1 évnél régebbi cikk

Mit tegyél, ha pánikolsz az érettségi előtt?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Shutterstock/Mohammad Iqbal Tangkas
Mit tegyél, ha pánikolsz az érettségi előtt?

Úgy érzed, hogy hiába töltöttél rengeteg napot tanulással, még így is eluralkodik rajtad a stressz, mielőtt még egyáltalán az érettségi asztalhoz ülnél? Sok fiatal mellkasában furcsa nyomás keletkezik ilyenkor, így nem kell aggódnod, ha te is így érzed. Hidd el, ha tanultál eleget, akkor nem fog egyik napról a másikra hirtelen kitörlődni a fejedből minden, amit addig memorizáltál. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit tehetsz, ha túlságosan pánikolnál az érettségi előtt.

Készülj eleget, pihenj eleget!

Az egyik legfontosabb, ha tudod milyen vagy, és ha tisztában vagy azzal, hogy biztosan izgulni fogsz, akkor kezdj el időben felkészülni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa sokat segíthet például ebben a tantárgyban, olyannyira, hogy neked már nem kell foglalkoznod a vázlatírással, a fogalmak kikeresésével, sem pedig az évszámok összegyűjtésével. Lehetőséged van a leckék végén tesztet kitölteni, így folyamatosan nyomon követheted a tudásodat. Ez azért nagy megkönnyebbülés, ha tudod, hogy a töri amúgy is nehezen megy. 

Ahhoz ráadásul, hogy eleget tudj aludni és pihenni két tanulás között, muszáj időben elkezdeni a felkészülést. Több felmérés foglalkozott már a vizsgák előtti stresszel és szorongással. Az eredmények mindig meglepőek voltak. Több száz diákot kérdeztek meg, akik közül 95% volt azok aránya, akik igen idegesek voltak, mielőtt tesztre vagy feleletre került sor. Az is igaz, hogy akik kifejezetten vizsgadrukkosak, azok akár 20%-kal is rosszabbul teljesíthetnek egy adott vizsgán, mint a többiek. Aludj tehát minimum hat-hét órát, hiszen az nem segít, ha az utolsó éjszakán is a könyv felett virrasztasz. 

Felejtsd el az alvás előtti koffeint!

Ne ilyenkor akard megváltani a világot. Ha úgy érzed, hogy kifutottál az időből és muszáj még az utolsó napon is tanulnod, akkor próbálj meg kevesebb kávét inni, mint amennyit gondolnál. A lefekvés előtti időszakban már ne igyál semmit, amiben koffein van, se kávét, se teát, se energiaitalt, de még a kóla sem túl előnyös ilyenkor. 

Ezek a folyadékok bizonyítottan fokozzák a szervezetedben a stresszt és a szorongást, így a vizsga napján nemcsak fáradt leszel, hanem pánikolni is fogsz. Képtelen leszel koncentrálni, nem jut eszedbe minden fontos dolog, így valószínűleg nem fogod tudni azt a szintet hozni, amire amúgy képes lennél. 

Egyél jókat, de egészségesen!

Talán nem is gondolnád, hogy mennyire fontos a vizsga előtti időszakban, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz. Sokkal jobban fogsz teljesíteni, ha reggelire, ebédre és vacsorára is táplálót eszel. Aznap sem árt, ha reggelivel a hasadban érkezel meg a helyszínre, így sokkal nyugodtabb leszel, és az agyad is gyorsabban pörög majd. Lehetőleg olyan ételt válassz, amiben bőven van rost és szénhidrát, így az agyadban hosszabb ideig lesz magas az energiaszint. Ha nem így teszel, akkor idő előtt fogyhat el az energiatartalék, úgy pedig képtelen leszel koncentrálni, még egy könnyű kérdést is nehezen dolgozol majd fel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek