos szívműtéten esett át, ami miatt fel kellett hagynia a kőfaragással.

Munkásságát rengeteg elismeréssel díjazták: 1954-ben Munkácsy-díjat, 1957-ben Kossuth-díjat vehetett át. 1967-ben érdemes-, öt évvel később kiváló művész elismerést kapott. Győrben még életében, 1979-ben megnyílt a Borsos Múzeum. Borsos Miklós életének 84. évében, 2000. január 27-én hunyt el Budapesten.

Elképesztően termékeny pályafutását jól mutatja, hogy a Köztérkép nem kevesebb, mint 150 köztéri alkotását tartja nyilván. Ezek közül egy, a Tihanyi Echo másolata (vagy szebben fogalmazva másodpéldánya) Székesfehérváron található. A 130 cm nagyságú, bronzból készült alkotás eredetije Tihanyban található (a méltán híres helyi visszhangot szimbolizáló alkotás az Alsóóvári utcában található és 1986-ban avatták), ez a másolat a művész életének végén, vélhetően 1986-ban készült és Deák Dénes hagyatékából került a város tulajdonába, jelenleg is a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény udvarán található. A szobor eredetéről, történetéről így ír a Köztérkép:

„Deák Dénes (1931-1993) állásának elvesztése (1975) után rendkívüli érzékkel gyűjtött kortárs művészeti alkotásokat, festményeket, és a gyűjtemény sorsáról már életében döntést hozott, Székesfehérvár városát bízta meg a gyűjtemény kezelésével, mely nagy részének a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény ad otthont. A gyűjtemény javarésze festményekből állt, de jelentős volt a száma a kisebb-nagyobb plasztikáknak, szobroknak is. Ennek a gyűjteménynek a részét képezte a Tihanyi Echo egy példánya, mely ma a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény udvarán van elhelyezve.”

A Tihanyi Echo másodpéldányát 1994-ben állították fel Székesfehérváron. Szerencsére kiváló állapotban látható az Oskola utca 10. szám alatt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek